Cum influenţează tensiunea arterială sănătatea oculară? Dr. Alina Gheorghe, oftalmolog, explică

Dr. Alina Gheorghe, medic oftalmolog, explică cum influenţează tensiunea arterială sănătatea oculară.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum influenţează tensiunea arterială sănătatea oculară? Dr. Alina Gheorghe, oftalmolog, explică
Hipertensiunea arterială este o patologie cardiovasculară care afectează în mod cert arterele diferitelor organe, printre care şi ochii. Cu cât tensiunea arterial este mai mare, cu atât este mai sporita probabilitatea de a suferi de retinopatie hipertensivă – boală care poate fi diagnosticată după o examinare a fundului de ochi în cadrul unui consult oftalmologic.
În fazele incipiente ale bolii, simptomele sunt greu de observat de către pacient, în viaţa cotidiană.De cele mai multe ori, poate apărea pierderea bruscă şi semnificativă a vederii câteva secunde (adică amauroza fugace) sau vederea înceţoşată. În situaţii extreme, poate exista o pierdere semnificativă şi persistentă a vederii, asociată întotdeauna cu patologii precum diabetul.
Una dintre problemele bolii este că simptomele ei sunt greu de observat. Simptomele nu apar până la boala avansată. În cazul diabetului, a nivelului ridicat de cholesterol sau a fumatului, trebuie avut grijă specială, deoarece există un risc mai mare de afectare a vederii.

Afectarea nervului optic în cazul hipertensivilor

Persoanele hipertensive pot suferi o posibilă deteriorare a nervilor optici – neuropatie optică ischemică – cauzată de circulaţia deficitară a sângelui. Poate să aparăşi un blocaj al aportului de sânge către arterele care duc la retină, numit ocluzie arterial retinal sau blocaj al venelor responsabile de prelevarea sângelui care iese din retină, mai cunoscut sub denumirea de ocluzie a venei retiniene.
“Ştim că această boală este greu de identificat de către pacient, în lipsa unui consult medical. Cu toatea cestea, există mici simptome care ne pot face să bănuim că suferim de o deteriorare a vederii din cauza hipertensiunii arteriale. Dacă există dureri de cap persistente, vedere dublă, pierderea vederii sau vedere slabă, ar trebui să mergem imediat la un specialist pentru a efectua testele corespunzătoare”, explică dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe.
Folosind oftalmoloscopia, medicul va investiga starea vaselor de sânge de la nivel retinian, examinând traiectul lor, forma, calibrul şi starea joncţiunilor arterio-venoase. Din prima evaluare, va fi posibil să diagnosticheze de ce tip de retinopatie suferă pacientul.
Gradul 1. Foarte greu de observat sau diagnosticat din cauza absenţei simptomelor.
Gradele 2, 3. Modificări continue în vasele de sânge. hemoragii punctiforme intra-retiniene sau în flacăra ce tradează infarctizarea straturilor superioare ale retinei.
Grad 4. Afectarea maculei – centrul retinei – şi a nervului optic.

Identificarea simptomelor poate preveni pierderea vederii şi chiar un accident cardiovascular

În primul rând, este important să clarificăm că tensiunea arterială se referă la presiunea pe care o exercită sângele asupra pereţilor arterelor şi că nu are nicio legătură cu glaucomul. Principalul factor de risc cunoscut pentru glaucom şi singurul cu care putem lupta în prezent este presiunea intraoculară.
Acesta este rezultatul presiunii umorului apos (lichid transparent care scaldă structurile ochilor) de pe peretele ochiului. În prezent, nu există o măsură preventivă cunoscută pentru a evita presiunea intraoculară. Actualmente, se încearcă a fi controlată prin tratament farmacologic, cu laser sau chirurgical.

Tensiunea arterială mică şi influenţa ei asupra posibilelor patologii oculare

În ceea ce priveşte tensiunea arterială, dacă este mare, aşa cum am văzut mai sus, poate fi originea multor patologii retiniene, cum ar fi retinopatia hipertensivă sau poate agrava alte tipuri de boli vasculare ale retinei (retinopatia diabetică, ocluzia de artera centrală a retinei, trombozei de venă
centrală a retinei). În schimb, în ​​unele cazuri, tensiunea arterială scăzută poate provoca leziuni cu aspect glaucomatos la nivelul nervului optic din cauza presiunii mici a sângelui.
Deşi presiunea crescută în interiorul ochiului (presiunea intraoculară) este cauza principală a glaucomului, tensiunea arterială mică este, de asemenea, un factor de risc în dezvoltarea acestei patologii, chiar principala cauză a orbirii ireversibile la persoanele de peste 40 de ani.
„Hipotensiunea influenţează irigarea creierului şi a nervului optic. Şi este mai probabil, chiar şi cu presiuni intraoculare nu foarte mari sau normale, să dezvolte glaucom”, a explicat dr. Chirurg oftalmolog Alina Gheorghe.
În glaucom, sunt implicaţi factori precum vulnerabilitatea nervului optic al fiecărei persoane, presiunea intraoculară, tensiunea arterială şi chiar presiunea intracraniană, „deoarece irigarea nervului optic depinde de toateacestea. Există pacienţi care nu au o presiune intraoculară ridicată şi
dezvoltă glaucom, aproximativ 10%, dar se datorează faptului că ceilalţi factori au o pondere mai mare”, a completat dr. Alina Gheorghe.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”