Cistita, anexita si hemoroizi. Fereste-te!

Afectiunile din sfera genitala trebuie tratate la timp si corespunzator.
  • Publicat:
Cistita, anexita si hemoroizi. Fereste-te!
no title

In viata fiecarei femei, vine un moment in care trebuie sa infrunte afectiuni mai delicate, din sfera genitala, care neluate in serios ii pot afecta grav sanatatea. Sunt probleme care ar trebui sa o tina la distanta de frig, contacte sexuale la intamplare sau alimentatie haotica. Acestea ar putea fi usor prevenite si tratate, daca vizita la medic nu ar fi amanata pana in ultima clipa.

Cistita
Reprezinta inflamarea vezicii urinare asociata in anumite cazuri cu inflamarea tractului urinar (uretrei). In cele mai multe cazuri, inflamatia este de natura infectioasa, insa este posibil ca afectiunea sa apara chiar in lipsa germenilor.

Cistita poate afecta si barbatii, insa femeile sunt cele care ii cad victime cel mai adesea, din pricina constructiei anatomice: canalul uretrei este mult mai scurt decat al barbatilor si, in plus, este pozitionat in imediata vecinatate a vaginului si a anusului.

In aceasta situatie, transferul germenilor dinspre anus si vagin catre uretra se produce destul de simplu, mai ales atunci cand regulile de igiena corporala nu sunt respectate intocmai. Pe langa igiena deficitara, boala mai poate fi cauzata de frig, infectii vaginale sau infectii intestinale.

Principalele simptome sunt: mictiuni frecvente insotite de usturimi, urina tulbure, uneori cu sangerari si dureri in zona inferioara a pubisului. Ce poti face daca ai cistita?

Trebuie sa bei multe lichide pentru a ajuta rinichii sa elimine mai repede toxinele, sa eviti frigul si sa-ti aplici comprese calde pe burta. Evita excesele sexuale, urineaza dupa fiecare contact sexual si pastreaza o igiena corespunzatoare a organelor genitale.

Anexita

Este o boala inflamatorie pelviana caracterizata prin ascensiunea bacteriilor patogene din vagin catre trompe si/sau ovare. Este insotita de dureri in abdomenul inferior, scurgeri vaginale si febra, iar testele de laborator indica existenta unei infectii cauzate de Chlamydia trachomatis, Gardnerella vaginalis, Neisseria gonorrhea sau alti germeni anaerobi, transmisi prin contact sexual.

Boala poate sa afecteze una sau ambele trompe (salpingita acuta) sau doar o trompa si ovarul aferent (salpingo-ovarita). Netratata la timp, anexita poate evolua, tabloul clinic incluzand peritonita, febra mare, varsaturi severe si abces pelvian. O data ce s-a cronicizat, vor incepe sa apara si alte complicatii printre care problemele de fertilitate.

Tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri si presupune administrarea unui antibiotic. Femeilor li se recomanda in plus repaos la pat, rareori fiind nevoie de interventia chirurgicala. Pentru a preveni toate aceste necazuri, spune „nu” relatiilor sexuale ocazionale si foloseste prezervativul. 

Hemoroizii

Sunt inflamatii ale venelor din jurul anusului si rectului inferior, putand sa determine aparitia mancarimilor, durerilor si in unele cazuri sangerari la defecare. Din pricina durerilor, uneori expulzarea rezidurilor este aproape imposibila. Hemoroizii sunt destul de frecvent intalniti, atat la barbati, cat si la femei, mai cu seama la persoanele trecute de 50 de ani.

De asemenea, femeile insarcinate sau lauze, persoanele sedentare si cele care nu au o alimentatie echilibrata, bogata in fibre, pot sa se confrunte cu astfel de probleme. Hemoroizii pot fi interni si externi. Cei interni sangereaza si, in cazul in care esti constipata, eforturile depuse pentru eliminarea rezidurilor ar putea sa ii impinga in afara, cauzand dureri mari.

Cei externi sunt de obicei nedurerosi. In cazul in care apar complicatii, se impune vizita la un medic proctolog, cel mai in masura sa stabileasca un tratament care vizeaza fie ameliorarea simptomelor, fie indepartarea pe cale chirurgicala a tesuturilor hemoroidale.

Pentru a reduce riscul aparitiei hemoroizilor, medicii recomanda consumul de alimente bogate in fibre (cereale, fructe si legume) care regleaza tranzitul intestinal si previn constipatia. De asemenea, baile cu apa calduta si unguentele antiinflamatoare pot da rezultate, si, nu in ultimul rand, este indicat consumul a cel putin 2 litri de lichide pe zi.

Citeste si Cistita, boala "punct si de la capat"
                  Muschii dragostei

Foto: NORTHFOTO

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”