Greșelile pe care mulți le facem înainte de culcare. Din cauza asta nu dormim bine și ne trezim des în timpul nopții

„Cine doarme bine are parte de o viaţă lungă”, spune un proverb. Dar cine mai doarme bine în aceste vremuri tulburi, încărcate de grija zilei de mâine, de presiunea deadline-urilor şi de problemele cu care ne confruntăm zi de zi?
  • Publicat:

Insomnia, afecţiune descrisă de către experţi ca „imposibilitate de a adormi, de a menţine starea de somn şi de a avea un somn odihnitor”, nu mai este o noutate pentru nimeni, din cauza agitaţiei permanente care ne înconjoară şi care ne aruncă în neantul nopţilor albe şi al refuzului categoric al ochilor de a sta închişi.

La nivel mondial, insomnia afectează peste 50% din populaţia adultă la un moment dat în viaţă, iar pe termen lung această tulburare a somnului poate duce la un dezechilibru de natură emoţională şi intelectuală (anxietate, depresie, tulburări de memorie, dificultăţi în concentrare, izolare socială), dar şi fizică (sistem imunitar slăbit, predispus la infecţii, oboseală, reacţii întârziate etc.).

Află din cele ce urmează ce poţi face pentru a preveni această problemă!

Nu lenevi în pat în speranţa că te ia somnul

Nu faci decât să-ţi fortezi creierul să facă ceva ce nu vrea. Dacă moş Ene nu vrea să vină pe la gene, cel mai probabil corpul tău dispune încă de câteva resurse de energie, aşa că cel mai indicat ar fi să te apuci de activităţi nici prea plictisitoare, dar nici prea solicitante.

Poţi citi câteva pagini dintr-o carte (dar nu din cea preferată, care te captivează) în fotoliu, după care te poţi întinde la loc în pat să vezi dacă a avut efect.

Alcoolul înainte de culcare te face să dormi ca un bebeluş?

Nimic mai neadevărat! Deşi există concepţia conform căreia un cocteil sau un pahar cu vin înainte de culcare te va trimite direct pe tărâmul viselor, aceasta nu este deloc valabilă.

Iniţial te poţi simţi adormit din cauza alcoolului, care încetineşte funcţiile cerebrale, însă, pe măsură ce aburii de alcool dispar, de regulă în timpul somnului, vei avea o stare de iritare, de anxietate, vei avea tot timpul impresia că este zgomot în jur, că e prea cald ori prea frig în camera unde dormi.

Sfatul nostru: nu renunţa de tot la acel pahar cu vin roşu (pentru că s-a demonstrat ştiinţific că menţine inima sănătoasă), însă „reprogramează-l” cu cel puţin 3 ore înainte de a merge la culcare. Şi, foarte important, nu mânca mai târziu de ora 8 seara!

Timpul înseamnă şi odihnă. Nu-l pierde inutil pe internet!

Din cauza smartphone-ului, tabletei sau a altor dispozitive tehnologice de ultimă generaţie, mintea noastră stă „agăţată” din ce în ce mai mult de spaţiul virtual. Chiar şi când ne pregătim de culcare şi stăm întinşi în pat nu ne putem abţine să mai butonăm puţin instrumentele, să mai verificăm inutil un e-mail sau să dăm un refresh unei pagini care nu prezintă mare interes.

Acest lucru ne poate răpi însă din odihna necesară, deoarece, pe lângă faptul că pierdem vremea inutil, lumina emisă de ecranele acestor dispozitive ne poate ţine creierul în priză.

„Dacă ochii sunt tot timpul ţinta acestor lumini artificiale, atunci creierul va percepe că este încă zi şi nu ne lasă să adormim”, explică dr. Nitum Verma, specialist în somnologie.

Pentru un somn neîntrerupt şi odihnitor, evită să stai cu telefonul în faţă până târziu în noapte şi stinge luminile din casă cu trei ore înainte de culcare.

Fără cafea, ciocolată și alte stimulente înainte de culcare!

Nu cred că există persoană care să nu ştie că o ceaşcă de cafea băută cu puţin timp înainte de culcare o poate ţine cu ochii pe pereţi pentru toată noaptea. Însă puţini sunt cei care ştiu că nu doar cafeaua este cea care ar trebui incriminată pentru lipsa de somn.

Printre „vinovaţii” cu conţinut crescut de cofeină se numără şi ciocolata caldă, ceaiul sau băuturile răcoritoare, care au efect stimulent şi al căror efect poate persista multe ore.

Ca fapt divers, află că este nevoie de 6 ore pentru ca organismul să elimine jumătate din cantitatea de cofeină, deci ai grijă dacă ai obiceiul să consumi minimum 3 ceşti de cafea pe zi.

Nu face efort intens cu 2 ore înainte să te culci!

Acest lucru poate duce la o creştere a temperaturii corpului, destul de supărătoare pentru psihicul nostru. Ca să înţelegi mecanismul: spre seară, în mod normal temperatura corpului scade, acesta fiind un semnal pentru creier că este timpul să meargă la culcare.

Odată ce ai dat peste cap acest ciclu, cu siguranţă te vei trezi în puterea nopţii că nu mai poţi dormi, că ţi-e prea cald ori că te doare nu ştiu ce muşchi. Lasă sesiunea de jogging pentru dimineaţă, pentru că noaptea este rezervată somnului!

Aşadar, renunţă la mâncatul seara, exerciţii de forţă, energizante şi tehnologie. În schimb, ai liber la sex şi somn, principalele activităţi care trebuie să existe în patul conjugal.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân