Chist ovarian sau polipi? Vedeţi ce riscaţi dacă nu-i trataţi!

Aţi fost diagnosticaţi cu un chist sau un polip? Cei mai mulţi chirurgi vă recomandă excizarea micilor tumori chiar dacă sunt benigne. Aceasta deoarece un ţesut diferit de cel normal este predispus la modificări ulterioare. Astfel, apar afecţiunile maligne.
Chist ovarian sau polipi? Vedeţi ce riscaţi dacă nu-i trataţi!

Aţi fost diagnosticaţi cu un chist sau un polip?

Cei mai mulţi chirurgi vă recomandă excizarea micilor tumori chiar dacă sunt benigne. Aceasta deoarece un ţesut diferit de cel normal este predispus la modificări ulterioare.

Astfel, apar afecţiunile maligne.

 
Multe femei se confruntă deseori cu chisturi la nivelul ovarelor. Acestea sunt formaţiuni pline cu lichid, iar medicii insistă asupra eliminării acestora. Iată de ce. 

Acele celule care tapetează membrana care căptuşeşte acumularea de lichid – chistul – pot să prolifereze, să crească în interiorul chistului, să apară ca nişte vegetaţii, polipii, care pot la un moment dat să scape de sub control şi să se cancerizeze spune dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog oncolog.

Pentru a evita complicaţiile, medicii recomandă o dată pe an ecografia de sân, ecografia transvaginală şi examenul ginecologic.  

“Făcând un consult genital şi senologic anual nu o sa faci niciodată un cancer nici de sân şi nici genital” adaugă dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog oncolog.

Şi polipii trebuie îndepărtaţi chirurgical. Extrem de frecvent apar în colon. De fapt, una din 4 persoane cu vârsta peste 55 de ani dezvoltă polipi la nivelul colonului. În timpul colonoscopiei, aceştia pot fi vizualizaţi, dar şi îndepărtaţi uşor.

Marea majoritatea a cancerelor apar la nivelul polipilor. Polipii adenomatoşi sunt formaţiuni ca nişte limbi de clopot, ca nişte ciupercuţe care sunt încă formate din celule bune spune dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg oncolog.

La un moment dat însă, poate apărea modificarea patologică, adică un cancer.

De la apariţia unui polip şi până la cancer trece un timp foarte variabil: pot să treacă câţiva ani, pot să treacă zeci de ani, nimeni nu poate să surprindă exact momentul în care acel polip benign va deveni malign  spune dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg oncolog.

De aceea este necesară o colonoscopie la intervale regulate, în lipsa oricăror simptome. Aceasta pentru că afecţiunile maligne ale colonului nu dau semne decât în stadii avansate. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Gabriel Mitulescu - Medic primar chirurgie generala si oncologica
Dr. Gabriel Mitulescu este medic primar chirurgie generală și oncologică în cadrul Spitalului Clinic Sanado, cu competențe avansate în: chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgie hepatică și transplant hepatic. Specializări: Chirurgie (generală) • Din 1993 → Medic ...
citește mai mult
Dr. Ioan Stoian - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Ioan Stoian este medic primar obstetrică-ginecologie, cu expertiză solidă în ginecologia oncologică. Cu o carieră impresionantă și peste 9000 de intervenții chirurgicale ginecologice de diferite grade de dificultate, doctorul Ioan Stoian este recunoscut ca un lider în domeniul său. Abilitățile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”