4 tipuri de informaţii pe care le putem reţine mult mai uşor în timp ce dormim

Pe parcursul somnului, unele informaţii din memoria noastră pe termen scurt se pot transforma în date reţinute pe o durată mai lungă de timp, notează Descoperă.
  • Publicat:
4 tipuri de informaţii pe care le putem reţine mult mai uşor în timp ce dormim

Pe parcursul somnului, unele informaţii din memoria noastră pe termen scurt se pot transforma în date reţinute pe o durată mai lungă de timp, notează Descoperă.

Dacă seara, înainte de a adormi, ne-am pune o carte sub pernă şi ne-am aştepta ca în dimineaţa următoare să fi reţinut toate informaţiile cuprinse în acel volum, am fi foarte dezamăgiţi, pentru că acest lucru nu se va întâmpla. În schimb, putem profita de orele de somn ca să reţinem ceea ce am învăţat în cursul zilei. Există, însă, un element important care trebuie să fie prezent în timpul acestui proces: sunetul.

 
Iată care ar fi câteva dintre informaţiile pe care le putem asimila în tip ce dormim:

1. Limbile străine

Într-un experiment realizat de curând, o echipă de cercetători din cadrul Universităţii din Fribourg, Elveţia, a învăţat câţiva vorbitori nativi de limbă germană să vorbească limba neerlandeză (cunoscută în limbajul comun sub numele de „limba olandeză”). Apoi, subiecţii au fost rugaţi să se culce.
 
Grupul a fost împărţit în două. În timp ce membrii primului grup dormeau, specialiştii au reprodus, cu ajutorul unui sistem audio, cuvintele pe care ei le-au învăţat pe parcursul zilei. Pe de altă parte, subiecţii care făceau parte din cadrul celui de-al doilea grup nu au fost expuşi sunetelor.
 
A doua zi, când li s-a testat capacitatea de a învăţa cuvintele din limba neerlandeză, membrii primei echipe au dovedit că au putut reţine informaţiile mult mai bine decât ceilalţi subiecţi analizaţi.

2. Abilităţi muzicale

În cadrul unui alt studiu, oamenii de ştiinţă din cadrul Northwestern University, Illinois, SUA, a învăţat câţiva tineri să cânte la chitară melodii, folosind o metodă preluată din jocul video „Guitar Hero”. După aceea, toţi subiecţii au fost rugaţi să meargă la culcare. La fel ca şi în cazul experimentului precedent, cercetătorii au împărţit grupul în două,  folosind un computer pentru a reproduce melodiile pe care o parte dintre subiecţi trebuiau să le înveţe.
 
A doua zi, tuturor celor înscrişi în experiment li s-a testat capacitatea de învăţa să cânte la chitară. S-a dovedit, încă o dată, că cei care au ascultat, în timp ce dormeau, melodiile învăţate, le-au putut cânta mult mai bine decât cei care nu au fost expuşi sunetelor pe parcursul nopţii.
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”