7 substanţe periculoase pentru sănătatea ta

Multe substanţe chimice de astăzi sunt cunoscute sau suspectate ca fiind legate de apariţia cancerului, pubertatea timpurie, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD), obezitate, autism şi alte probleme grave de sănătate. Mulţi părinţi sunt epuizaţi, încercând să ţină pasul cu ce trebuie evitat şi ce reguli trebuie respectate pentru a minimiza expunerea copiilor la pericole chimice, existând modalităţi simple de reducere a contactului!
  • Publicat:
7 substanţe periculoase pentru sănătatea ta

Multe substanţe chimice de astăzi sunt cunoscute sau suspectate ca fiind legate de apariţia cancerului, pubertatea timpurie, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD), obezitate, autism şi alte probleme grave de sănătate. Mulţi părinţi sunt epuizaţi, încercând să ţină pasul cu ce trebuie evitat şi ce reguli trebuie respectate pentru a minimiza expunerea copiilor la pericole chimice, existând modalităţi simple de reducere a contactului!

Arsenic

Arsenicul este un cancerigen cunoscut care a fost legat în special de problemele legate de piele, vezică urinară, rinichi şi cancer pulmonar. Anumite alimente conţin arsenic organic şi anorganic, iar acesta din urmă ridică de obicei riscul de cancer şi alte probleme de sănătate. Ambele tipuri de arsenic se găsesc în sucul de mere, cel de struguri şi în produsele din orez.

• Băuturile de orez pentru copii sub 5 ani nu sunt recomandate. Dacă este posibil, evitaţi alimentele pe bază de orez, cum ar fi laptele de orez şi siropul de orez sau făină de orez.
• Evitaţi lemnul mai vechi tratat sub presiune, care ar putea fi găsit în nisipul de la locurile de joacă, leagăne şi punţi. Lemnul tratat cu presiune poate fi identificat de obicei prin numeroasele fante scurte tăiate în suprafaţă.

Mercur

Expunerea la mercur afectează dezvoltarea neurologică, iar cercetările recente au legat nivele ridicate de mercur cu apariţia ADHD. Mercurul intră în mediu prin poluarea aerului şi deşeurile industriale. Când mercurul intră în apă, peştele îl absoarbe prin branhii. Pentru oameni, expunerea primară la mercur este de la consumul de crustacee şi de peşti mari.

• Eliminaţi peştii mari, cum ar fi peştele-spadă, rechinul, reciful macrou etc. din dieta familiei.
• Copiii, femeile însărcinate şi femeile care încearcă să conceapă pot consuma cantităţi diferite de ton, în funcţie de greutatea lor. Este sigur să mănânci un alt tip de peşte, care este încă o sursă sănătoasă de proteine şi substanţe nutritive esenţiale.
• Verificaţi recomandările înainte de a consuma crustacee şi fructe de mare dacă nu sunteţi sigur de conţinutul lor de mercur.
Dacă aveţi termometre din sticlă cu mercur, înlocuiţi-le cu modele mai noi care nu conţin mercur.

Bisfenol A (BPA/PVC) şi ftalaţi

Atât BPA cât şi ftalaţii sunt disruptori endocrini, produse care imită hormonii naturali şi pot afecta dezvoltarea reproductivă şi sănătatea. BPA este legată de pubertatea precoce la fete, iar ftalaţii sunt legaţi de testosteronul scăzut şi de problemele reproductive masculine. BPA şi ftalaţii sunt aditivi în materiale plastice; BPA creează un plastic rigid, iar ftalaţii fac plasticul mai flexibil.

• Nu puneţi în cuptorul cu microunde recipientele din plastic, deoarece acestea pot elibera BPA şi alţi aditivi nocivi sau necondiţionaţi în alimente.
• Evitaţi cumpărarea de conserve sau recipiente de depozitare a alimentelor dacă nu sunt marcate „BPA-free/fără PVC”.
• Căutaţi haine de ploaie pentru copii şi rucsaci care sunt marcate „fără PVC”.
• Evitaţi produsele de îngrijire personală pentru copiii cu „parfum” enumerat în ingrediente, ceea ce poate indica prezenţa ftalatilor.

Fluorul

În ciuda efectului său pozitiv în reducerea cavităţilor, prea multă fluorură poate provoca probleme de sănătate, inclusiv dinţi decoloraţi, gropi în smalţ, oase fragile şi după cum arată unele studii, neurotoxicitatea. Unii stomatologi cred că apa potabilă trebuie fluorizată la 0,7 părţi per ml, dar chiar şi la acest nivel, câte unul din cinci copii au ocazional un nivel prea ridicat de fluor. Fluorul este o substanţă chimică naturală, găsită în sol şi în apele subterane, dar este adăugată în mod obişnuit la aprovizionarea cu apă a municipiului ca măsură de sănătate publică. Fluorul se găseşte în multe paste de dinţi şi ape de gură.

• Evitaţi să utilizaţi pastă de dinţi fluorizată şi apă de gură până când copilul este suficient de mare pentru a le scuipa.
• Informaţi-vă furnizorului dacă apa de la robinet este fluorizată şi la ce nivel. Dacă aprovizionarea cu apă are un nivel ridicat de fluor, găsiţi o sursă alternativă de băut – în special pentru bebeluşi hrăniţi cu formule – sau investiţi într-un sistem de filtrare a apei cu osmoză inversă pentru apă. Aceste sisteme de filtrare sunt costisitoare, dar eficiente pentru reducerea cantităţii de fluor.

Pesticide

Pesticidele potenţial carcinogene au fost legate de limfomul non-Hodgkin şi de leucemie la copii şi s-au dovedit a avea efecte negative asupra dezvoltării neuro-comportamentale. Ele sunt pulverizate pe produse tratate şi pe peluze şi grădini în aer liber pentru a ucide insectele şi buruienile, dar se pot scurge în apa subterană. Având în vedere greutatea corporală, alimentele şi apa pe care le consumă, sugarii şi copiii mici pot avea expunere crescută la pesticide.

• Nu lăsaţi copiii să se joace în zone care ar putea fi recent tratate cu pesticide, cum ar fi peluze şi grădini manichiurate.
• Cumpăraţi fructe şi legume organice sau faceţi o producţie cu un nivel mai mic de pesticide.
• Întotdeauna spălaţi fructele şi legumele cu o perie moale şi apă, sau eliminaţi coaja şi tăiaţi-le înainte de a consuma. Beneficiile unei diete bogate în fructe şi legume încă depăşesc riscurile expunerii la pesticide.

Percloratul

Dozele mari pot interfera cu absorbţia de iod în glanda tiroidă; acest lucru interferează cu producţia hormonului tiroidian necesară creşterii şi dezvoltării. Este prezent în apele subterane, în apele de suprafaţă, în apa potabilă şi în apa de irigaţie din întreaga lume şi se găseşte şi în alimente.

• Femeile gravide ar trebui să vorbească cu medicii lor despre posibilitatea de a lua multivitamine care conţin iod în timpul sarcinii şi alăptării.
• Utilizaţi sare iodată – nu sare de mare, cu excepţia cazului în care este adăugat iod – pentru condimente. Iodul tamponaza tiroida si ajuta la compensarea daunelor provocate de contaminantii care distrug tiroida.

Anumite produse ignifuge

Un tip de material care nu arde numit difenil eteri polibromuraţi (PBDE) este deosebit de îngrijorător. Expunerea chiar la doze mici poate afecta sistemele de reproducere şi afectează abilităţile motorii, învăţarea, memoria şi auzul. Inhibitorii de flacără sunt aproape omniprezenţi în mobilierul tapiţat, incluzând canapelele, pernele, saltelele şi mocheta.
• Nu lăsaţi copiii şi copiii mici să pună electronice precum telecomenzile sau telefoanele mobile în gură.
• Înlocuiţi mobilierul şi pernele dacă sunt vechi sau dacă materialul este rupt dincolo de reparaţii.
• Utilizaţi un vid cu un filtru HEPA şi / sau utilizaţi filtre de aer HEPA în încăperi.
• Aruncaţi obiectele mai vechi, cum ar fi scaunele auto şi saltelele a căror spumă nu este complet învelită într-o ţesătură protectoare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”