Alergia la soare nu este totuna cu arsura solară! Ce simptome apar și care sunt factorii declanșatori

Alergia la soare nu este totuna cu arsura solară! Ce simptome apar și care sunt factorii declanșatori

Ce este alergia la soare

Alergia la solare reprezintă o formă comună de alergie, deşi de multe ori aceasta rămâne nerecunoscută din cauză că multe persoane fie nu cred că soarele poate fi inclus într-o listă de posibili alergeni, fie confundă reacţia lor cu arsurile solare.

Dr. Alina Suru, medic specialist dermato-venerologie, atenţionează că acest tip de alergii există, cea mai comună dintre ele fiind erupţia polimorfă la lumină, care apare odată cu prima expunere la soare puternic în primăvară sau în timpul unei vacanţe petrecute la soare.

Alergie solară este un termen utilizat pentru descrierea unui număr de afecţiuni caracterizate de apariţia unei erupţii pruriginoase ca urmare a expunerii la soare. Cea mai frecvent întâlnită formă de alergie solară este erupţia polimorfă la lumină sau prurigo estival, care apare de obicei odată cu prima expunere la soare din an şi în multe cazuri se ameliorează pe durata verii, odată ce pielea se obişnuieşte cu niveluri mai ridicate de radiaţii UV.

Alergia la soare: semne şi simptome

Semnele şi simptomele ce pot să apară sunt:

  • roşeaţă
  • erupţie – care „îmbracă” diverse forme, de la papule şi plăci la papulo-vezicule, bule etc.
  • prurit

Aceste simptome se manifestă de obicei la nivelul zonelor fotoexpuse, după minute sau ore de la expunere.

Unii pacienţi pot prezenta, de asemenea:

  • frisoane
  • dureri de cap
  • greaţă
  • senzaţie generală de disconfort

În cazul erupţiei polimorfe la lumină se consideră că în urma expunerii pielii la radiaţiile UV au loc reacţii chimice ce determină denaturarea anumitor compuşi existenţi la nivelul pielii şi care vor avea un rol de alergen. Faţă de acest alergen organismul va dezvolta o reacţie de hipersensibilitate întârziată cu apariţia semnelor şi simptomelor enumerate mai sus.

Citește și: Ce semne îți dă corpul când ești „bătut” de soare: apar crampele de căldură și uneori chiar șocul hipertermic

Factori de risc în apariţia alergiei la soare

Există anumiţi factori de risc pentru apariţia alergiilor solare, printre care:

  • apartenenţa la o anumită rasă (caucazienii)
  • expunerea la anumite substanţe şi apoi la soare (parfumuri, dezinfectanţi, anumite substanțe din creme)
  • consumul anumitor medicamente (tetracicline, sulfamide, ketoprofen)
  • afecţiuni dermatologice preexistente – spre exemplu, existenţa dermatitei va creşte riscul de a avea o alergie la soare, la fel şi existenţa unui istoric al acestei afecţiuni în familie.

Dacă unele persoane au o formă ereditară de alergie solară, altele dezvoltă erupţii doar în cazul expunerii la un factor declanşator, cum ar fi un medicament sau o plantă (ex. păstârnac).

Este important de reţinut că alergia la soare nu este totuna cu arsura solară! Alergia la soare se produce atunci când sistemul imunitar al organismului reacţionează la lumină, iar arsurile solare, pe de altă parte, apar atunci când cantitatea de soare sau expunerea la lumina ultravioletă depăşeşte capacitatea pigmentului numit melanină de a proteja pielea.

Citește și: Te doare capul din cauza caniculei? Ce remedii te scapă de durere și când e cazul să mergi la doctor

Cum poate fi prevenită alergia la soare

Având în vedere că etiologia alergiei la soare nu este cunoscută întotdeauna, prevenţia este cheia.

Este important să se evite expunerea bruscă şi prelungită la soare (mai ales între orele 10 şi 16), fiind recomandată expunerea treptată la lumina solară, astfel încât tegumentul să se poată adapta.

În plus, purtarea de îmbrăcăminte adecvată – de preferat ţesături cu protecţie UV – şi pălării poate ajuta la protejarea pielii împotriva radiaţiilor ultraviolete.

Aplicarea de cremă fotoprotectoare (cu SPF minim 30), reaplicată la fiecare 2 ore în cazul unei expuneri prelungite la soare, sau chiar mai des dacă înotăm sau transpirăm abundent, este absolut necesară pentru a minimiza daunele produse de radiaţiile UV. Nu trebuie să uităm de utilizarea de emoliente pentru a preveni iritaţia determinată de uscăciunea pielii.

În cazul în care anumite medicamente pe care le luaţi pot avea efect fotosensibilizant, este esenţială consultarea medicului înaintea expunerii la soare.

Citește și: 10 alimente şi băuturi de consumat pe timp de caniculă

Diagnosticarea alergiei la soare

Dermatologul este cel care poate oferi un diagnostic corect şi indica tratamentul potrivit pentru acest grup de afecţiuni. De obicei, diagnosticul este pus în urma examenului clinic şi al anamnezei, dar în anumite situaţii medicul dermatolog poate recomanda efectuarea unor investigaţii suplimentare.

Testarea la lumina ultravioletă sau fototestarea, care verifică reacţia pielii la anumite lungimi de undă ale luminii UV şi poate ajuta la stabilirea tipului de alergie cutanată, reprezintă o variantă pentru diagnosticarea alergiei solare.

Această tehnică are, însă, o serie de limitări. O alternativă este testarea fotopatch, care face diagnosticul între dermatita fotoalergică şi dermatita de contact.

Analizele de sânge şi biopsia cutanată pot fi recomandate dacă medicul suspectează o dermatoză fotoagravată, precum lupusul, nu doar o alergie solară.

Aşadar, deşi există anumiţi factori de risc care ne predispun la alergia la soare, ne putem bucura pe deplin de sezonul cald fără a ne confrunta cu o afecţiune a pielii prin respectarea unor reguli de bază privind expunerea la soare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alina Suru - Medic specialist dermatologie-venerologie
Dr. Alina Suru (Pîrvu) este medic specialist Dermatologie-Venerologie în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie. A absolvit Facultatea de Medicină Generală UMF „Carol Davila”, București, în 2006. Dr. Alina Suru s-a specializat în Dermatologie și Venerologie timp de 5 ani la Spitalul Colentina ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”