Alege cel mai potrivit calmant pentru durerea ta

Durere de cap, durere menstruala, migrena, durere de stomac. Ce calmant este cel mai potrivit pentru a inlatura durerea de care suferi? Stii sa il alegi?
  • Publicat:
Alege cel mai potrivit calmant pentru durerea ta
Alege cel mai potrivit calmant pentru durerea ta

Durere de cap, durere menstruala, migrena, durere de stomac. Ce calmant este cel mai potrivit pentru a inlatura durerea de care suferi? Stii sa il alegi?

1. Dureri de cap, febra


Cel mai potrivit medicament este aspirina. Cel mai vechi remediu impotriva durerilor, patentat in 1900 de compania Bayer, se spune ca poate preveni atacul cardiac intrucat subtiaza sangele.
Fiti precauti in cazul in care:
– aveti hemofilie – aspirina subtiaza sangele.


– aveti sangerare gastrointestinala – aspirina ataca functia de autoaparare a mucoasei stomacale.


2. Artrita, dureri musculare

In acest caz, cel mai potrivit medicament este ibuprofenul. Nu-l luati pe stomacul gol pentru ca irita mucoasa stomacala.
Se recomanda precautie in urmatoarele situatii:


– boli renale. Ibuprofenul este metabolizat la nivelul rinichilor pe care ii poate distruge daca este administrat prea des.


– hipertensiune. Apelati la el cat mai rar pentru ca poate favoriza cresterea tensiunii arteriale.


– diabet. Aceasta boala slabeste functia renala, astfel incat rinichii vor fi vulnerabili in fata „atacului” cu ibuprofen.


3. Febra, dureri


Cele mai bune medicamente in acest caz sunt cele pe baza de acetaminophen (ex: Tylenol). Are mai putine efecte adverste decat precedentele remedii.


Totusi, fiti prudenti daca:


– aveti boli de ficat. Acetaminophenul este metabolizat de ficat, iar in cantitati prea mari poate afecta functia acestuia.


– beti alcool. Tot ficatul este cel care metabolizeaza si alcoolul, astfel incat in combinatie cu acetaminophen poate constitui un adevarat dezastru pentru bietul organ.

4. Dureri menstruale

Ei bine, in caz de menstruatii dureroase, cel mai potrivit este naproxenul. De asemenea, acesta functioneaza foarte bine si pentru febra musculara.
Inainte de administrare, aveti grija daca:


– aveti probleme gastro-intestinale, naproxenul irita mucoasa.


– aveti boli renale – naproxenul este metabolizat de rinichi.

Citeste si: Cea mai comuna durere la romani: migrena. Ce solutii avem?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân