5 sfaturi pentru a încetini procesul de îmbătrânire

Nu putem evita înaintarea în vârstă, dar dieta şi stilul de viaţă au un rol crucial în modul în care arătăm şi ne simţim.
  • Publicat:
5 sfaturi pentru a încetini procesul de îmbătrânire

Nu putem evita înaintarea în vârstă, dar dieta şi stilul de viaţă au un rol crucial în modul în care arătăm şi ne simţim. A îmbătrâni nu înseamnă neapărat că te vei îmbolnăvi sau că nu te vei mai simţi în cea mai bună formă de acum încolo – dacă suntem atenţi la câţiva factori esenţiali şi facem câteva schimbări importante, putem îmbătrâni graţios şi să ne simţi excellent.

Iată câteva dintre modurile prin care te vei simţi sănătoasă şi plină de energie în timp ce reduci riscul bolilor cronice la orice vârstă.

Bea multă apă

Hidratarea este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poţi face pentru a-ţi păstra pielea tânără, strălucitoare şi luminoasă.  Pielea uscată şi deshidratată are un aspect îmbătrânit şi tern. Tenul nostru este reflexia a ceea ce se petrece în interior, cu cât bem mai multă apă cu atât mai hidratată va arăta arată pielea noastră. Pentru hidratare optimă consumă 2-3 litri pe zi şi redu consumul de cafeină, băuturi carbogazoase şi alcool, care îţi usucă pielea şi mai tare.

Fă mişcare

Nenumărate studii arată că activităţile fizice scad riscul de a suferi de boli cronice, depresie sau tulburări de memorie. Mai mult, sportul poate reduce inflamţiile din organism, ceea ce duce la un sismtem imunitar puternic capabil să lupte cu bolile. Alege o activitate care îţi place – înot, pilates sau yoga şi cu cât te vei atrena mai mult, cu atât te vei simţi mai bine.

Dormi suficient

Lipsa unui somn adecvat, în mod special sindormul de oboseală cronică, poate contribui la creştere riscului de a suferi de anumite boli. În momentul în care nu dormi suficient, se strică echilibrul hormonal, creşte tensiunea arterială, iar odată cu asta creşte şi riscul de a suferi un accident vascular cerebral sau un infarct. Stabilirea unei rutine de somn, culcarea şi trezirea la aceleaşi ore zilnic este cele mai important lucru pe care îl poţi face pentru a-ţi îmbunătăţi calitatea somnului.

Renunţă la alimentele procesate

Alimentele procesate conţin tot felul de ingrediente pe care organismul nu le recunoaşte, ceea ce poate provoca inflamaţii şi o slăbirea a sistemului imunitar pe măsură ce înaintezi în vârstă. Inflamaţia se află la baza multor boli cronice, lipsă se energie şi alte afecţiuni legate de vârstă.

Alimente precum uleiurile procesate, zaharul rafinat, îndulcitorii artificiali, coloranţii şi aromele artificiale au un efect dezastruos asupra organismului tău – aşa că adoptă o dietă bazată pe legume şi fructe proaspete pentru a fi în cea mai bună formă.

Ia suplimente

Există câteva suplimente care pot contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire şi care te fac să te simţi tânără şi plină de energie. Iată care sunt cele mai bune opţiuni:

Uleiul de peşte – aceste suplimente sunt bogate în acizi graşi omega 3 (EPA şi DHA) care previn bolile cronice şi inflamaţiile. Contribuie la întărirea sistemului imunitar, îmbunătăţeşte sănătatea sistemului cardiovascular, a articulaţiilor şi vederea. În plus, are beneficii pentru păr,unghii şi ten, creşte absorpţia substanţelor nutritive, funcţiile metabolice, atenţia, dispoziţia şi capacitatea de memorare.

Glutation – un puternic antioxidant intracelular care încetineşte procesul de îmbătrânire. Joacă un rol important în modularea imunităţii, detoxifierea ficatului şi îmbunătăţirea funcţiilor acestuia, reducând riscul bolilor cronice.

Acidul Alfa Lipoic – o substanţă cu rol antioxidant cu propietăţi anti-inflamatorii, ţine sub control valorile glicemiei şi protejează colagenul din piele. Creşte eficienţa altor antioxidanţi din organism, ajută la eliminarea metalelor grele şi detoxifică ficatul. Acidul Alfa Lipoic este folosit în produse cosmetice pentru a combate semnele îmbătrânirii celulare.

Coenzima Q10 – un antioxidant extrem de puternic, creşte nivelul de energe, îmbunătăţeşte sănătatea inimii şi inactivează radicalii liberi responsabili de distrugeri celulare, ceea ce măreşte capacitatea organismului de a lupta cu semnele îmbătrânirii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Constandache
Alexandra Constandache este redactor “Ce se întâmplă, doctore?”. Pasionată de tot ceea ce înseamnă sănătate, frumuseţe, psihologie şi terapii alternative, Alexandra Constandache a găsit în cadrul echipei “Ce se întâmplă, doctore?” cadrul perfect pentru a explora subiecte interesante ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”