Coronavirus – valul doi în China. Virusul a suferit noi mutaţii.

Infecţiile din nord-estul Chinei au determinat oficialii să sechestreze sute de mii de persoane acasă. Noi focare de infecţie cu COVID 19 au fost depistate în comunităţi mari, la scurt timp după ridicarea restricţiilor.
  • Publicat:
Coronavirus – valul doi în China. Virusul a suferit noi mutaţii.
foto shutterstock/Coronavirus – valul doi în China. Virusul a suferit noi mutaţii.

Infecţiile din nord-estul Chinei au determinat oficialii să sechestreze sute de mii de persoane acasă. „China nu vrea să rişte din nou”, a spus un expert în sănătate, după ce noi focare de infecţie cu COVID 19 au fost depistate în comunităţi mari, la scurt timp după ridicarea restricţiilor.
 

Sute de mii de oameni blocaţi în casă

În Shulan, un oraş din nord-estul Chinei, străzile sunt goale, nu circulă taxiuri şi nici autobuze. Complexele de apartamente au fost închise, limitând rezidenţii din interior. Echipele de lucrători guvernamentali merg din uşă în uşă pentru a identifica persoanele bolnave ca parte a ceea ce numesc o campanie de „război”.

Deoarece autorităţile chineze se confruntă cu focare împrăştiate de coronavirus în nord-estul ţării, acestea apelează la multe dintre aceleaşi măsuri stricte de blocare care au fost un semn distinctiv al efortului de acum patru luni pentru a limita epidemia din centrul oraşului Wuhan.
Locuitorii au descris atmosfera ca fiind tensionată. Li Ping, care lucrează la o companie imobiliară din Shulan, cu o populaţie de 600.000 de locuitori, s-a aprovizionat cu carne, ouă şi tăiţei în timp ce se pregătea pentru închidere.
„Controalele guvernului sunt foarte stricte”, a spus ea. „Atâta timp cât ne supunem şi nu ieşim, va fi în regulă.”

Guvernele din întreaga lume ar trebui să fie atente

Răspunsul puternic reflectă temerile liderilor chinezi cu privire la potenţialul unui nou val de infecţii, deoarece fabricile, şcolile şi restaurantele s-au redeschis în mare parte a ţări.
Noul val de coronavirus din China oferă o perspectivă asupra situaţiei cu care guvernele din întreaga lume se vor confrunta probabil în lunile următoare, în timp ce lucrează pentru a reporni economiile.
Ultimul focar este concentrat în Jilin, o provincie de nord-est de 27 de milioane de oameni care se află în apropierea graniţelor Chinei cu Rusia şi Coreea de Nord. Jilin a raportat un focar mic de aproximativ 130 de cazuri şi două decese, însă experţii de acolo au avertizat asupra ameninţării unei „mari explozii”.

Mii de pacienţi sunt în spitalele de carantină

Funcţionarii au mobilizat deja grupurile de poliţie şi Partidul Comunist pentru a se asigura că rezidenţii respectă izolarea. Zeci de mii de oameni sunt testaţi pentru virus şi mii de pacienţi sunt izolaţi în spitale pentru carantină.
De asemenea, autorităţile au impus blocarea unor părţi din oraşul Jilin, închizând  fabricile şi limitând circulaţia pe străzi. În unele zone, rezidenţii au voie să părăsească locuinţele doar o dată la două zile şi, timp de maximum două ore, să facă cumpărături pentru alimente. Cele mai stricte măsuri afectează peste 200.000 de oameni din oraş.

Posibilitatea unui al doilea val este clară

Focarul indică persistenţa virusului în China, în ciuda restricţiilor severe impuse de guvernul comunist pentru a limita răspândirea epidemiei. Oraşul Wuhan a fost închis 76 de zile, fiind oficial declarat locul unde virusul a apărut pentru prima dată în decembrie. Coronavirusul a ucis cel puţin 4.600 de oameni în China, deşi acest număr este considerat subestimat.
„Posibilitatea unui al doilea val este clară”, a spus David Hui, directorul Centrului Stanley Ho pentru Boli Infecţioase Emergente de la Universitatea Chineză din Hong Kong.
În China, măsurile severe ale Partidului Comunist de la guvernare arată, de asemenea, hotărârea sa de a declara victoria în ceea ce liderul superior al Chinei, Xi Jinping, a descris drept „războiul oamenilor” împotriva virusului.

Economia Chinei va fi afectată pe termen lung

Funcţionarii lucrează pentru a identifica focare mici în altă parte, inclusiv în Wuhan, unde guvernul conduce o campanie de testare a tuturor celor 11 milioane de cetăţeni ai oraşului, după re-apariţia de noi cazuri.

O întâlnire a Marii Adunări Naţionale a Chinei începe vineri la Beijing, iar Xi Jinping pare dornic să-şi proiecteze forţa în faţa incertitudinii pe care o prezintă pandemia.
„Vor să inspire încredere populaţiei, indiferent dacă o au sau nu susţinerea ei”, a declarat Steve Tsang, directorul Institutului Chinez de la Şcoala de Studii Orientale şi Africane din Londra. „Mesajul cheie este că China, sub conducerea lui Xi Jinping şi a Partidului Comunist, a salvat ţara de la Covid-19 în timp ce toate aceste ţări democratice occidentale au eşuat.”
„Sistemul este inflexibil şi acesta este singurul mod în care ştiu să se manifeste”, a spus el. „Pur şi simplu nu sunt dispuşi să îşi asume riscuri.”

Liderul comunist chinez se află sub presiune pentru redresarea economiei, care a fost afectată drastic în primele trei luni ale acestui an pentru, prima dată din anii ’70. Iar semnele nu sunt tocmai bine nici pentru viitorul apropiat pe fondul scăderii globale a cheltuielilor consumatorilor.

Coronavirusul a suferit noi mutaţii

Focarul de coronavirus din Jilin îngrijorat mare parte din populaţie. Funcţionarii au legat multe cazuri din nord-est de chinezii care s-au întors recent din Rusia. Dar multe dintre cazurile recente implică persoane care nu au călătorit în afara ţării.

Unul dintre primele cazuri raportate din Jilin a fost o femeie de 45 de ani din Şulan, angajată la un birou de poliţie şi care nu fusese recent în străinătate. Alte zeci de cazuri au fost legate mai târziu de femeie. În altă parte, oficialii au descoperit că un bărbat din Jilin City infectat cu coronavirus a participat la o nuntă mare la începutul lunii mai, ridicând temeri de un focar mai mare.

Experţii medicali chinezi spun că virusul prezintă caracteristici uşor diferite în Jilin, precum şi în alte provincii de nord-est, unde au apărut recent cazuri, inclusiv Heilongjiang.
Pacienţii manifestă simptome mult târziu decât în scenariul tipic de una până la două săptămâni după ce au fost infectaţi, a spus un expert al Comisiei Naţionale de Sănătate.
Chen Ying, un cercetător în domeniul sănătăţii publice la Universitatea Xi’an Jiaotong-Liverpool, a declarat că oficialii au reacţionat puternic în nord-est, deoarece experienţa din Wuhan a demonstrat importanţa unei acţiuni timpurii şi stricte.
„Dacă am fi avut această şansă în Wuhan, am fi luat măsuri similare”, a spus el. „Consecinţele vor fi foarte mari dacă nu ţinem lucrurile sub control.”

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”