Bogdan Goga, fizioterapeut: „40% dintre paciente după mastectomie riscă limfedem” Iată ce exerciții fizice pot face acasă

Netratat limfedemul are un efect negativ asupra calității vieții pacientului. O zonă sau un membru se umflă, devine dificil de utilizat și chiar poate provoca dureri.
  • Publicat:
Bogdan Goga, fizioterapeut: „40% dintre paciente după mastectomie riscă limfedem” Iată ce exerciții fizice pot face acasă
Bogdan Goga, fizioterapeut. foto arhivă

Limfedemul reprezintă o acumulare în exces a limfei într-o zonă în care circulația venoasă sau limfatică este alterată. Afecțiunea poate apărea atât din cauze genetice, dar și după mastectomie în cazul pacientelor cu cancer la sân. În plus, din cauza faptului că circulația limfatică este îngreunată crește riscul de infecții. Informația corectă și în timp util ajută pacientele să semnaleze încă de la primele semne apariția limfedemului, iar fizioterapia personalizată ajută la remedierea simptomelor. Bogdan Goga – fizioterapeut vine cu explicații și exemple de exerciții fizice pentru acasă.

 

CSÎD: Afecțiunea de limfedem apare în cazul tuturor femeilor care au făcut mastectomie? Cât de des apare, de fapt?

Bogdan Goga: Literatura de specialitate amintește că aproximativ 40% din pacientele ce au suferit o evidare completă a ganglionilor dezvoltă limfedem. Acest procent scade la 7% dacă nu au fost extirpați toți și s-a realizat o tehnică a ganglionului santinelă.

Informarea corectă la timp duce la identificarea rapidă a simptomelor limfedemului

CSÎD: Știu femeile riscurile? Adică sunt anunțate după mastectomie că se va întâmpla asta?

Bogdan Goga: Educația reprezintă unul din cele mai importante aspecte al tratamentului limfedemului. Rolul fizioterapeutului pe lângă cel de a aplica tratamentul decongestionant intensiv (format din drenaj limfatic manual și mecanic, bandajare multistrat și exerciții terapeutice) este de a însoți pacientul pe acest drum vieții cu limfedem. Pacienta este educată cum să aibă la îndemână mijloacele necesare să îl țină subcontrol – cum să își realizeze zilnic autodrenaj limfatic, cum să realizeze zilnic exerciții menite să crească întoarcerea venolimfatică și cum să combine îmbrăcămintea de compresie cu manșoanele de noapte. Pot spune că în ultimii ani s-au făcut progrese considerabile în această direcție prin diverse campanii, grupuri de suport sau postări social media pentru conștientizarea limfedemului. Din nefericire încă sunt femei ce află doar după de debutează limfedemul de această complicație.

Fără fizioterapie, pacienta poate chiar pierde mobilitatea zonei afectate

CSÎD: Ce se întâmplă în cazul în care nu fac fizioterapie?

Bogdan Goga: Există riscul ca unele paciente să nu își recupereze complet mobilitatea brațului, iar din punct de vedere al limfedemului știm că este o afecțiune care, din păcate, odată debutată, nu are vindecare și poate evolua în forme grave fără tratament adecvat.

Exerciții pentru acasă recomandate pacienților cu limfedem

CSÎD: Dați-ne exemple de exerciții fizice ce se pot face de acasă de către paciente?

Bogdan Goga: Exerciții pentru mobilitate:

Exerciții pentru sindromul corzilor:

Exerciții pentru activarea circulației venolimfatice:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân