7 sfaturi pentru o piele sănătoasă

Dacă îţi doreşti o piele sănătoasă - şi ar trebui neapărat să îţi doreşti asta - sunt anumite comportamente care îi fac rău şi unele care o ajută să arate impecabil.
  • Publicat:
7 sfaturi pentru o piele sănătoasă

Pielea îţi  protejează corpul, dar asta nu este importantă doar pentru acest lucru. Ea reprezintă şi o parte din cartea ta de vizită, aspectul pe care îl prezinţi lumii. Iar când aspectul este sănătos, tu pur şi simplu emani o doză incredibilă de frumuseţe. Alegerile pe care le faci în fiecare zi – ceea ce mănânci, unde mergi, cum te simţi – afectează şi felul în care îţi arată pielea. Foloseşte acest ghid pentru a-ţi menţine pielea tânără, sănătoasă şi fără riduri.


Piele mai frumoasă? Ai grijă la dietă

Vitamina C şi un consum scăzut de grăsimi şi carbohidraţi sunt asociate cu un aspect mai frumos al pielii pe măsură ce întaintăm în vârstă. Schimbarea dietei va impacta în mod semnificativ aspectul pielii. Alimentele bogate în antioxidanţi, precum peştele, fructele şi legumele, par să ajute la protejarea pielii. Unele studii sugerează că, pentru a evita apariţia acneei, este recomandat consumul de carbohidraţi complecşi (precum cerealele integrale şi pastele) şi proteine sănătoase. Produsele lactate pot fi, de asemenea, legate de erupţiile acneice.

Consumă vitamine

Cel mai probabil, crema ta anti-îmbătrânire conţine vitaminele C sau E. Este important ca aceşti antioxidanţi să funcţioneze şi din interiorul corpului. Alimentele bogate în aceste vitamine, plus seleniul mineral, te pot ajuta să îţi protejezi pielea împotriva agresiunilor solare. Ele pot ajuta şi la reducerea semnelor de îmbătrânire, cum ar fi ridurile şi decolorarea pielii.

Sport, sport, sport

Exerciţiile fizice vor ajuta fiecare parte a corpului tău – inclusiv cel mai mare organ, pielea. Sportul îmbunătăţeşte circulaţia, contribuind la hrănirea pielii. Un flux de sânge mai bun aduce mai mult oxigen şi nutrienţi şi îţi poate ajuta pielea să producă mai mult colagen, care în cele din urmă va elimina ridurile. Nu te speria de transpiraţie – exerciţiile fizice nu vor înfunda porii. Ai grijă să cureţi faţa imediat după un antrenament şi evită textilele strânse, care pot păstra transpiraţia pe piele şi o pot irita.

Odihneşte-te şi relaxează-te

A dormi 7-8 ore pe noapte este esenţial! Acest obicei va menţine corpul şi pielea într-o formă de top. Contează şi cum dormi, bineînţeles. Adică dacă îţi odihneşti faţa pe pernă în aceeaşi poziţie de ani de zile, din păcate vei obţine riduri acolo unde pielea este presată de pernă. Dormitul pe burtă va înrăutăţi pungile sub ochi. Soluţia? Dormi pe spate.

Ţine-te departe de razele dăunătoare ale soarelui

Aproximativ 90% din totalul afecţiunilor apărute la nivelul pielii se datorează soarelui. Pe măsură ce timpul tău de expunere la soare creşte, riscul de a dezvolta cancer de piele creşte şi el. Protejează-ţi pielea folosind întotdeauna o protecţie solară cu spectru larg. Caută produse care conţin oxid de zinc, dioxid de titan sau avobenzonă. Emulsiile cu un SPF de 30 sau mai mare sunt cele mai bune. Poartă pălării ample şi mâneci lungi şi evită soarele între orele 10 şi 14:00, când razele sunt cele mai puternice.

Pe măsură ce îmbătrâneşti, pielea ta se schimbă. Corpul tău nu mai produce atât de mult colagen, iar elastina care permite pielii să revină la loc devine din ce în ce mai slabă. Pentru a preveni îmbătrânirea pielii, exfoliază frecvent suprafaţa corpului pentru a îndepărta pielea moartă şi hidrateaz-o cât mai des.

Renunţă la fumat!

Mai simplu spus, fumatul este duşmanul nr. 2 al pielii tale, imediat după soare, provocând riduri premature şi piele uscată. De fapt, la un microscop se pot vedea cu uşurinţă o mulţime de riduri la fumătorii trecuţi de vârsta de 20 de ani. Fumatul reduce fluxul de sânge către piele şi contribuie la descompunerea colagenului. Mai puţin colagen înseamnă mai multe riduri. Nu puteţi repara daunele, dar le puteţi opri renunţând la fumat.

Sarcina îţi schimbă pielea. Cum?

Vergeturile sunt înspăimântoare, mai ales că 90% dintre gravide le vor avea. Acestea se pot estompa după naştere, în mod cert. Cremele cu vitamina A sau laser-terapia pot ajuta şi ele, dar acestea nu trebuie utilizate în timpul sarcinii. Acneea este o altă problemă comună a pielii, cauzată de hormonii suplimentari din corpul tău. Cel mai bun obicei pentru evitarea acneei este să te speli pe faţă de două ori pe zi şi să foloseşti o crema hidratantă fără ulei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân