Cata vina poarta genele pe care le mostenesti?

Pana la 80% dintre cazurile de infarct miocardic la femeile sub 45 de ani sunt cauzate de mostenirea genetica.
  • Publicat:
Cata vina poarta genele pe care le mostenesti?
Cata vina poarta genele pe care le mostenesti?

Ai o sensibilitate innascuta pentru anumite probleme de sanatate? Atunci ia in considerare aceste sfaturi pentru a-ti pastra un organism puternic, care sa reziste indiferent de mostenirea ta genetica.

Inima
Pana la 80% dintre cazurile de infarct miocardic la femeile sub 45 de ani sunt cauzate de mostenirea genetica. Daca bolile cardiace sunt prezente in familia ta, asigura-te ca iti mentii o greutate normala si iti pastrezi colesterolul si tensiunea arteriala la niveluri scazute. Atentie la indicele de masa al corpului si la raportul greutate-inaltime.

Cand vine vorba de colesterol, cel “rau” ar trebui sa fie mai mic de 100, cel “bun” peste 50, iar trigliceridele din sange sub 150. In final, verifica-ti tensiunea arteriala, ce nu ar trebuie sa depaseasca 120/80. Daca oricare dintre aceste numere nu corespund valorilor sanatoase, ar trebui sa vorbesti cu doctorul tau.

Fertilitate
12% dintre femeile aflate la varsta fertila au dificultati in conceperea unui copil. Cercetatorii de la Universitatea din Dallas au identificat 350 de gene care ar putea indica unele dintre cauzele infertilitatii timpurii.

Daca ai probleme cu menstruatia sau stii ca o femeie din familia ta a ajuns la menopauza inainte de varsta de 40 de ani, adreseaza-te unui medic pentru un test de sange ce masoara nivelul hormonului stimulator de foliculi. Un nivel mare al acestuia poate fi un semn ca ovarele tale nu functioneaza normal.

Pentru imbunatatirea fertilitatii, renunta la fumat, limiteaza consumul de alcool si practica sexul protejat (anumite boli transmise sexual pot afecta organele de reproducere).

Daca nu ai ramas insarcinata, desi incerci de un an (sau de sase luni daca ai peste 35 de ani), consulta un specialist in fertilitate. Aproximativ 65% dintre femeile care apeleaza la programele de fertilitate au reusit sa ramana insarcinate.

Piele
Crezi ca tenul tau masliniu te protejeaza de cancerul de piele? Melanomul, tipul de cancer cu cea mai mare rata a mortalitatii, nu face discrimari in functie de nuanta pielii. Genele joaca un rol in 40% dintre cazurile de melanom, ceea ce inseamna ca majoritatea lor poate fi prevenita.

Pentru a reduce riscul de cancer de piele, nu te expune la soare pentru perioade indelungate si poarta intotdeauna protectie solara cu un SPF de cel putin 30, chiar si pe timpul iernii.

Viziteaza-ti dermatologul o data pe an si in fiecare luna auto-examineaza-te. Monitorizarea pielii si pastrarea obiceiurilor de protectie solara au ajutat 69% dintre persoanele cu melanom sa il descopere timpuriu, intr-o etapa mai usor de tratat, arata un studiu din Jurnalul Oficial al Academiei Americane de Dermatologie.

Creier
Daca ti se intampla sa uiti numele unui vecin sau combinatia de la seif, ereditatea ar putea fi de vina. Anumite gene joaca un rol esential in gandire si in abilitatile de invatare. Dar, inainte de a da vina pe bunici, incearca sa-ti pastrezi corpul si creierul activ.

O modalitatea foarte buna este dansul, care a fost pus in legatura cu reducerea cu peste 76% a riscului de dementa, arata rapoartele de la Colegiul de Medicina Albert Einstein din New York.

Plamani
Astmul, alergiile si da, cancerul pulmonar, sunt afectiuni ce pot fi transmise genetic. Desi fumatul este pus in legatura cu 87% dintre cazurile de deces din cauza cancerului pulmonar, 13% dintre victime erau nefumatoare. Cel mai bun mod de a preveni cancerul pulmonar este sa faci miscare fizica si sa eviti fumul de tigara.

Si stai departe de alergeni precum praful, polenul, mucegaiul si tot ce iti agraveaza respiratia.

Nivelul de stres
Nu exista nici o dovada ca anxietatea se transmite genetic, dar modul in care reactionam la ea cu siguranta are radacini in ceilalti membri ai familiei. Persoanele care mostenesc anumite variatii ale unei gene produc niveluri mai scazute ale moleculei ce faciliteaza aparitia grijilor, ca raspuns la stres.

Orice strategie impotriva stresului functioneaza atata timp cat induce relaxarea, starea fizica de odihna, scade rata inimii, a respiratiei si deci a tensiunii arteriale.

Citeste si De ce imbatranim?
Always look on the bright side of life!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”