Cum afectează telefonul mobil calitatea somnului

Un tânăr din doi se simte obosit în timpul săptămânii. Aceasta este concluzia studiului realizat de cercetători de la Înalta Şcoală pentru Ştiinţe Aplicate din Zurich . Specialiţtii pun acestă situaţie pe seama petrecerillor şi jocurile de calculator dar surprinzător si pe cea a telefonul mobil care poate fi dăunător pentru calitatea somnului.
  • Publicat:
Cum afectează telefonul mobil calitatea somnului

Un tânăr din doi se simte obosit în timpul săptămânii. Aceasta este concluzia studiului realizat de cercetători de la Înalta Şcoală pentru Ştiinţe Aplicate din Zurich. Specialiţtii pun acestă situaţie pe seama petrecerillor şi jocurile de calculator dar surprinzător si pe cea a telefonul mobil care poate fi dăunător pentru calitatea somnului, notează Gândul.

Motivul pentru care telefoanele mobile dăunează somnului este, după cum spun cerccetătorii, lumina albastră a ecranelor de la telefoanele mobile. Această lumină întârzie secreţia melatoninei, hormonul numit „al somnului”, arată un studiu citat de 20minutes.ch.

Studiul a urmărit să verifice dacă telefoanele inteligente care sunt utilizate adesea de tineri înainte să se culce influenţează în vreun fel somnul şi odihna la ceastă categorie de populaţie, a precizat instituţia de învăţământ eleveţiană într-un comunicat.

Conform rezulatatelor cercetării majoritatea persoanelor intervievate, cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani, dorm opt ore pe noapte cât este necesar. Cu toate acestea mai mult de jumătate dintre subiecţi  nu se simt suficient de odihniţi în timpul săptămânii, indiferent de vârstă. Cercetătorii au stabilit că cei care nu se simt odihniţi au o proastă calitate a somnului, iar cauzele acesteia sunt  petrecerile, jocurile video, dar şi  trimiterea de fotografii sau de filme pe smartphone sau chiar  folosirea telefonului mobil ca ceas deşteptător.

În cazul telefoanelor mobile apariţia problemelor de somn este cauzată de lumina albastră a ecranelor care inhibă secreţia de melatonină,  mai afirmă autorii cercetării

Tot cercetătorii de la  Înalta Şcoală pentru Ştiinţe Aplicate din Zurich au stabilit şi care sunt activităţile cu efect contrar. Astfel printre cele cu efect pozitiv asupra calităţii somnului ei enumeră lectura unei cărţi sau o activitate în familie.

Îm urma cercetării, autorii studiului recomandă scoaterea telefonului mobil din dormitor şi reducerea timpului petrecut cu jocurile video şi spun chiar că înainte de culacare cu o oră e recomandat ca tinerii să stea deprte de orice ecran. Pentru o mai bună calitate a somnului crecetătorii elveţieni recomandă stingerea aparatelor mobile sau punerea lor în modul „avion” şi înlocuirea acestora cu un ceas deşteptător.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Candidoza, risc crescut de apariţie vara
Candidoza, risc crescut de apariţie vara
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân