Anca Surdu: Sportul de performanţă m-a învăţat că nimic nu este imposibil!

Fostă sportivă de performanţă, campioană mondială la gimnastică aerobică şi în prezent antrenoare de fitness, Anca Surdu este un model de viaţă sănătoasă.
  • Publicat:

Fostă sportivă de performanţă, campioană mondială la gimnastică aerobică şi în prezent antrenoare de fitness, Anca Surdu este un model de viaţă sănătoasă. Împreună cu Ellie White şi Cristina Bâtlan, s-a alăturat campaniei de toamnă a televiziunii DIVA: Mergi pe ritmul tău. Ne-a dezvăluit secretele succesului unei campioane, dar şi câteva dintre trucurile care pot ajuta pe oricina să se menţină în formă.

CSÎD: După ce ai atins performanţa de a fi campioană mondială la gimnastică aerobică, ai devenit antrenoare de fitness. Cum a fost trecerea de la o etapă la alta?

Anca Surdu: Am făcut sport din copilărie, dar am practicat sport de performanţă de la vârsta de 14 ani până în 2014. Acum sunt antrenor de fitness în cadrul unui club din Bucureşti, unde am clase de grup. Încerc să mă dezvolt şi individual. Recent mi-am deschis şi o pagină de internet, un blog www.ancasurdu.ro, unde împărtăşesc din experienţa mea de sportiv de performanţă şi antrenor de fitness, încercând să îi inspir pe cei care citesc să aibă un stil de viaţă sănătos, de la alimentaţie la mişcare.

CSÎD: Câte ore faci mişcare pe zi?

A.S.: Depinde de zile, lucrez de luni până sâmbătă, în medie lucrez cam şase ore pe zi. Mai puţin duminica.

CSÎD: Deci poţi să stai o zi fără să faci sport?

A.S.: Doar o zi, nu mai mult. Chiar şi în vacanţă simt nevoia să fac mişcare. Vara asta am fost la munte, unde am urcat, am mers mult pe jos. Încerc să am vacanţe cât mai active.

CSÎD: Îţi alegi vacanţele astfel încât să ai posibilităţi de mişcare sau destinaţii speciale pentru sport?

A.S.: Nu în mod special, pentru că mişcare poţi să faci oriunde şi oricând! Mai ales că prefer antrenamenlele cu greutatea corpului, nu am nevoie de aparate, deci nu îmi aleg special vacanţele. Dacă sunt în natură, ies cât mai mult în aer liber, merg pe jos sau fac chiar antrenamente scurte şi intense în camera de hotel. Nu îmi prea place să alerg, pentru că mă plictisesc!

CSÎD: Cum arată o zi obişnuită din viaţa ta?

A.S.: Începe la ora 6.30, pentru că, în general, am prima clasă la ora 7.30, când trebuie să fiu gata de treabă şi să transmit din energia mea şi celorlalţi. Depinde de zi. Dacă este o zi activă – cum începe, aşa se şi termină. Încerc să nu sar niciodată peste micul dejun şi fie beau doar un suc fresh, fie mănânc un fruct sau, dacă am timp, îmi prepar omletă, ochiuri sau altceva. Dimineaţa la 7.30 am prima clasă, pe la prânz am o pauză mai mare când, dacă am timp, revin acasă sau îmi iau tableta ori laptopul şi încerc să mai scriu un articol pentru blogul meu. După-amiaza încep din nou clasele, de pe la ora 18.00 merg la sală şi termin ziua la fel cum am început-o. Uneori termin şi la ora 21.00.

CSÎD: Cum arată un mic dejun sănătos şi săţios?

A.S.: Mie îmi place iaurtul grecesc cu fructe proaspete de sezon, nişte seminţe şi câteva cereale integrale. Dacă am timp prepar nişte clătite sănătoase!

CSÎD: Urmezi o dietă anume?

A.S.: Depinde ce înseamnă dietă. Prin dietă, înţeleg restricţii sau reguli stricte care trebuie respectate. Eu încerc să găsesc un echilibru, astfel încât să mă bucur de micile plăceri ale vieţii, dar cu măsură. Nu cred într-o dietă pentru un interval de timp. Chiar dacă vei reuşi să ţii dieta pe care ţi-ai propus-o, termini cu mai multe kilograme decât ai avut când ai început-o. Aşa că încerc să găsesc un echilibu.

Nu am ţinut niciodată dietă, dar am grjă la ceea ce mănânc, să mă alimentez sănătos, cu ingrediente de calitate. Încerc să îmi iau din produsele pe care le consum ceea ce are nevoie corpul meu. Asta înseamnă şi că, uneori, mănânc şi ceva de pe lista alimentelor nepermise.

CSÎD: Care e lista alimentelor nepermise?

A.S.: Iarăşi, depinde tot timpul de obiectivul fiecăruia. Eu am făcut sport de când mă ştiu, corpul meu este deja format, deci trebuie să mă menţin. Nu vreau să pierd în greutate, ci să menţin ceea ce am construit de-a lungul timpului. De aceea, pot să spun că îmi permit să mănânc şi câte o bucată de ciocolată dimineaţa. Asta recomand oricui, dacă îţi e poftă de ceva dulce, consumă o cantitate mică, în prima parte a zilei. Dacă vrei să pierzi în greutate, trebuie să eviţi total anumite alimente. Eu evit: junk food şi alimentele procesate – este bine să consumi alimentele în starea lor cât mai naturală, multe fructe şi legume. Ideea e să conştientizezi ceea ce consumi şi să te gândeşt de fiecare dată ce beneficii îţi aduce acel aliment.

CSÎD: Mănânci carne?

A.S.: De o lună şi ceva nu am mai mâncat deloc şi, surprinzător, nu îmi mai este poftă. Eram carnivoră, mâncam multă carne, pentru că urmăream să am o sursă de proteine. Dar acum nici măcar nu îmi e poftă. Compensez proteinele consumând mazăre, fasole sau lactate şi ouă. Ouăle sunt o sursă bună de proteine, pentru că m-ai întrebat de omletă mai devreme, le consum la micul dejun, sunt uşor de preparat.

CSÎD: Poţi să ne dai trei sfaturi generale, pentru cineva care vrea să piardă în greutate?

A.S.: În primul rând, să îşi cunoască bine corpul, să ştie cum reacţionează la diferite alimente. Iar asta vine din experienţă, din atenţia pe care i-o acorzi corpului. În al doilea rând, să aibă răbdare, sau, mai bine spus, să fie realist. Să înţeleagă că nu a ajuns la greutatea pe care o are într-un moment, ci de-a lungul anilor, din cauza obiceiurilor nesănătoase. Asta înseamnă că va ajunge la forma dorită tot în timp, nu după câteva zile de alimentaţie sănătoasă şi sport. Este un proces care necesită timp şi trebuie să fie conştient de asta încă de la început.

În general, când îţi setezi un obiectiv, este foarte imprtant să fii realist. Şi în al treilea rând, să aibă un obiectiv măsurabil. Adică să ştie de unde pleacă, unde vrea să ajungă şi în cât timp, că ştie ce are de făcut pe parcurs. Referitor la alimentaţie, să excludă complet din alimentaţie, cel puţin în prima perioadă, junk food-ul, sucurile dulci şi dulciurile. Ele pot fi introduse ulterior, treptat, în cantităţi foarte mici, atunci când le e poftă de ceva.

CSÎD: Care este cea mai mare realizare a ta de până acum?

A.S.: Mi-am demonstrat că, prin muncă şi multe sacrificii, este posibil să îmi îndeplinesc un vis pe care l-am avut de când am fost copil. Prin obţinerea Medaliei de Aur la Campionatul Mondial mi-am demonstrat că se poate şi asta mă ajută şi mai departe, în orice îmi propun şi în alte direcţii. Sportul de performanţă m-a învăţat că nimic nu este imposibil!

CSÎD: Toamna aceasta, televiziunea DIVA ne îndeamnă să mergem pe ritmul nostru. Ce înseamnă pentru tine să mergi pe ritmul tău?

A.S.: Să merg pe ritmul meu înseamnă să nu mă abat de la drum! Da, sunt o grămadă de obstacole pe acest drum, sunt persoane care te împing în prăpastie, dar singurul sens este înainte şi cred că acest lucru îl cunoaşte orice femeie puternică.

 

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Remedii naturiste contra ochilor obosiţi
Remedii naturiste contra ochilor obosiţi
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân