5 motive pentru care te simţi obosită tot timpul

Dacă eşti obosită tot timpul şi nu cantitatea insuficientă de somn este de vină, iată câteva motive serioase pe care este necesar să le investighezi.
  • Publicat:
5 motive pentru care te simţi obosită tot timpul

Fiecare dintre noi tinde să dea vina pe viaţa extrem de agitată, atunci când oboseala se instalează definitiv în vieţile noastre. Dar dacă te simţi obosită permanent, indiferent cât ai dormi şi câte zile de concediu ţi-ai lua pentru a lenevi pe plajă, încearcă mai întâi să faci o serie de schimbări în viaţa ta, cel puţin 2-3 săptămâni. Mănâncă mai sănătos, hidratează-te, ia multivitamine, redu cafeaua şi alcoolul. Dacă nici în urma acestor schimbări starea de oboseală nu se ameliorează, mergi la medic, pentru că este posibil să ai una dintre următoarele probleme:

Anemie

Oboseala cauzată de anemie este rezultatul unui număr mic de globule roşii, care transportă oxigenul în celulele corpului tău, motiv pentru care e posibil să te simţi slăbită şi să ai chiar probleme de respiraţie. Anemia poate fi cauzată de lipsa de fier sau de o deficienţă de vitamine, de o pierdere de sânge, de o boală cronică precum artrita reumatoidă sau cancer. Femeile aflate la vârsta reproductivă pot suferi mai des de această afecţiune, atât din cauza pierderilor de sânge din timpul menstruaţiilor dar şi din cauza sarcinii şi alăptării.

Simptome: oboseala permanentă este cel mai important simptom. Altele includ stări de slăbiciune, probleme cu somnul, lipsa capacităţii de concentrare, puls crescut, dureri în piept, dureri de cap. Simpla urcare a câtorva trepte sau mersul pe distanţe scurte poate provoca oboseală.

Ce teste sunt recomandate: evaluarea pentru anemie include examen fizic, teste de sânge şi testarea scaunului pentru pierderi de sânge.

Probleme ale tiroidei

Când hormonii tiroidieni nu sunt în parametri normali, activităţile de zi cu zi te pot epuiza pur şi simplu. Glanda tiroidă, de mărimea nodului de la cravata unui bărbat este situată în partea anterioară a gâtului şi produce hormoni care controlează metabolismul. Prea mulţi hormoni (hipertiroidism) şi metabolismul o ia la goană. Prea puţini hormoni (hipotiroidism) şi metabolismul încetineşte prea mult.

Simptome: hipertiroidismul cauzează oboseală musculară şi slăbiciune, pe care le vei observa prima dată. Să mergi pe bicicletă sau să urci scări devin două lucruri pe care le faci cu dificultate. Alte simptome includ pierderea inexplicabilă în greutate, senzaţie permanentă de căldură, creşterea ritmului cardiac, scurtarea frecvenţei şi sângerărilor menstruale şi o senzaţie accentuată de sete. Hipotiroidismul cauzează oboseală, dificultăţi de concentrare şi dureri musculare la cele mai simple activităţi.

Ce teste sunt recomandate: bolile tiroidei pot fi depistate cu ajutorul unui test de sânge, aşa că orice persoană care se simte inexplicabil obosită ar trebui să facă şi un astfel de test.  

Diabet

Foarte multe persoane sunt diagnosticate cu diabet de tip 2 în fiecare an, dar şi mai mulţi nici măcar nu bănuiesc faptul că suferă de această boală. Zahărul, numit şi glucoză, este combustibilul care îţi ţine corpul în mişcare. Persoanele  cu diabet de tip 2 nu pot procesa zahărul în mod corespunzător, ceea ce duce la o creştere a cantităţii de glucoză în sânge. Fără o cantitate suficientă de energie cu ajutorul căreia să funcţioneze, persoanele care suferă de diabet observă o stare inexplicabilă de oboseală, car apare ca prim simptom al bolii.

Simptome: dincolo de faptul că se simt obosite tot timpul, persoanele cu diabet mai experimentează şi o senzaţie excesivă de sete, urinări frecvente, foame, pierderi în greutate, iritabilitate, candidoză şi vedere înceţoşată.

Ce teste sunt recomandate: cele două teste de sânge recomandate sunt cel de toleranţă la glucoză, în timpul căruia se iau două probe de sânge, înainte de a ingera glucoza şi la două ore după şi cel care măsoară glicemia după o pauză alimentară de opt ore.

Depresie

Mai mult decât o stare de tristeţe trecătoare, depresia este o boală majoră, care influenţează modul în care mâncăm, dormim şi ne simţim în relaţia cu noi şi cu ceilalţi. Fără tratament corespunzător, simptomele depresiei pot dura luni sau chiar ani.

Simptome:  Nu la toate persoanele depresia se manifestă  în acelaşi fel. Printre simptomele comune, însă, se află un nivel scăzut de energie, care determină stări de oboseală accentuate, schimbări în obiceiurile alimentare şi de somn, probleme cu memoria şi concentrarea şi sentimente de disperare, de inutilitate şi negativitate.

Ce teste sunt recomandate: nu există teste de sânge care să identifice depresia, dar medicul tău îţi poate pune un diagnostic după efectuarea unei anamneze. Dacă experimentezi cinci sau mai multe simptome din cele pe care ţi le vom enumera, mergi la psiholog: oboseală accentuată sau lipsă inexplicabilă de energie, somn prea puţin sau prea mult, tristeţe persistentă, stări de anxietate şi senzaţie de inutilitate, lipsa interesului şi plăcerii faţă de activităţi pe care le făceai cu bucurie, pierderi sau creşteri în greutate, probleme fizice care nu răspund la tratament, precum dureri de cap, constipaţie, orice durere cronică, dificultăţi de concentrare, probleme cu memoria, cu luarea de decizii, sentiment de vină, inutilitate, iritabilitate, nelinişte, gânduri despre moarte şi sinucidere.

Oboseala cronică

Această problemă apare destul de brusc şi se manifestă print-o oboseală accentuată care se instalează în scurt timp după ce te trezeşti dimineaţa. Persoanele care suferă de oboseală cronică se simt mult prea epuizate pentru a putea duce la bun sfârşit activităţile obişnuite de fiecare zi şi până şi cele mai mici sarcini devin împovărătoare.

Simptome:  Includ, pe lângă oboseală, dureri de cap, musculare şi de articulaţii, incapacitate de concentrare. Oboseala cronică rămâne deocamdată un mister medical, pentru că nu se ştie cu exactitate ce o provoacă.

Ce teste sunt recomandate: Nu există teste care să depisteze oboseala cronică. Medicul tău va pune diagnosticul, după ce va elimina posibilitatea existenţei altor probleme de sănătate cu simptome asemănătoare.

Foto: 123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
7 alimente care îţi scad colesterolul
7 alimente care îţi scad colesterolul
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”