8 cauze ale căderii dinţilor

Cine îşi doreşte probleme în ceea ce priveşte dantura? Ca să nu mai vorbim de dinţi lipsă. Însă nici nu îţi poţi imagina cât de uşor poate fi să îţi pierzi un dinte dacă nu îţi îngrijeşti corect dantura.
  • Publicat:
8 cauze ale căderii dinţilor

Cine îşi doreşte probleme în ceea ce priveşte dantura? Ca să nu mai vorbim de dinţi lipsă. Însă nici nu îţi poţi imagina cât de uşor poate fi să îţi pierzi un dinte dacă nu îţi îngrijeşti corect dantura.

Auzim adesea despre ”boala secolului”. Ei bine, boala paradontală poate fi denumită astfel. Este principala cauză a pierderii dinţilor, deşi poate ai considerat ca fiind vorba despre o afecţiune minoră.”Boala parodontală (periodontita) reprezintă afectarea inflamatorie cronică a ţesuturilor de susţinere a dinţilor, adică a gingiei şi a osului. Atunci când inflamaţia se limitează la nivelul gingiei, afecţiunea se numeşte gingivită, iar în cazul în care acest stadiu a fost depăşit, iar inflamaţia cuprinde osul vorbim despre parodontită sau periodontită (în trecut se folosea termenul de parodontoză). Literal, periodontita înseamnă >”, explică medicul implantolog dr. Taner Chemal (www.implantodent.ro).

Netrată, boala parodontală conduce la pierderea dinţilor. Poate interesa un singur dinte, mai multi dinţi sau chiar toţi dinţii. Statistic, boala parodontală reprezintă principala cauză de pierdere a dinţilor şi poate fi asociată şi cu alte boli cronice ce includ diabetul şi bolile cardiace.

Pentru a lupta cu această afecţiune şi a o trata din timp pentru a nu se ajunge la pierderea dinţilor, trebuie să ţii cont de cauzele ce declanşează această boală. Cauza principală (factorul determinant) al bolii parodontale este placa bacteriană (microbii), însă medicul implantolog dr. Taner Chemal atrage atenţia că există şi mulţi factori favorizanţi:

Vârsta – Studiile demonstrează că persoanele mai în vârstă deţin cea mai mare rată de boală parodontală, astfel că populaţia trecută de 65 de ani este afectată în proporţie de peste 80% de boala parodontală.

Fumatul – Consumul de tutun este asociat cu multe boli grave, cum ar fi cancerul, bolile pulmonare, cardiace, precum şi cu alte numeroase probleme de sănătate. Fumătorii prezintă un risc crescut de a dezvolta boala parodontală şi toate statisticile demonstrează că fumatul este principalul factor de risc în acest caz.

Genetica – Cercetările au demonstrat că unele persoane au o predispoziţie genetică ridicată pentru boala parodontală. În ciuda unei igiene orale corecte, aceste persoane au mai multe şanse de a dezvolta această boală. Se poate însă identifica această categorie de pacienţi cu ajutorul unui test genetic, astfel încât predispoziţia la boală să fie depistată înainte ca ea să se instaleze şi să afecteze ireversibil gingiile şi osul.

Stresul – Boala epocii moderne este asociată cu multe boli grave, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, cancerul şi alte numeroase probleme de sănătate şi reprezintă un important factor de risc pentru boala parodontală. Cercetările au demonstrat că stresul diminuează capacitatea de apărare a organismului (imunitatea) împotriva infecţiilor, inclusiv a celei parodontale.

Medicamentele – Unele medicamente, cum ar fi contraceptivele orale, medicamentele antidepresive şi anumite medicamente pentru inimă pot afecta sănătatea orală. De aceea, în urma anamnezei, medicul dentist trebuie să informeze pacientul asupra acestor riscuri precum şi asupra metodelor de diminuare a acestora.

Bruxismul (scrăşnirea dinţilor) – Declanşează cronic forţe excedentare suprasolicitând ţesuturile de susţinere a dinţilor. Odată depăşită limita de suportabilitate a acestor forţe, aceste ţesuturi încep să se deterioreze slăbind implantarea dintelui.

Alte boli sistemice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul şi artrita reumatoidă interferează cu sistemul inflamator al organismului şi poate agrava starea gingiilor.

Nutriţia proastă şi obezitatea – O dietă săracă în nutrienţii importanţi poate compromite sistemul imunitar al organismului, îngreunând capacitatea acestuia de a lupta împotriva infecţiilor. Deoarece boala parodontală debutează cu infecţie, nutriţia proastă poate agrava starea gingiilor. În plus, cercetările au demonstrat că obezitatea creşte considerabil riscul de boală parodontală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Cum ne protejăm sistemul imunitar!
Cum ne protejăm sistemul imunitar!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”