Cezariana fara durere: da, exista!

Cele mai noi metode prin care se efectueaza o cezariana, le permit proaspetelor mamici sa isi simta copilul iesind din burta, sa poata manca, alapta bebelusul, umbla si chiar face un dus in aceeasi zi cu nasterea.
  • Publicat:
Cezariana fara durere: da, exista!
Cezariana fara durere: da, exista!

Tehnicile de cezariana au evoluat foarte mult in ultimii ani, avand in vedere ca din ce in ce mai multe mamici recurg la aceasta metoda pentru a da nastere copiilor. Cele mai noi metode le permit proaspetelor mamici sa isi simta copilul iesind din burta, sa poata manca, alapta bebelusul, umbla si chiar face un dus in aceeasi zi cu nasterea. Si toate astea, fara prea multa durere. Haideti sa vedem cum!

Procedeul Cohen Stark

Sunt deja 8 ani de cand, cu ajutorul procedeului Cohen Stark, s-au redus drastic durata, cantitatea de sange pierdut si durerea prin care trec femeile din cauza cezarianei. Ce inseamna practic acest procedeu?

Chirurgul realizeaza o incizie orizontala plasata jos, in zona pubiana si in loc sa rupa tesutul ca altadata, el realizeaza o disectie anatomica. In final, in loc sa coase 6 straturi el nu coase decat 3. Usor de realizat, aceasta tehnica este foarte raspandita in ziua de azi.

Insa o alta tehnica, mai revolutionara, le permite femeilor care nasc prin cezariana sa se puna pe picioare aproape imediat dupa operatie! Da, este posibil! E vorba de cezariana extraperitoniala modificata. In ce consta? Principiul cezarienei modificate de catre Fauck are drept scop eliminarea pe cat posibil a durerii in interventia chirurgicala si redarea cat mai rapida a autonomiei mamicii.

Cum se deruleaza operatia ?

Chirurgul taie foarte jos in zona pubiana in mod orizontal. Aponevroza (membrana albicioasa constituita din fire conjunctive) se deschide vertical si lateral. Nu se deschide peritonul (membrana care apasa abdomenul) si se accede la uter apasand vezica urinara.

Este plasat anestezicul local foarte usor astfel incat mama sa isi poata simti bebelusul in timpul nasterii. Dupa ce bebelusul a fost scos, uterul este recusut.

Noutate:
chirugul nu mai coase pielea cu puncte de sutura ci cu un lipici special, tocmai pentru a reduce durerea.

Beneficii pentru mama:

Durerea din timpul si dupa operatie este foarte mica. Recuperarea se face foarte repede: femeia nu mai are nevoie de sonda urinara (imediat ce anestezia nu-si mai face efectul, aceasta poate sa se ridice si sa mearga la toaleta), poate manca la cateva ore de la nastere, poate sa faca un dus oricand vrea (datorita inlocuirii atelor cu acel lipici special) si iese din maternitate ca dupa o nastere normala.

Nu in ultimul rand, oboseala si durerile post-operatorii sunt limitate, fapt ce ii permite mamei sa se ocupe de bebelussi sa il alapteze – asta pentru ca metoda permite o producere normala si neintarziata a laptelui.

Din pacate, aceasta tehnica este foarte delicata, drept pentru care este foarte rar raspandita. Insa, cu rapiditatea cu care evolueaza lucrurile in lumea medicinei, probabil in cativa ani, vom avea cu totii acces la nasteri mai usoare si mai placute!

Citeste si Gimnastica in apa usureaza nasterea
                  Forever Young

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân