3 situaţii medicale în care (deşi nu te aşteptai) te pot ajuta testele genetice

Doctorul Cristina Ailenei, expert la Genetic Center ne dă trei exemple de situaţii medicale în care testele genetice ne pot fi de mare ajutor.
Autor: Andra Nastase
3 situaţii medicale în care (deşi nu te aşteptai) te pot ajuta testele genetice

Ce test genetic trebuie să faci înainte de a lua anticoncepţionale

Sigur nu ştiai că o treime dintre românce ar avea beneficii maxime de pe urma testelor genetice. Este vorba despre femeile care optează pentru anticoncepţionale şi care, cu un simplu test, ar putea afla dacă şi ce risc au când iau aceste pilule. E drept, contraceptivele au evoluat foarte mult de la apariţia lor, acum mai bine de 50 de ani: dozele de hormoni sunt tot mai mici, efectele adverse mai puţine. Chiar şi aşa, au riscurile lor, potenţate de anumiţi factori. Medicii ginecologi susţin că femeile de peste 35 de ani şi cele care fumează ar trebui să nu apeleze la anticoncepţionale. De ce?

Contraceptivele orale favorizează apariţia cheagurilor de sânge, de aici şi îngrijorarea experţilor. În timp, cheagurile de sânge pot bloca vasele, de unde şi apariţia unui atac cerebral sau a unui infarct. Mai nou, specialiştii sfătuiesc toate femeile care vor să apeleze la o astfel de protecţie să facă un test genetic, care să le dea siguranţa că nu se expun niciunui risc: “Toate femeile ar trebui să se testeze pentru trombofilie, mai ales dacă în familia lor există istoric de tromboze venoase, trombembolism pulmonar, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic acut”, subliniază medicul Cristina Ailenei. Infarct miocardic sau atac cerebral? Cu peste 7 milioane de români suferinzi de boli cardiovasculare în ţara noastră, cel mai probabil multe dintre noi avem un caz în familie. Un test genetic ne va arăta dacă am moştenit mutaţii ale factorilor implicaţi în coagularea sângelui. În cazul depistării unui risc de tromboză, ar trebui să ne orientăm spre alte metode contraceptive. Mai mult, ştiindu-ne cu risc ridicat de tromboze venoase, putem evita, pe lângă pilule, şi alimentele grase, ţigările şi putem face mai multă mişcare.