Ca sa fii linistita, fa-i poze lui bebe!

In cele 3 trimestre de sarcina, pe langa analizele de sange, trebuie sa mergi frecvent sa il pozezi pe bebe la ecograf. In prezent, poti sa alegi variantele 3D si 4D. Spre deosebire de ecografia 2D, din care, daca nu esti specialist, nu intelegi nimic, im
  • Publicat:
Ca sa fii linistita, fa-i poze lui bebe!
Ca sa fii linistita, fa-i poze lui bebe!

Prima poza
Intaia ecografie iti confirma prezenta sarcinii si aproximeaza data nasterii. La 5 saptamani, viitorul bebe se vede pe ecran ca un bob de fasole. Deja ii bate inima. Cu alte cuvinte, bebe traieste!

A doua poza
Intre saptamanile a 15-a si a 18-a il vezi a doua oara. In acest moment, e recomandat ca, in aceeasi zi in care iti faci ecografia, sa ti se ia si sange pentru triplu test. Acesta poate descoperi eventualele anomalii. Exista un mit cum ca riscul anomaliilor genetice apare doar la femeile de peste 35 de ani. Nimic mai neadevarat. Anomaliile genetice pot aparea indiferent de varsta mamei. Asa ca nu rata in aceasta perioada triplu test plus ecografia. Informatiile de la analiza de sange si de la ecografie se coreleaza si poti sa afli care e starea bebelusului. Acum ii poti afla si sexul, dar informatia poate sa fie falsa in aceasta etapa.

A treia poza
Urmeaza ecografia morfofetala intre saptamanile a 18-a si a 24-a. Aceasta este cea mai minutioasa dintre ecografiile pe care i le faci fatului. Fiecare particica din bebe e vizualizata si masurata. Fatul e complet format si pot fi detectate eventualele anomalii. De asemenea, acum stii sigur daca va fi fetita sau baietel. Daca alegi ecografia 3D sau 4D, imaginile sunt spectaculoase. Poti sa il surprinzi dormind si visand (globii oculari de misca dintr-o parte in alta), jucandu-se cu cordonul ombilical sau cu manutele.  

A patra poza
Ultima ecografie, daca nu sunt probleme, se face intre saptamanile 30-32. Din pacate, malformatiile pot aparea si in ultimul trimestru de sarcina, asa ca nu ezita sa mergi la medic. Ecografia nu e deloc dureroasa si e o procedura noninvaziva. Se crede ca bebe aude in burta un sunet ca acela pe care il face trenul cand intra in gara. Dar nici pentru bebe ecografia nu prezinta vreun pericol.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Ambliopia la copii
Ambliopia la copii
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”