Cafeaua şi sănătatea: ce beneficii are

Un studiu recent realizat pe jumătate de milion de englezi sugerează faptul că există o legătură între longevitate şi consumul de cafea.
  • Publicat:
Cafeaua şi sănătatea: ce beneficii are

Bei cafea? Cercetătorii spun că vei trăi mai mult. Cel puţin asta susţine un studiu recent: consumul de cafea este asociat cu un risc scăzut de moarte prematură ( la vârste tinere). Şi se pare că nu ar conta cantitatea, sau dacă e decofeinizată sau nu, concluzionează un studiu publicat recent în JAMA Internal Medicine.

Există o legătură între consumul de cafea şi longevitate

“Am observat o asociere inversă între obiceiul de a bea cafea şi mortalitate, indiferent dacă participanţii la studiu consumau o ceaşcă sau mai multe pe zi – chiar şi opt sau mai multe, indiferent dacă beau cafea la filtru, instant sau decofeinizată,” spune Dr. Erikka Loftfield, conducătoarea studiului şi cercetător la Institutul Naţional de Cancer.

Cercetătorii au folosit informaţii din studiul UK Biobank, prin care un grup mai mare de adulţi din Marea Britanie au completat chestionare medicale, au realizat examinări fizice şi au oferit probe biologice. Pentru acest studiu din care a reieşit o legătură direct între consumul de cafea şi riscul de mortalitate, cercetătorii au analizat informaţii oferite de 500.000 de adulţi care au răspuns unor întrebări cu privire la obiceiul de a consuma cafea, ţigări, alcool, dar şi informaţii despre istoricul medical. Dintre cei chestionaţi, în următorii 10 ani ce au urmat studiului, în perioada de follow up,14.200 de oameni au decedat. În timpul perioadei de follw-up a studiului

Nu contează ce şi câtă cafea bei, ea te ajută să trăieşti mai mult

Cercetătorii au găsit o legătură între longevitate şi consumul de orice tip de cafea, în orice cantitate. Studiul a arătat că sunt mici variaţii care depind de câtă cafea se consumă, nivelul de cofeină (cappuccino, espresso, espresso dublu sau decofeinizată) pe care îl conţine sau modalitatea în care a fost pregătită: instant, la ibric, la filtru. Important este că, comparative cu cei care nu beau cafea, cei care consumau o ceaşcă de cafea zilnic aveau un risc cu 8% mai scăzut de a suferi de o moarte prematură. Iar acesta creştea uşor în funcţie de cantitate: 16% pentru cei care beu şase, şapte cafele zilnic sau 14% pentru cei cu opt sau mai multe cafele.

Viteza cu care o persoană metaboliza cofeina se pare că nu afectează longevitatea, în ciuda unor studii anterioare care sugerau că obiceiul de a bea cafea poate fi legat cu un risc crescut de tensiune arterială şi de atac cardiovascular printer persoanele care metabolizează încet cofeina. Dar acele studii au luat în considerare consumul de cafea după apariţia unei boli şi nu a examinat riscul mortalităţii în general, aşa cum a făcut studiul de faţă. Folosind studiul şi informaţiile oferite de studiul Biobank, cercetătorii au putut avea acces la o cantitate enormă de informaţii genetice, inclusive unele legate de metabolismul cofeinei, ceea ce a făcut ca studiul să de bazeze pe o analiză complex.

Nu neapărat cofeina ajută la prelungirea vieţii

Această descoperire combinată şi cu efectul deja ştiut de promotor al longevităţii al cafelei decofeinizate, sugerează nu cofeina este substanţa care activează mecanismul care ajută la prelungirea vieţii. Dar pentru că studiul despre care vorbim a fost unul de tip observaţional, ceea ce înseamnă că a luat în calcul paternuri dintr-un set de informaţii deja existente este imposibil să spui că obiceiul de a bea cafea este cu adevărat responsabil pentru a ţine moartea la distanţă sau doar asociată cu o viaţă mai lungă.

“Legătura pe care am văzut-o noi între cafea şi sănătate este bazată pe studii observaţionale”, spune Dr. Erikka Loftfield. “Pentru a înţelege mai bine potenţialele mecanisme biologice din spatele asocierii observate între cafea şi anumite beneficii aduse sănătăţii e nevoie de studii suplimentare”, a menţionat cercetătorul care a condus studiul.

Şi totuşi, acest studiu recent se adaugă altor cercetări care a descoperit beneficii asociate consumului de cafea. Şi chiar dacă studii anterioare au legat cafeaua sau alte băuturi fierbinţi cu cancerul, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a concluzionat recent că nu este nicio dovadă care să găsească o legătură evidentă între cafea şi carcinom. “Studiul nostru oferă informaţia conform căreia consumul de cafea poate fi o parte a unui stil de viaţă sănătos, reasigurându-i pe iubitorii de cafea că sunt pe drumul cel bun”, a concluzionat Erikka Loftfield.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”