Acneea pe spate şi piept: motivele apariţiei şi metode de prevenţie

Acneea este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cutanate indiferent de vârstă, care poate afecta orice parte a corpului.
  • Publicat:
Acneea pe spate şi piept: motivele apariţiei şi metode de prevenţie
FOTO: 123rf.com

Acneea, bat-o vina, este una dintre cele mai frecvente şi stânjenitoare afecţiuni cutanate indiferent de vârstă, care poate afecta orice parte a corpului în care se regăsesc glande secretoare de sebum şi foliculi de păr, mai exact pe spate, piept şi umeri. Domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, susţine că, din păcate, principalii factori care duc la apariţia acestei probleme sunt atât hormonali, cât şi genetici, dar există anumite metode prin care formele ei de manifestare pot fi cel puţin ameliorate.

”Un prim factor îl reprezintă producţia de sebum în exces- sebumul fiind uleiul natural produs de glandele sebacee. Un al doilea factor îl reprezintă celulele moarte ale pielii, care se amestecă cu sebumul şi se acumulează în pori; pielea de pe spate fiind extrem de groasă, potenţialul de blocare a porilor este foarte mare. Un al treilea factor îl reprezintă bacteriile: acumularea de sebum şi celulele moarte ale pielii în pori creează un mediu ideal pentru dezvoltarea unor bacterii cauzatoare de acnee”, explică specialistul dermatolog.

Metode de prevenţie

Alegerea corectă a produselor de îngrijire. Pentru a preveni apariţia coşurilor, alegerea corectă a produselor de îngrijire este un prim pas. În primul rând, este ideală limitarea utilizării produselor de îngrijire a pielii pe bază de ulei.

”Este recomandată evitarea de produse cosmetice şi de îngrijire pe bază de uleiuri, deoarece acestea pot duce la apariţia acneei. Sunt indicate, în schimb, cele etichetate ca fiind non-comedogenice, ceea ce înseamnă că nu favorizează apariţia de puncte negre”, susţine specialistul. ”Chiar şi produsele de îngrijire a părului pot contribui la apariţia coşurilor dacă sunt lăsate în contact cu pielea din partea superioară a spatelui pentru perioade lungi de timp”, completează medicul dermatolog.

Transpiraţia. În urma exerciţiilor fizice sau a unui efort intens transpirăm, iar în contact cu celulele moarte de la suprafaţa pielii, are loc apariţia acneei. Este recomandat imediat după astfel de activităţi să faceţi duş pentru a clăti transpiraţia şi toxinele de pe piele, evitând astfel iritarea şi inflamarea porilor.

Materiale care vin în contact cu pielea. Anumite piese vestimentare sunt confecţionate din materiale care nu permit pielii să respire, ceea ce poate fi un factor iritant care favorizează apariţie acneei pe spate, piept sau umeri.

”Sunt recomandate obiecte vestimentare din materiale care permit pielii să respire, ideal bumbac şi îmbrăcăminte lejeră, eventual tricouri schimbate frecvent pe parcursul zilei, spălarea la temperatură ridicată a tricourilor şi prosoapelor însoţite, bineînţeles, de o igienă strictă”, recomandă medicul specialist.

De asemenea, aşternuturile, feţele de pernă şi alte materiale care intră în permanenţă în contact cu pielea, pot absorbi uleiurile şi bacteriile de pe piele în timp.

”Acest context reprezintă un mediu propice de reproducere pentru bacterii. Este recomandat să schimbăm lenjeria de pat în mod regulat, cel puţin o dată pe săptămână, pentru a reduce riscul apariţiei acneei corporale pe spate şi pe piept”, susţine specialistul dermatolog.

Dacă acneea de pe spate, faţă sau decolteu este însoţită de leziuni, în cazul adulţilor care nu au suferit în precedent sau în adolescenţă de acnee, problema poate fi, de fapt, foliculita. Aceasta se prezintă sub forma unor ”pustule” şi coşuri inflamate şi mai puţin sub forma punctelor negre care apar frecvent la persoane care poartă îmbrăcăminte strâmtă, sintetică prin care pielea transpiră. De exemplu, sportivii care se antrenează frecvent, persoanele supraponderale, diabeticii sau purtătorii de stafilococ auriu de confruntă cu această problemă, iar tratamentul se bazează pe măsuri generale şi medicale.

Dacă aceste sfaturi nu ajută la îndepărtarea acneei de pe spate, piept sau braţe sau dacă afecţiune se prezintă sub formă de chisturi, noduli cu pigmentare post-inflamatorie sau cicatrici, este recomandată vizita la medicul dermatolog pentru a discuta variantele de tratament prin care se poate îndepărta problema.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Probleme de vedere: semne şi simptome
Probleme de vedere: semne şi simptome
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”