Cum arată femeia de 32 de ani care a supravieţuit după două infarcte

O tânără de 32 de ani a fost diagnosticată la 29 de ani cu disecţie spontană de arteră coronară (SCAD), imediat după ce a născut.
  • Publicat:
Cum arată femeia de 32 de ani care a supravieţuit după două infarcte
FOTO: profimediaimages.ro / Cum arată femeia de 32 de ani care a supravieţuit după două infarcte

La 29 de ani, Kristen Bowlds a fost diagnosticată cu disecţie spontană de arteră coronară (SCAD), imediat după ce a dat naştere. Tânăra şi Dr. Jennifer Haythe, medic cardiolog al Universităţii de Medicină din Columbia, au vorbit despre cum a supravieţuit în faţa bolii, în emisiunea TODAY.

La scurt timp după ce a adus pe lume cel de-al doilea copil, Kristen Bowlds a suferit un infarct. A fost surprinsă de tot ce i s-a întâmplat, iar mai târziu a aflat că a fost diagnosticată cu disecţie spontană de arteră coronară.

”Eram ceva de genul >”, a povestit Kristen pentru TODAY. ”Am 29 de ani. Eram sănătătoasă şi nici nu aveam în istoric membri din familie care să se fi confruntat cu boli cardiovasculare, aşa că reacţia mea a fost >”, a continuat tânăra.

La doi ani după primul infarct, Kristen s-a confruntat din nou cu disecţie spontană de arteră coronară, care a dus la intervenţia de urgenţă cu bypass coronarian.

Ce este disecţia spontană de arteră coronară?

Disecţia spontană de arteră coronară, cunoscută şi ca SCAD, apare atunci când se formează o ruptură în unul din vasele de sânge din inimă. Mai exact, pereţii arterelor se subţiază şi se ajunge la un blocaj care provoacă infarctul. Deşi problemele cardiovasculare apar în general la persoanele în vârstă, disecţia spontană de arteră coronară apare de cele mai multe ori la adulţii tineri, sănătoşi, care nu ar fi vreodată suspecţi de o astfel de problemă. Experţii nu sunt încă siguri de ceea ce provoacă SCAD cu exactitate, dar ştiu sigur că expuşi riscului sunt:

  • persoanele care suferă de anomalii ale ţesutului conjunctiv- sindromul Marfan şi Ehlers-Danlos
  • femei sănătoase cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani
  • femei care au născut recent

Deşi este o boală care apare atât la femei, cât şi la bărbaţi, femeile sunt mai predispuse acestei afecţiuni.

”Undeva la 10%-20% dintre cazurile de SCAD s-au întâlnit în rândul femeilor, fie în perioada sarcinii, fie după”, a explicat Dr. Jennifer Haythe pentru TODAY.

Primele semne ale unui infarct

Majoritatea persoanelor care au disecţie spontană de arteră coronară încep să conştientizeze acest lucru abia după primul infarct. Tocmai din acest motiv este foarte important să ştii simptomele unui infarct pentru a cere ajutorul imediat. În timp ce durerea în piept este principalul simptom atât la femei, cât şi la bărbaţi, femeile tind să experimenteze şi:

  • stări de greaţă
  • dificultatea de a respira
  • ameţeli
  • disconfort gastric
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân