5 medicamente cunoscute care pot provoca pierderi de memorie

Unele medicamente frecvent întâlnite pot provoca piederi de memorie. Milioane de români le iau zilnic pentru diverse boli
  • Publicat:
  • Actualizat:
5 medicamente cunoscute care pot provoca pierderi de memorie
Sursa foto: Shutterstock @Raymond Vong Photography

Pierderea memoriei este frecvent interpretată ca un proces normal al îmbătrânirii, ca efect advers în urma excesului de anumite substanţe sau ca simptom al bolii Alzheimer. Însă ceea ce mulţi dintre noi nu ştim este că pierderile de memorie pot fi şi consecinţa anumitor medicamente pe care le luăm pentru diverse afecţiuni.

Iată o listă cu 5 astfel de medicamente care pot creşte riscul de pierdere a memoriei.

Medicamentele care pot cauza pierderi de memorie

Benzodiazepinele 

Reprezintă o familie de substanţe chimice care posedă proprietăţi anxiolitice şi sunt recomandate împotriva tulburărilor de anxietate, agitaţie, spasme musculare şi delir.

Deşi astfel de medicamente pot suprima anumite regiuni din creier, pentru a induce efectul de relaxare, în acelaşi timp pot bloca transferul de informaţii de la memoria pe termen scurt la cea pe termen lung. Tocmai din acest motiv, benzodiazepinele sunt utilizate frecvent în anesteziile generale, astfel încât pacientul să nu simtă şi să nu îşi amintească niciun moment din sala de operaţie.

Pentru a evita aceste efecte adverse, se recomandă limitarea dozajului. Dacă suferi de anxietate, poţi încerca tratamente alternative mai puţin riscante, cum ar fi de exemplu ceaiurile calmante (de valeriană, sunătoare, tei) sau tehnicile de relaxare ori respirație profundă, care pot fi benefice în astfel de situaţii.

Statinele

Statinele sunt o clasă de medicamente folosite pentru reducerea colesterolului din organism. Cu toate acestea, efectul lor se poate răsfrânge şi asupra creierului, în sensul că pot afecta bloca legăturile neuronale şi astfel împiedică reţinerea informaţiilor, deci pierderea memoriei pe termen scurt.

O alternativă, dacă nu suferi de o boală coronariană care necesită administrarea statinelor, este administarea unui cocteil de vitamine (B6, B12, acid folic), bineînţeles doar la recomandarea medicului.

Antidepresivele

Antidepresevele care fac parte din clasa inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei sunt recomandate în special pentru tratarea depresiei, a tulburărilor afective de sezon şi a atacurilor de panică, dar şi pentru ameliorarea durerii cronice şi pentru tratamentul tulburărilor alimentare.

Cu toate acestea, mai mult de o treime dintre pacienţii care iau astfel de medicamente reclamă episoade de pierderi de memorie, iar peste o jumătate dintre ei spun că au probleme de concentrare.

Dacă te confrunţi cu astfel de simptome, este indicat să discuţi cu medicul pentru o altă variantă de tratament, mai puţin periculoasă.

Beta-blocantele (des folosite ca antihipertensive)

Beta-blocantele sunt prescrise de regulă pentru a încetini ritmul cardiac şi pentru a regla tensiunea arterială. Din păcate însă, aceste medicamente pot bloca şi anumite substanţe chimice cu rol important în organism, precum norepinefrina sau epinefrina, cauzând probleme de memorie.

O alternativă ar fi administrarea de blocante ale canalelor de calciu, care sunt şi mai eficiente, şi mai puţin riscante pentru sănătate.

Somniferele (substanțe hipnoinductoare)

Acestea fac parte dintr-o clasă specială de medicamente, care sunt prescrise pentru iniţierea sau menţinerea somnului în cazul persoanelor care se confruntă cu insomnie. Însă, la fel ca benzodiazepinele, pot bloca legătura dintre memoria pe termen scurt cu cea pe termen lung.

Există alternative care pot avea efecte benefice similare pentru a trata insomnia sau anxietatea, medicul putând să îţi recomande cea mai potrivită soluţie. Melatonina, spre exemplu, administrată înainte de culcare, poate ajuta la restabilirea tiparului normal de somn.

Desigur, toate aceste alternative nu trebuie puse în practică fără acordul medicului. De aceea, cel mai bine este să discuţi cu specialistul, să explici simptomele care te deranjează şi astfel va fi găsită cea mai potrivită soluţie.

Sursa: MedicalDaily.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”