CORONAVIRUS – Informaţii care te ajută în lupta cu boala

Noul coronavirus poate rezista 3 ore pe suprafeţe din cupru, pe carton 8 ore, pe suprafeţe din oţel 13 ore, iar pe plastic până la 16 ore.
  • Publicat:

Noul coronavirus, denumit  2019-nCoV este în continuare sub lupa specialiştilor şi noi informaţii apar, în încercarea de a stopa aceasta pandemie. Iată câteva lucruri esenţiale pe care trebuie să le cunoaşteţi pentru a vă proteja.

Perioada de incubaţie  este între 2 zile şi două săptămâni. Aceasta înseamnă că este dificil de depistat, până apar primele simptome clare.Este extrem de contagios, dar cu o rată de mortalitate deocamdată redusă. 2 % din persoanele infectate au decedat, până acum.

Igiena personală strictă scade riscul de contaminare. S-a raportat că adulţii bărbaţi peste 40 de ani sunt mai expuşi contaminării, faţă de femei.Este transmisibil prin contact direct – strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, dar şi pe calea aerului, picături de saliva, secreţii nazale.

Pe suprafeţe din cupru poate rezista 3 ore, pe carton 8 ore, suprafeţe din oţel 13 ore, iar pe plastic până la 16 ore. Produsele pe bază de alcool concentraţie 70% sau clor – concentraţie 5% sunt cele mai eficiente dezinfectante.

Cel mai întâlnit simptom – în 98% din cazuri, este febra înaltă. Urmează tusea persistentă, oboseală şi dureri de cap.Pentru testare, se iau mostre din nas, gât şi probe de sânge.

Automedicaţia nu este indicată, fiecare caz necesitând o schema individuală de tratament.

sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult