Controversa mamografiilor anuale: favorizeaza sau nu cancerul?

In Statele Unite, medicii recomanda mamografiile incepand cu varsta de 25 - 30 de ani, pentru a observa din timp eventuale mutatii ale genelor BRCA1 si BRCA2.
  • Publicat:
Controversa mamografiilor anuale: favorizeaza sau nu cancerul?
Controversa mamografiilor anuale: favorizeaza sau nu cancerul?

Insistenta cu care incercam sa tinem piept amenintarii cancerului de san s-ar putea intoarce impotriva noastra. Cercetatorii americani ne avertizeaza ca mamografiile anuale incepute in tinerete ne fac vulnerabile tocmai in fata pericolului de care incercam sa ne protejam.

In Statele Unite, medicii recomanda mamografiile incepand cu varsta de 25 – 30 de ani, pentru a observa din timp eventuale mutatii ale genelor BRCA1 si BRCA2. Despre aceste mutatii se spune ca favorizeaza dezvoltarea tumorilor canceroase la san.

Insa, in ciuda aportului de necontestat pe care il are in prevenirea cancerului mamar, screeningul mamar are si el partea lui de vina. Oamenii de stiinta din intreaga lume atrag atentia ca oricat de benefica ar fi mamografia inainte de 30 de ani, exista si un revers al medaliei: iradierea. Iar pericolul este tocmai aparitia cancerului mamar.

Cercetatorii de la Scoala Publica de Sanatate din Baltimore au ajuns la concluzia ca femeile care isi fac anual mamografii incepand cu 25-29 de ani se expun si mai mult riscului de mortalitate prin cancer mamar indus de radiatiile mamografului. Iar probabilitatea de a dezvolta celule canceroase la nivelul sanului este de 26 de cazuri la 10.000 femei.

In ceea ce le priveste pe cele cu varsta intre 30 – 34 si 35 – 39 de ani, screeningul anual comporta riscuri de 20 si respectiv 13 victime la 10.000 de femei.

In conditiile in care statisticile arata ca mamografiile anuale reduc riscul de deces prin cancer mamar la femeile tinere cu maximum 25%, este pus la indoiala caracterul benefic pe care investigatia il are in cazul lor. Si asta din cauza pericolului mare de iradiere care, potrivit cercetatorilor, “atarna mai greu” decat presupusele avantaje.

Daca cele cu varsta cuprinsa intre 25 si 29 de ani nu au prea mari avantaje de pe urma screeningului anual, se pare ca nici cele cu varsta cuprinsa intre 30 si 34 de ani nu ar trebui sa exagereze cu mamografiile. Doar in cazul celor trecute de 34 de ani, avantajele mamografiei anuale sunt mai mari decat riscul de cancer mamar prin iradiere.

Citeste si Cum sa previi cancerul de san
                  Health news

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”