Ai multe aluniţe roşii? Vezi ce organ important din corp ar putea fi afectat!

Există cazuri în care aluniţele pot fi periculoase, fiind aflate în legătură cu afecţiuni grave, asocierea cea mai cunoscută fiind cu melanomul, dar şi cu boli genetice sau afecţiuni ale ficatului.
  • Publicat:
Ai multe aluniţe roşii? Vezi ce organ important din corp ar putea fi afectat!

Majoritatea aluniţelor sunt inofensive şi, de cele mai multe ori, cauzate de proliferări de celule benigne, necanceroase care determină mici imperfecţiuni la nivelul pielii. Adesea ele nu sunt înlăturate din motive medicale, ci din cauză că incomodează sau pur şi simplu pentru că sunt considerate mai puţin plăcute din punct de vedere estetic.

Doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, explică însă că există cazuri în care aluniţele pot fi periculoase, fiind aflate în legătură cu afecţiuni grave, asocierea cea mai cunoscută fiind cu melanomul, dar şi cu boli genetice sau afecţiuni ale ficatului. 

Popularizatul termen de “aluniţă” este actualmente folosit pentru a defini leziunile reliefate de la nivelul pielii, care pot avea diferse forme şi culori. Adevărul este însă că mulţi dintre noi folosim temenul de aluniţă şi pentru leziunile plane şi închise la culoare, care în destul de rare cazuri prezintă un pericol pentru sănătate.

Aşadar, de unde atâta panică în ceea ce priveşte aluniţele? Se asociază şi cu alte probleme? 

Cancerul de piele

Probabil că cea mai întâlnită temere cu privire la aluniţe este în ceea ce priveşte apariţia cancerului de piele, fiind posibile situaţii în care aluniţele să se transforme în această afecţiune. 

Spre exemplu, la persoanele tinere, aluniţele care pot fi problematice sunt de cele mai multe ori cele pigmentate, maronii sau negre, care sunt medical denumite nevi melanocitari. Acestea pot progresa în melanom, cancer de piele serios, cu potenţial de metastazare rapidă în cazuri avansate.

„La persoanele mai în vârstă, diversele aluniţe, chiar şi cele de culoare pielii sau roşii, uscate, în special pe zonele expuse la soare pot reprezenta leziuni precanceroase numite keratoze solare şi chiar carcinoame spinocelulare sau bazocelulare care ar trebui tratate prompt”, explică domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

Boli ale organelor genitale

Aluniţele din zonă genitală sunt, în majoritatea cazurilor, determinate de papiloma virusul uman sau HPV.

„În special la femeie, atunci când progresează spre organele genitale interne, aluniţele pot reprezenta un teren bun pentru zone precanceroase sau chiar cancer de col uterin în situaţii extreme, atunci când leziunile sunt determinate de tulpini oncogene (canceroase) de HPV. De multe ori, ele pot prevesti diverse boli cu transmitere sexuală, şi, din acest motiv, investigaţii suplimentare pot fi recomandate în această privinţă”, atenţionează domnul doctor Laurenţiu Vlădău. 

Boli genetice

În cazuri extrem de rare, atunci când apăr leziuni multiple de culoare pielii sau roşiatice la nivelul feţei, în special la vârste fragede sau încă din adolescenţă, putem suspecta diverse boli genetice

„Acestea se pot asocia cu probleme neurologice, polipi intestinali, malformaţii renale sau chiar cu o probabilitate crescută în comparaţie cu populaţia generală de a dezvolta cancere interne mai târziu în viaţă”, explică specialistul dernatolog.

Leziuni la nivelul ficatului

Aluniţele roşii sau hemangioamele prezente din copilărie, în număr crescut, de obicei mai mult de 6, pot prevesti leziuni similare la nivelul ficatului, lucru de cele mai multe ori demonstrat cu o ecografie abdominală. Aşadar, aluniţele noi sau cele care prezintă modificări ar trebui să fie evaluate cu promptitudine de către un dermatolog.

„Chiar dacă ele pot creşte în dimensiune în special înainte de vârstă de 20 de ani, este puţin probabil ca aceastea să se mărească la persoanele mai în vârstă. De asemenea, o aluniţă care a crescut în dimensiune nu este neapărat cancerigenă, fiind cunoscut faptul că în timpul sarcinii spre exemplu ele pot creşte în dimensiune şi îşi pot întuneca culoarea. O simplă biopsie efectuată de către un medic poate determina dacă o aluniţă este asociată cu o anumită afecţiune”, explică domnul doctor Laurenţiu Vlădău.

Aluniţele nu prezintă, în esenţă, un risc pentru sănătate, dar rareori pot prevesti alte afecţiuni sau transformări maligne. Monitorizarea periodică şi evaluarea medicală a acestora este importantă pentru a determina dacă unele dintre ele trebuie să fie eliminate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”