Beneficiile si pericolele consumului de cafea

Exista boli care ar putea fi tinute sub control sau chiar evi­tate cu ajutorul consumului de cafea: cancerul de colon, temutul Parkinson, groaznicul Alzheimer, diabetul de tip II.
  • Publicat:
Beneficiile si pericolele consumului de cafea
Beneficiile si pericolele consumului de cafea

Pentru ca, desi legenda spune ca ai trait in Yemen pe la 1400, iata ca reusesti sa imi faci zilele mai bune in 2010, intr-un anume Bucuresti. Pentru ca daca nu te-ai fi prins ca animalele pe care le supravegheai nu se mai opresc din topait fiindca au dat peste senzationalele boabe de cafea, eu n-as mai fi avut ce sa beau la micul dejun.

Cercetatorii care ii incurajeaza pe cei ca mine au venit in ultima vreme cu studii dintre cele mai interesante. Sustin de pilda, ca femeile care consuma zilnic intre 2 si 3 cesti au un soi de protectie impotriva cancerului de san. Pe foarte scurt, explicatia ar sta in efectul cafelei asupra hormonilor feminini, estrogenii. Mult bine ar face cafeaua si in cazul riscului de a dezvolta cancer al fi­catului.

Reiese acest lucru dintr-un studiu realizat pe mai bine de 60 de mii de oa­meni de pe intreaga pla­neta. Si in privinta cance­ru­lui de prostata ar avea ceva de spus, in sensul ca i-ar putea ajuta pe domni sa nu faca forme grave. Tot din influenta cafeinei asupra hor­monilor sexuali ar veni rezultatul.

Si mai exista boli care ar putea fi tinute sub control sau chiar evi­tate cu ajutorul consumului de cafea: cancerul de colon, temutul Parkinson, groaznicul Alzheimer, diabetul de tip II. Cu un picior in tabara celor care au cuvinte de lauda la adresa cafelei sunt si expertii de la Harvard, care intr-un numar al publicatiei „Harvard Women’s Health Watch”, scriu ca este „o bautura sigura care poate aduce unele beneficii sanatatii”. Dar acesti specialisti, si nu numai ei, au si retineri…

Niste concluzii cam amare

Foarte multi dintre nutritionistii ale caror teorii le mai citesc pun cafeaua pe lista strict interziselor. Incercand sa inteleg de ce vor sa ma priveze de singura licoare cu zero calorii pe care o pot savura, am descoperit ca multi sunt deranjati de asa-zisii hormoni ai stresului pe care cafeina i-ar zgandari.

Etapele ar fi asa: inghitim bautura, sistemul nervos este rapid stimulat, adrenalina este secretata, nivelul zaharului din sange creste din cauza extra-energiei, inima bate mai tare, respiratia, pulsul se intensifica, organismul este astfel invadat de hormoni ai stresului, iar binefacatoarea serotonina, de exemplu, este suprimata.

Cercetarea Harvard de care va pomeneam continua astfel: “Cafeaua nu este complet inocenta. Ingredientul ei de baza este un stimulent care creeaza dependenta. Asadar, cafeaua are un modest efect cardiovascular – creste presiunea sangvina, tensiunea si da batai neregulate ale inimii”.

Totodata, doctorii subliniaza ca investigatiile facute de ei au iesit neconcludente pe teme ca “problemele sanilor si cafeina”, sau “cancerul si cafeina”, ori “osteoporoza si cafeina”. Concluzia acestor medici: “efectele negative ale cafelei vin in special din consumul excesiv, asa ca evitati-l”.

Asadar, cum deocamdata nimeni nu poate baga mana in flacara de sub ibric pentru avantaje si dezavantaje, moderatie, moderatie si inca o data moderatie.    

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Femeile si problemele lor ginecologice
Femeile si problemele lor ginecologice
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”