Bolile inflamatorii intestinale atacă tot mai mult tinerii

Cu toate că bolile inflamatorii intestinale (BII) pot apărea indiferent de vârstă, cele mai multe cazuri se înregistrează la persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. În ultimii ani, incidenţa BII a crescut în rândul tinerilor, inclusiv la copii şi adolescenţi.
  • Publicat:
Bolile inflamatorii intestinale atacă tot mai mult tinerii

Cu toate că bolile inflamatorii intestinale (BII) pot apărea indiferent de vârstă, cele mai multe cazuri se înregistrează la persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. În ultimii ani, incidenţa BII a crescut în rândul tinerilor, inclusiv la copii şi adolescenţi.

Predispoziţia genetică este doar una dintre cauzele apariţiei bolilor, însă cei mai importanţi factori declanşatori sunt legaţi de mediu şi de stilul de viaţă. Fumatul, antibioticele în exces, alimentaţia sau stresul afectează flora intestinală într-un mod de cele mai multe ori ireversibil.

Bolile inflamatorii intestinale sunt tulburări gastro-intestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree (care poate să dureze săptămâni sau chiar luni întregi), incontinenţă, pierdere în greutate, oboseală. BII au impact asupra vieţii personale a pacienţilor, dar se resfrâng atât asupra asupra vieţii lor profesionale şi a capacităţii de a munci, cât şi asupra relaţiilor sociale.

În final, pacientul devine o povară pentru sistemul de sănătate şi întreaga societate. La nivel european, statisticile arată că 10% dintre pacienţii cu BII sunt şomeri, iar cei care muncesc au, în general, între 3 şi 6 săptămâni concediu medical pe an.

„Sunt tânără şi este normal să mă pot bucura de viaţă, însă suferinţa fizică, controalele repetate în lipsa unui diagnostic clar şi faptul că eram legată foarte mult de casă m-au determinat să renunţ la tot ceea ce ţinea de viaţa mea socială. În momentul în care am fost diagnosticată cu BII, viaţa mea s-a schimbat radical.

Cu ajutorul unor medici extraordinari şi a unui tratament adecvat, am reuşit să ţin boala sub control şi încet, încet, să-mi reiau viaţa pe care o aveam înainte. Este foarte important să înveţi să trăieşti cu boala şi să te lupţi pentru o viaţă normală.

Îi sfătuiesc pe toţi cei bolnavi să cunoască şi alte persoane cu aceeaşi afecţiune şi să se înscrie într-o asociaţie de pacienţi, pentru că pot învăţa foarte mult din experienţa altora şi pot să treacă mult mai uşor peste provocările bolii atunci când şi alţi pacienţi le sunt alături”, explică Maria, 25 de ani, pacient cu boala Crohn, membru al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

Jumătate dintre pacienţii cu BII suferă frecvent recidive ale bolii şi de multe ori manifestă şi alte afecţiuni intestinale. Aproximativ 53% dintre pacienţii cu boala Crohn necesită spitalizare la 10 ani după diagnosticare, 30-50% dintre pacienţi au nevoie de intervenţii chirurgicale şi până la 20% dintre aceştia necesită o a doua operaţie în 5-10 ani. În cazul a 20-40% dintre pacienţi, BII sunt asociate cu apariţia unor altor afecţiuni, precum cele ale ochilor, articulaţiilor sau pielii.

„În cazul bolilor intestinale inflamatorii, din care fac parte boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică, una dintre problemele majore este legată de diagnosticare. În foarte multe situaţii, pacienţii trec prin mai multe examinări înainte de a primi diagnosticul corect. Pot trece câteva luni sau chiar ani, întrucât simptomele BII sunt insuficient cunoscute, iar uneori simptomatologia poate fi comună cu a altor afecţiuni ale tractului gastrointestinal.

Cu o diagnosticare corectă şi un tratament adecvat stabilit de comun acord cu medicul curant, pacienţii cu BII pot avea o viaţă normală. În plus, aceştia nu vor avea nevoie de spitalizări frecvente, ceea ce va reduce din costurile suportate de sistemul de sănătate”, a declarat Prof. Dr. Mircea Diculescu, Preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.

În România sunt aproximativ 5000 de pacienţi diagnosticaţi cu bolile Crohn şi rectocolită ulcero-hemoragică, dintre care 1000 sunt înregistraţi în Registrele Naţionale. În acest moment, este estimat că 2.5 – 3 milioane de persoane suferă de BII la nivelul întregii Europe.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”