5 sfaturi pentru cei care au exagerat cu statul la soare în această vară

Regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, mai ales când ne strică distracţia estivală – aceasta pare să fie deviza românilor care ajung la mare, piscine sau ştranduri şi aleg să se bronzeze la cele mai periculoase ore cu putinţă, între 11 şi 17.
  • Publicat:
5 sfaturi pentru cei care au exagerat cu statul la soare în această vară

Regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, mai ales când ne strică distracţia estivală – aceasta pare să fie deviza românilor care ajung la mare, piscine sau ştranduri şi aleg să se bronzeze la cele mai periculoase ore cu putinţă, între 11 şi 17.

Dovada: numărul tot mai mare de cancere de piele. Multe dintre cazuri sunt diagnosticate de medicul dermatolog Mihaela Leventer. Specialistul de top, care de 20 de ani salvează pacienţi, face câteva recomandări importante pentru cei care au pus bronzul mai presus de orice în vara lui 2015.

1. Nu neglijaţi arsurile solare – “Pentru că noi, românii, avem o piele deschisă la culoare, suntem mai expuşi riscului de cancer de piele. Consecinţele grave ale unei arsuri pot apărea peste ani. Copiii sunt cei mai expuşi arsurilor, de aceea părinţii trebuie să ştie că acestea cresc riscul de cancer chiar şi cu 75 la sută dacă se produc până la vârsta de 7 ani”, afirmă medicul dermatolog Mihaela Leventer.

2. Monitorizaţi cu atenţie zonele expuse frecvent la lumina solară – “Apar tot timpul studii noi care demonstrează că soarele şi expunerile necontrolate la ultraviolete cresc riscul de cancer. De altfel, echipa “Dr Leventer Centre” diagnostichează frecvent carcinoame pe zonele expuse – faţă, scalp, mâini. Extrem de atenţi trebuie să fie şoferii care au obiceiul de a conduce cu braţul stâng în afara maşinii. Ei ar trebui să meargă vara cu geamurile închise care au, de obicei, protecţie UV”, spune Mihaela Leventer.

3. Nu vă mai bazaţi niciodată doar pe cremele cu factor de protecţie, dacă aveţi aluniţe – “Există pe piaţă multe creme cu SPF eficiente, precum cele dermocosmetice din farmacii. La fel sunt şi produsele de fotoprotecţie destinate sportivilor şi militarilor aflaţi în misiune în zone calde. Acestea sunt eficiente împotriva arsurilor, dar nu vă feresc în totalitate de cancer. Dacă aveţi aluniţe cu potenţial de transformare în melanom malign, expunerea la lumină poate grăbi procesul, chiar dacă folosiţi creme eficiente cu factor de protecţie” adaugă doctor Leventer.

4. Nu neglijaţi alte semne ale expunerii exagerate la soare – “Nu doar aluniţele trebuie atent monitorizate. Radiaţiile ultraviolete pot provoca leziuni cutanate numite keratoze actinice, pete roz, roşii, aspre şi descuamate. Acestea se pot transforma în timp în carcinoame spinocelulare, forme de cancer cutanat care au şanse mari de vindecare dacă sunt diagnosticate şi tratate la timp”, ne sfătuieşte medicul.

5. Mergeţi cu toată familia la dermatolog, dacă aluniţele sunt o “moştenire” – “Statisticile spun că riscul de apariţie a unui melanom este de 1.000 de ori mai mare în familiile în care a existat o astfel de afecţiune. Pe fondul acestei moşteniri genetice, radiaţiile ultraviolete pot declanşa multiplicări celulare care scapă de sub control şi se transformă în cancer. Examinarea periodică a copiilor care merg la plajă şi au multe aluniţe devine obligatorie”, îndeamnă dermatologul Mihaela Leventer.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”