Alergie sau raceala, cum faci diferenta?

Temperaturile extreme din timpul verii nu ne feresc de raceala, oricat de convinse am fi de acest lucru. De ce? Din cauza aerului conditionat, a scaldatului in apa extrem de rece, altfel spus, a diferentelor de temperatura la care ne expunem si care slabesc capacitatea de aparare a organismului. Ai grija insa, ceea e pare a fi o simpla raceala, poate fi o alergie in toata regula. Cum faci diferenta?
  • Publicat:
Alergie sau raceala, cum faci diferenta?
Alergie sau raceala, cum faci diferenta?

Temperaturile extreme din timpul verii nu ne feresc de raceala, oricat de convinse am fi de acest lucru. De ce? Din cauza aerului conditionat, a scaldatului in apa extrem de rece, altfel spus, a diferentelor de temperatura la care ne expunem si care slabesc capacitatea de aparare a organismului.

Ai grija insa, ceea e pare a fi o simpla raceala, poate fi o alergie in toata regula. Cum faci diferenta?

Simptome

Alergii: iti curge nasul, iar secretia este subtire, apoasa, transparenta, respiri greu, iti simti fata congestionata, te mananca nasul, urechile, ochii si in gat. Nu ai febra sau dureri musculare.
Raceli: iti curge nasul, secretia fiind apoasa la inceput, pentru ca, pe parcurs, sa devina vascoasa si galbui-verzui. Respiri greu, ai febra, te simti slabita, obosita si este posibil sa ai crampe musculare.

Cand apar simptomele?

Alergii: simptomele apar imediat dupa expunerea la alergen. Daca alergia ta este sezoniera, simptomele apar an de an, in aceeasi perioada (de ex., alergia la polen poate sa ”explodeze” primavara, vara sau chiar toamna, in functie de tipul de polen).
Raceli: simtomele devin din ce in ce mai ”zgomotoase”, atingand apogeul in circa trei zile de la expunerea la virusul care a produs-o. Cel mai adesea se intampla ca raceala sa nu-ti dea pace in sezonul toamna-iarna, insa nici vara nu este exclus.

Durata

Alergii: simptomele persista atat timp cat esti expusa alergenilor, uneori chiar si dupa ce alergenii au fost indepartati.
Raceli: simptomele persista in medie cinci, pana la sapte zile.

Tratament

Alergii: antihistaminice, picaturi nazale pe baza de steroizi (cortizon) si decongestionante.
Raceli: antihistaminice, decongestionante si antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen).

Preventia

Alergii: in principiu, trebuie sa te feresti de alergenii care-ti provoaca reactii nedorite. Printre cei mai cunoscuti sunt: polenul, acarienii, mucegaiul, parul de animale si gandacii de bucatarie.
Raceli: pentru a preveni contactarea sau raspandirea vreunui virus care provoaca raceala, spala-te pe maini cat mai des si evita contactul direct cu persoanele suferinde.

Complicatii

Alergii: in timp, acestea pot crea complicatii ale sistemului respirator, generand infectii ale sinusurilor si chiar astm.
Raceli: pot dezvolta infectii ale sinusurilor, infectii ale urechii mijlocii sau bronsita.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”