5 obiceiuri care distrug sistemul imunitar

Fara nici cea mai mica intentie si poate fara sa iti dai seama, gesturi simple la care recurgi zi de zi iti saboteaza sistemul natural de aparare si te fac mai fragila in fata agentilor externi.
  • Publicat:
5 obiceiuri care distrug sistemul imunitar

Fara nici cea mai mica intentie si poate fara sa iti dai seama, gesturi simple la care recurgi zi de zi iti saboteaza sistemul natural de aparare si te fac mai fragila in fata agentilor externi.

Sistemul imunitar este cheia luptei împotriva oricărei probleme a organismului, începând cu micile zgârieturi de la bărbierit şi până la virusurile mutante care abundă în zilele noastre. Chiar şi procesul de îmbătrânire poate fi asociat mai degrabă cu funcţionarea sistemului imunitar decât cu trecerea timpului.

Iata care sunt obiceiurile care iti distrug sistemul imunitar:

Mananci prea mult zahar

Stim ca iti plac dulciurile si ca le-ai consuma pe toate, insa tine cont de faptul ca zaharul slabeste actiunea sistemului imunitar aproape instantaneu, intrucat creste nivelul glicemiei din sange.

In plus, este continut de majoritatea alimentelor procesate, chiar si cele sarate (sosuri, ketchup, mustar, conserve, iaurturi, sucuri etc), asa ca ai face bine sa fii atenta la ce cumperi!

Nu te odihnesti indeajuns

Cand esti obosita, reusesti cu greu sa iti duci la bun sfarsit activitatile de peste zi. Exact la fel se intampla si cu sistemul tau imunitar, care nu mai functioneaza la parametrii normali de eficienta. Asa ca, incearca sa iti respecti orarele de odihna si ia-ti din cand in cand timp liber pentru o binemeritata cura de somn.

Esti prea stresata

Suntem zilnic expuse stresului, uneori reusim sa ii facem fata, alteori insa ne lasam conduse de acesta. Cu atat mai rau, intrucat stresul in exces este asociat cu imunosupresia sau dereglarea sistemului imunitar, in urma caruia acesta ajunge sa atace el insusi organismul.

Nu te speli suficient pe maini

Regulile elementare de igiena iti garanteaza un sistem imunitar puternic. Vorbim aici mai ales de spalatul pe maini, care ar trebui pus in aplicare inainte si dupa mersul la toaleta, inainte si dupa masa, dupa contactul cu un animal sau dupa revenirea dintr-o zona aglomerata. Din pacate, exista inca foarte multa lume care uita sa faca acest lucru.

Nu te alimentezi corespunzator

Fiecare dintre noi este diferit si ar trebui sa se alimenteze in functie de nevoile personale si de categoria nutritionala din care face parte. Doar o alimentatie corespunzatoare ii permite sistemului imunitar sa mentina o stare buna de sanatate.

In plus, peste 80% din elementele care compun sistemul imunitar se gasesc in tractul digestiv, fapt ce confirma inca o data influenta majora a alimentatiei asupra barierei naturale a organsimului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân