Cand bebe se lasa asteptat

Un cuplu din sapte intampina dificultati atunci cand doreste sa aiba copii, iar numarul celor care bat la usa doctorilor solicitand o solutie creste ingrijorator. Am intors infertilitatea – cuvantul care ne da fiori – pe toate partile ca sa-i
  • Publicat:
Cand bebe se lasa asteptat
Cand bebe se lasa asteptat

Aproape fiecare dintre noi cunoaste o femeie al carei test de sarcina se incapataneaza sa ramana negativ. Nici nu-i de mirare! Sute de mii de cupluri se confrunta cu probleme in clipa in care se hotarasc sa devina parinti. O cifra care continua sa creasca intr-un ritm ametitor. Specialistii au gasit si cateva explicatii la acest fenomen. Cea mai evidenta: varsta. In 1976, majoritatea femeilor deveneau mame pentru prima oara in jurul varstei de 26 de ani, in vreme ce, in 2005, femeile au primul copil pe la 30 de ani. Este stiut ca, o data cu trecerea timpului, sansele de a deveni mama scad (de exemplu, la 40 de ani, procentul ajunge la doar 8 la suta). Varsta viitorului tatic nu are prea mare importanta, deoarece in cazul barbatilor nivelul fertilitatii scade mult mai lent. Un lucru este cert: cuplurile in varsta reusesc mai greu sa aiba un copil. Asa ca din ce in ce mai multe perechi trec pragul centrelor de specialitate. Si incep sa viseze la o minune…

Nu ai ramas gravida timp de un an? Fuga la doctor!
Pentru un cuplu fara antecedente medicale, sansele de a avea un copil nu depasesc 25% in decursul unui ciclu. Destul de mici, asa ca, daca nu ati trecut de 30 de ani, aveti rabdare! Multe perechi au avut un bebelus in mod natural dupa doi ani de relatie. Totusi, medicii te sfatuiesc sa te prezinti la cabinet daca dupa un an de incercari asidue nu ai ramas insarcinata. Acest lucru poate fi un semn de hipofertilitate, iar specialistii iti vor fi de mare folos. Doar 5% dintre cupluri prezinta sterilitate in adevaratul sens al cuvantului.
Dupa ce ai trecut de 30 de ani, trebuie sa actionezi rapid daca vrei sa mai ai sanse sa nasti. Fertilitatea scade vertiginos dupa aceasta varsta, iar tehnicile medicale nu pot repara neajunsul varstei inaintate.

Vinovate de infertilitate…
Numeroase studii indica o legatura stransa intre dificultatea de a concepe un copil si conditiile de mediu. Specialistii arata cu degetul catre poluare, plumb pesticide, tutun, dar si catre obezitate. Un singur kilogram in plus dauneaza calitatii spermei, iar o alimentatie bogata in betacaroten cauzeaza chisturi ovariene. Expunerea la plumb afecteaza negativ testosteronul, in timp ce tutunul impiedica dezvoltarea embrionilor, a ovulelor si a spermatozoizilor. Printre factorii care ameninta permanent fertilitatea se numara si modul de viata, surmenajul, stresul la locul de munca. Exista si factori de natura medicala: o infectie transmisibila prin contact sexual ti-a obturat trompele uterine. De multe ori, o interventie simpla poate rezolva problema. La mijloc poate fi si o dereglare hormonala, care determina la femei o ovulatie anormala, iar la barbati o calitate proasta a spermei. Absenta spermatozoizilor poate fi explicata si printr-o anomalie genetica sau printr-un traumatism. In unele cazuri, sterilitatea e cauzata de o boala precum sindromul ovarelor polichistice sau endometrioza. Tratamentele potrivite pot duce la fertilitate.

Fertilizarea in vitro si inseminarea artificiala
Cand nici tratamentul hormonal, nici interventiile chirurgicale nu dau raspunsuri la problema infertilitatii, se mai intrevad cateva solutii. Inseminarea artificiala intrauterina inseamna de fapt o mana de ajutor data spermatozoizilor, care sunt introdusi direct in uter, facilitandu-li-se astfel drumul spre ovul. Specialistii nu au insa vesti tocmai bune: doar 10% dintre aceste tentative au sorti de izbanda. Mai multe sanse de succes – 17% – are fertilizarea in vitro. In acest caz, copiii se numesc „bebelusi de eprubeta”, deoarece fecundarea are loc intr-un tub unde se introduc spermatozoizii tatalui si ovulele mamei. Primul caz de fertilizare in vitro a avut loc in 1978, iar de atunci aproape 10.000 de copii se nasc anual in acest mod.

INAMICII FERTILITATII
1. tutunul
2. obezitatea
3. stresul 
4. plumbul
5. pesticidele

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Mers sprinten
Mers sprinten
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”