Cum putem creşte şansele de supravieţuire pentru pacienţii cu cancer pulmonar din România

Peste 33.000 de români mîşi pierd viaţa anual din cauza cancerului pulmonar. Ca urmare a unei evoluţii silenţioase şi nespecifice, cancerul pulmonar se depistează în general extrem de târziu. La momentul depistării - în cazul a 75% dintre pacienţi - cancerul se află în stadii avansate ceea ce duce la o rată de supravieţuire de 17-18% la 5 ani după diagnosticare.
  • Publicat:
Cum putem creşte şansele de supravieţuire pentru pacienţii cu cancer pulmonar din România

 

Peste 33.000 de români mîşi pierd viaţa anual din cauza cancerului pulmonar. Ca urmare a unei evoluţii silenţioase şi nespecifice, cancerul pulmonar se depistează în general extrem de târziu. La momentul depistării – în cazul a 75% dintre pacienţi – cancerul se află în stadii avansate ceea ce duce la o rată de supravieţuire de 17-18% la 5 ani după diagnosticare.

Asociaţia Aer Pur România împreună cu Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Bucuresti desfăşoară campania de conştientizare a riscurilor cancerului pulmonar în rândul populaţiei din România, numită ”Control pentru Speranţă”.

Ideea campaniei s-a născut din câteva considerente medicale valabile atât la nivel mondial, cât şi naţional în raport cu cancerul bronho-pulmonar:

-cancerul pulmonar este cauza principală a deceselor provocate de neoplazii la nivel mondial 
-din cauza unei evoluţii silenţioase şi nespecifice, cancerul bronho-pulmonar se depistează în general extrem de  târziu, în stadii foarte avansate ale bolii 

-rata de supravieţuire la 5 ani este de numai 17-18 % (mortalitate ridicată din cauza diagnosticării târzii ) 
-factorul de risc dominant pentru cancerul pulmonar este  fumatul 
-trei sferturi dintre cazurile de cancer pulmonar se află  în stadii inoperabile la  momentul depistării şi primesc numai tratament paliativ 
 
Campania ”Control pentru Speranţă” urmăreşte înţelegerea avantajelor imense pe care le are diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, în primul rând în cadrul populaţiei cu risc: fumători, pacienţi cu BPOC (bronşita obstructivă a fumătorului) sau persoane expuse profesional.

Specialiştii sunt în unanimitate de acord că depistarea precoce poate creşte spectaculos rata de supravieţuire a pacienţilor la 5 ani de la diagnosticare: de la maxim  17 %  pentru cei cu stadii avansate ( trei sferturi dintre pacienţi în prezent)  la  50 % pentru pacienţii aflaţi în stadii operabile şi până la  90 % pentru stadiul de boală extrem de precoce.

”Pentru a putea diagnostica din vreme boala şi a creşte astfel şansa de supravieţuire a pacienţilor nostri trebuie să informăm şi să educăm populaţia cu privire la gravitatea bolii şi să le arătăm cum un simplu control de rutină poate să le schimbe viaţa” a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, Bucureşti.

”La Institutul ”Marius Nasta” din Bucureşti sunt examinaţi anual 60 % din pacienţii din România care necesită bronhoscopie. Ne dorim ca prin implicarea populaţiei şi a societăţii civile în general să facem posibilă achiziţia de echipament medical modern şi performant pentru Institut în vederea transformării lui în primul centru modern de referinţă pentru diagnostic precoce şi tratament endoscopic al cancerului pulmonar prin bronhoscopie din România” adaugă prof. as. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumolog-bronholog la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, Bucureşti.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.controlpentrusperanta.ro 

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”