Ceaiul, băutura omului cerebral

Ceaiul este o sursă uimitoare de antioxidanţi. Bând ceai, vă puteţi inunda creierul cu antioxidanţi, consecinţa potenţială fiind încetinirea declinului creierului. Există dovezi că dacă bem ceai, reducem riscul atacului cerebral.
  • Publicat:
Ceaiul, băutura omului cerebral

Ceaiul este o sursă uimitoare de antioxidanţi. Bând ceai, vă puteţi inunda creierul cu antioxidanţi, consecinţa potenţială fiind încetinirea declinului creierului. Există dovezi că dacă bem ceai, reducem riscul atacului cerebral.

Un studiu întreprins pe 6 000 de gemei japoneze a descoperit că acelea care beau cel puţin cinci ceşti de ceai verde pe zi sunt de două ori mai puţin predispuse la atac cerebral decât femeile care beau mai puţin.

Cercetătorii olandezi au descoperit că pentru băutorii vârstnici de ceai (două ceşti pe zi) riscul bolilor de inimă fatale se reduce la jumătate.

Ceaiul contribuie deci la menţinerea în bună stare a vaselor de sânge, a capilalelor ce alimentează creierul şi a inimii. Conform altor cercetări, ceaiul minimizează temuta „peroxidare a lipidelor”, primul pas spre distrugerea celulelor cerebrale.

Autorii cercetărilor au analizat capacitatea antioxidantă a diverselor tipuri de ceai de pe piaţă.

Prima surpriză: capacitatea antioxidantă a mostrelor de ceai negru a fost, în medie, cu 80% mai mare decât a celor de ceai verde. Au fost găsite totuşi unele sortimente de ceai verde cu un indice ORAC (capacitatea de absorbtie a radicalului oxigen) la fel de mare ca a ceaiului negru.

Atât ceaiul negru, cât şi cel verde au prezentat variaţii ample ale capacităţii antioxidante. Unii cercetători, mai ales în Japonia, declară ceaiul verde superior, deoarece conţine o cantitate de patru ori mai mare dintr-un antioxidant specific, epigalocatehin galat (EGCG) decât ceaiul negru. Dar, în general, ceaiul negru are o putere antioxidantă mai mare.

Capacitatea antioxidantă depinde şi de timpul de preparare. Cercetătorii au pus un plic de ceai negru sau verde în 150 ml de apă fiartă. După cinci minute fusese eliberată cam 85% din capacitatea antioxidantă a ceaiului, Restul de 15% a fost eliberat după alte cinci minute.

Concluzia: o cană de 150 ml de ceai negru sau verde ţinut acoperit timp de cinci minute furnizează, în medie, 1 246 unităţi ORAC! Aceasta situează ceaiul alături de spanac şi căpşuni, dovedite a întârzia declinul cerebral la animale.

Indubitabil, antioxidanţii din ceai intră în fluxul sanguin. Un test efectuat de cercetătorii italieni a descoperit că o singură cană băută de ceai negru sau verde a intensificat activitatea antioxidantă sanguină de la 41% la 48%.

În acest studiu, ceaiul verde a produs un vârf al activităţilor antioxidante după 30 de minute, iar ceaiul negru după 50 de minute. Nivelul antioxidanţilor a rămas ridicat timp de aproximativ o oră şi jumătate, înainte de a reveni la normal.

Ceai fără antioxidanţi

Dacă eşti în căutarea antioxidanţilor care să îţi ajute creierul, nu recurge la amestecurile instant (pudră) de ceai, la ceaiul îmbuteliat sau la ceaiurile de plante. Activitatea antioxidantă a acestora este neglijabilă, conform analizelor cercetătorilor.

De asemenea, ceaiul adevărat care conţine cofeină conferă mai multă protecţie antioxidantă decât ceaiul decofeinizat. Conform testelor, ceaiul decofeinizat conţine aproximativ jumătate din cantitatea de antioxidanţi a unui ceai cu cofeină.

Sursa: „Cum să-ţi păstrezi sănătatea creierului”, Jean Carper

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”