De ce le crește femeilor păr pe sâni. Boli și medicamente care duc la apariția părului în zone neobișnuite

  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce le crește femeilor păr pe sâni. Boli și medicamente care duc la apariția părului în zone neobișnuite
Sursa foto: Shutterstock

Dacă ai păr pe sâni, cu precădere în jurul mamelonului, ar fi cazul să faci o vizită medicului endocrinolog, pentru că poate fi un semn al dereglărilor hormonale!  

Femeile experimentează tot felul de „furtuni” hormonale pe parcursul vieţii, iar asta se traduce în căderea excesivă a părului sau, din contră, creşterea anormală a părului în zone atipice (faţă, spate sau sâni).

Testele de sânge îl vor ajuta pe medic să determine cauza care a dus la această problemă. Până să ajungi la medic, e bine să ştii care sunt aceste posibile cauze, ca să fii pregătită pentru ce ar putea urma. Află mai jos din ce cauze poate apărea păr pe sâni!

Păr pe sâni? Semn de dezechilibre hormonale!

O creştere a nivelului de testosteron duce adesea la creşterea părului pe sâni. Asta se întâmplă mai ales la pubertate.

Cele mai mari niveluri de testosteron se înregistrează de regulă în jurul vârstei de 20 de ani. Aşadar, este un lucru absolut firesc să îţi apară câteva firicele de păr pe sâni în această perioadă. Nu e cazul să te îngrijorezi, pentru că hormonii tăi se vor stabiliza curând, fără tratament de specialitate.

Însă, în cazul femeilor trecute de această vârstă, creşterea părului pe sâni nu este un simptom de ignorat. Poate ascunde tulburări hormonale ce trebuie tratate. Mergi la medic pentru stabilirea unui diagnostic clar!

Ovarele polichistice sau sarcina, posibile cauze ale apariției părului pe sâni

Sindromul ovarului polichistic afectează multe femei şi apare din cauza excesului de hormoni androgeni produşi de ovare, care includ şi testosteronul. Acest exces de testosteron duce la creşterea părului în zone neobişnuite, cum ar fi pe sâni, faţă, piept sau pe spate.

Dacă ai astfel de simptome, cel mai bine ar fi să programezi o consultaţie la medicul ginecolog, care poate stabili cu certitudine un diagnostic şi un plan de tratament pentru a ţine sub control afecţiunea.

Femeile însărcinate se confruntă deseori cu păr pe sâni, dar nu trebuie să se îngrijoreze din această cauză, pentru că este un fenomen trecător.

Schimbările hormonale în sarcină sunt perfect normale, aşa că nu trebuie să te mire dacă observi că îţi creşte păr închis la culoare în locuri mai puţin obişnuite, cum ar fi pe bărbie, gât sau sâni.

După naştere, nivelul acestor hormoni revine la normal şi firele de păr crescute în astfel de zone vor dispărea de la sine.

Diverse medicamente şi sindromul Cushing

Părul crescut pe sâni poate fi şi o consecinţă a administrării anumitor medicamente, cum ar fi cele pe bază de testosteron, glucocorticosteroizi sau imunosupresoare.

Astfel de medicamente, administrate pe termen lung, pot duce la apariţia sindromului Cushing, o afecţiune ale cărei simptome sunt similare celor din cazul sindromului ovarului polichistic (menstruaţie neregulată şi creşterea părului în zone atipice).

Aşadar, părul pe sâni nu este un simptom care ar trebui să te sperie, dar nici nu trebuie ignorat dacă acesta creşte în exces şi nu ştii să suferi de vreo problemă de sănătate. Dacă te deranjează foarte tare, îl poţi îndepărta cu ajutorul unei pensete, dar ai grijă să o sterilizezi bine înainte, ca să nu rişti infecţii la nivelul sânilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Corina Neamţu - Medic primar endocrinolog
Dr. Corina Neamţu este medic primar endocrinolog, doctor în Ştiinţe Medicale, competenţă în ecografie generală, ecografie endocrină, patologie osoasă endocrino-metabolică. Cu peste 24 de ani de experienţă în domeniul endocrinologiei, Dr. Corina Neamţu deţine peste 30 de lucrări publicate ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”