3 beneficii dovedite ale uleiului de măsline

Uleiul de măsline - bogat în acizi graşi mononesaturaţi - este o componentă majoră a dietei mediteraneene. Populaţiile din acea regiune au speranţa de viaţă mai lungă şi riscuri mai mici de boli de inimă, hipertensiune arterială şi accident vascular cerebral, în comparaţie cu nord-americanii şi europenii de nord.
  • Publicat:
3 beneficii dovedite ale uleiului de măsline

Uleiul de măsline – bogat în acizi graşi mononesaturaţi – este o componentă majoră a dietei mediteraneene. Populaţiile din acea regiune au speranţa de viaţă mai lungă şi riscuri mai mici de boli de inimă, hipertensiune arterială şi accident vascular cerebral, în comparaţie cu nord-americanii şi europenii de nord.

Uleiul de măsline şi sistemul cardiovascular

Uleiul de măsline este principala sursă de grăsimi dietetice din dieta mediteraneană, dietă care este asociată cu o rată scăzută a decesului provocat de boli cardiovasculare, comparativ cu alte părţi ale lumii. Maria-Isabel Covas, cercetător la Parc de Recerca Biomedica de Barcelona, Spania, a efectuat o examinare aprofundată a studiilor care s-au concentrat asupra efectelor biologice şi clinice ale uleiului de măsline. Studiul a fost publicat în revista Pharmacological Research.

Studiul a constatat faptul că persoanele care consumă în mod regulat ulei de măsline sunt mult mai puţin susceptibile de a dezvolta boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiune (tensiune arterială ridicată), accident vascular cerebral şi hiperlipidemie (colesterolul sanguin ridicat şi nivelul trigliceridelor).

Riscul de depresie şi uleiul de măsline

Persoanele ale căror diete sunt bogate în acizi graşi trans – fast food-uri şi alimentele produse în masă, cum ar fi produsele de patiserie – pot avea un risc mai mare de a dezvolta depresia, în comparaţie cu cele ale căror diete sunt bogate în grăsimi mono şi polinesaturate.

Conform unui alt studiu efectuat la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria în Spania şi publicat în PLoS ONE, uleiul de măsline pare să aibă un efect uşor protector în ceea ce priveşte riscul de dezvoltare a depresiei. Echipa de cercetare a adunat şi analizat datele de referinţă de la 12.000 de voluntari, pe o perioadă de 6 ani. Vârsta lor medie la inceputul studiului a fost de 37,5 ani. Ei au completat un chestionar de 136 de itemi, care a avut informaţii cu privire la obiceiurile lor alimentare, stilul de viaţă, sănătatea fizică şi mentală.

Uleiul de masline poate reduce riscul de cancer mamar

O echipă de cercetători de la Universitatea Autonomă Barcelona din Spania a găsit un mecanism cheie prin care uleiul de măsline virgin protejează organismul împotriva cancerului de sân, în contrast cu alte uleiuri vegetale.

Cercetătorii au decodat o cascadă completă a semnalelor în celulele de tumori de sân, care sunt activate de uleiul de măsline virgin. Ei au ajuns la concluzia că uleiul previne deteriorarea ADN-ului, favorizează moartea celulelor tumorale şi declanşează modificări în căile de semnalizare ale proteinelor. Echipa a constatat faptul că în timp ce uleiul de porumb – care este bogat în n-6 şi acizi graşi polinesaturaţi – a crescut agresivitatea tumorilor, uleiul de măsline virgin a avut efectul opus.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân