Conf. Dr. Daniel Grigorie: “Osteoporoza este boala oaselor care poate fi ţinută sub control!”

Osteoporoza, sau “maladia silenţioasă” cum este numită de către medici, este în prezent o gravă problemă de sănătate în rândul românilor, dar şi la nivel mondial, această boală având grave implicaţii la nivel social şi psihologic deopotrivă, din cauza izolării pacienţilor, ca urmare a riscului crescut de fracturi, precum şi din cauza costurilor pe care le presupune această afecţiune.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Conf. Dr. Daniel Grigorie: “Osteoporoza este boala oaselor care poate fi ţinută sub control!”

În perioada 18-20 octombrie se va sărbători Ziua Mondială a Osteoporozei, eveniment care va fi marcat de numeroase acţiuni de comunicare menite să crească nivelul de informare a profesioniştilor în sănătate, a pacienţilor şi, nu în ultimul rând, a publicului larg cu privire la această afecţiune.

Osteoporoza, sau “maladia silenţioasă” cum este numită de către medici, este în prezent o gravă problemă de sănătate în rândul românilor, dar şi la nivel mondial, această boală având grave implicaţii la nivel social şi psihologic deopotrivă, din cauza izolării pacienţilor, ca urmare a riscului crescut de fracturi, precum şi din cauza costurilor pe care le presupune această afecţiune.

Potrivit statisticilor, una din 3 femei adulte va dezvolta în cursul vieţii o fractură osteoporotică, însă nici bărbaţii nu sunt ocoliţi de acest flagel, circa 1 din 5 bărbaţi căzând victime ale acestei maladii.

În România, peste 1 milion de femei suferă de osteoporoză, însă boala este, de cele mai multe ori subdiagnosticată şi frecvent lăsată netratată, ceea ce duce la o creştere majoră a numprului de persoane afectate.

Preşedintele SROBMS (Societatea Română de Osteoporoză şi Boli Musculoscheletice), conf. dr. Daniel Grigorie, aduce câteva precizări importante cu privire la osteoporoză în România.

Astfel, în perioada 18-20 octombrie 2013, vor fi dezbăture diverse teme de actualitate, unele avangardiste, care reflectă atât nivelul curent de cunoaştere a mecanismelor bolii, cât şi abordări terapeutice noi şi strategii practice de evaluare a pacientului de către medicina de familie. Printre acestea putem aminti de: evalurea riscului de fractură cu modelul românesc de FRAX; sistemul musculo-scheletic ca ţintă terapeutică; concepte noi în osteoporoza severă; deficitul şi suplimentarea cu calciu şi vitamina D; vârstnicul cu sindrom de fragilitate; osteoporoza la bărbaţi; reabilitarea pacientului cu osteoporoză şi vindecarea fracturilor; teme de nutriţie.

De asemenea, conf. Dr. Daniel Grigorie ţine să sublinieze importanţa diagnosticării precoce a osteoporozei şi tratamentul intensiv, de lungă durată al acestei afecţiuni:

“Osteoporoza este o boală silenţioasă, cu excepţia momentului fracturării, iar implicarea pacientei în diagnosticul precoce (când ar trebui să se gândească la osteoporoză, ce teste sunt utile) este esenţială în prevenirea primei fracturi. Pe de altă parte, în osteoporoză nu trebuie să abandonezi niciodată, pentru că afecţiunea se poate trata la orice vârstă, iar tratamentele de azi sunt eficiente în stoparea fracturilor. Angajarea pacientei în decizia terapeutică, monitorizarea evoluţiei bolii şi modificarea stilului de viaţă (nutriţie, exerciţii fizice) reprezintă factorii esenţiali pentru complianţa la tratament; se ştie că durata tratamentului se măsoară în ani şi numai pacientele compliante pot beneficia de eficacitatea cunoscută a medicaţiei”.

Care sunt primele semne care anunţă osteoporoza?

„Osteoporoza este o boală nedureroasă (cu excepţia fracturilor) şi esenţial pentru diagnosticul precoce (înaintea primei fracturi) este efectuarea testului diagnostic (densitometrie osoasă DXA) sau calcularea riscului de fractura (testul FRAX: www.shef.ac.uk/FRAX) daca pacienta/-ul se află în situaţiile de risc cunoscute: menopauză precoce (înainte de 40 ani) sau are peste 65 ani, tratamente cortizonice, antecedente familiale (dacă părinţii au avut fractură de şold), boli endocrine, digestive, etc. Este extrem de important ca pacienta/-ul să se adreseze medicului pentru un consult amănunţit pentru osteoporoză dacă a suferit deja o fractură”, a precizat conf.dr.Daniel Grigorie.

Ce presupune testul FRAX şi cum este acesta utilizat în practica medicală curentă?

FRAX-ul este un algoritm computerizat simplu care calculează riscul de fractură de şold şi alte fracturi importante (umăr, vertebre, pumn) pe următorii 10 ani; important pentru România este că acest instrument validat şi recomandat de OMS funcţionează şi fără măsurarea densităţii osoase, ceea ce îl face extrem de accesibil. Modelul românesc este rezultatul eforturilor coroborate ale echipei OMS (prof.dr J. Kanis) şi echipei Societăţii Române de Osteoporoză (conf. dr. D. Grigorie) şi poate fi accesat gratuit pe site-ul OMS (www.shef.ac.uk/FRAX).
SROBMS a făcut eforturi susţinute pentru educarea şi informarea medicilor români, în special la nivelul medicinei primare, dar trebuie ca Ministerul Sănătăţii să îl recunoască pentru a deveni obligatoriu în evaluarea pacienţilor. FRAX-ul este inclus în ghidurile de osteoporoză în toate ţările dezvoltate din UE.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Daniel Grigorie - Medic primar endocrinolog
Conf. Dr. Daniel Grigorie este Medic Primar Endocrinolog și Președintele Societății Române de Osteoporoză. Titulaturi - Coordonator PNS Osteoporoză - Șef Grup Protocoale Diagnostice și Terapeutice - Expert internațional în osteoporoză - IOF - Expert european în boli paratiroidiene ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân