10 semne care te trimit urgent la ginecolog

Un picior arată umflat sau îl simţiţi aşa deşi nu există nici un motiv întemeiat să fie astfel? Ar putea fi un semn de cancer cervical.
  • Publicat:
10 semne care te trimit urgent la ginecolog
doctor

Cine mai are timp şi de simptome în zilele noastre, mi-a replicat aproape răstit o prietenă cu care am încercat de curând să abordez subiectul medical. Se vede sigur treaba că milioane de femei nu au avut timp, din moment ce acum sunt nişte cifre în nişte statistici care ne spun nouă câte bolnave au ajuns mult prea târziu la control.

Picioare umflate – Un picior arată umflat sau îl simţiţi aşa deşi nu există nici un motiv întemeiat să fie astfel? Ar putea fi un semn de cancer cervical. Desigur, doar piciorul umflat nu este un semn clar al acestei boli decât dacă este şi dureros, eventual are şi puroi şi, pe lângă toate, există şi alte simptome ale cancerului cervical.

Sângerare vaginală anormală – Peste 90% dintre femeile diagnosticate cu cancer uterin au la un moment dat sângerări nefireşti. Femeile care sunt la menopauză trebuie să se prezinte la ginecolog pentru orice fel de sângerare, fie ea cât de mică. Celelalte trebuie să vadă doctorul dacă sângerează între menstruaţii sau în timpul partidelor de sex. 

Scădere inexplicabilă în greutate – Femeile care pierd brusc mai mult de 5 kilograme fără să facă vreo schimbare în dietă sau în programul de exerciţii fizice ar trebui să meargă rapid la doctor.

Secreţii vaginale anormale – Dacă prezintă urme de sânge, şi-au schimbat culoarea într-una închisă sau au un alt miros, ştim că trebuie să ne ducem cu gândul la o infecţie. Însă uneori, modificarea secreţiei vaginale poate fi semn de cancer cervical sau uterin.

Mersul des la toaletă – Aveţi nevoie din ce în ce mai des să luaţi o pauză de toaletă sau vă simţiţi pur şi simplu vezica sub presiune. Fără să vă speriaţi, aflaţi că poate fi semn de cancer. Dacă se adaugă următoarele simptome: vă simţiţi mereu plină, aveţi dureri abdominale şi sunteţi balonată, atunci ar fi bine să faceţi o programare la cabinet să auziţi ce are ginecologul de spus.

Pierderea poftei de mâncare sau senzaţia permanentă de “plin” – Parcă nu vă mai este foame de la o vreme? Vă simţiţi mereu pline? Aceste schimbări de apetit pot fi simptome ale cancerului ovarian. Înşelătoare, spuneam, fiindcă te îndrumă mai degrabă spre gastroenterolog decât spre un control ginecologic.

Durere în zona pelvisului sau în cea abdominală – Orice durere abdominală sau disconfort, incluzând gazele intestinale, indigestia, balonarea şi crampele, toate pot semnala de fapt cancerul ovarian. Iar o durere constantă în zona pelviană sau o senzaţie de presiune acolo pot ascunde un cancer uterin.

Senzaţia de balonare – Femeile se simt deseori balonate după ce mănâncă sau beau prea mult, în special dacă asta se întâmplă pe durata menstruaţiei. Dar o femeie suspectă de cancer ovarian continuă să se simtă balonată mai mult de 2 săptămâni după ce menstruaţia s-a încheiat.

Oboseala permanentă – Un somn bun ar trebui teoretic să ne scape de senzaţia de oboseală. Însă atunci când o femeie o are mereu şi simte că îi afectează munca şi viaţa, în general, ar trebui să meargă la medic.

Indigestie sau greaţă care persistă – Suferiţi de greţuri de ceva vreme? Uneori, indigestia şi greaţa care nu se mai dau duse pot anunţa un cancer ginecologic, aşa că nu riscaţi şi sfătuiţi-vă cu un specialist.

Acum, să ne lămurim. “Ţineţi minte, dacă aveţi un simptom sau două din cele enumerate”, nu înseamnă automat că aveţi cancer”, subliniază Therese Bevers, medic la Universitatea din Texas, Anderson Cancer Center. “Dar dacă vă necăjesc mai mult de 2 săptămâni, vedeţi un medic”. Până la urmă paza bună…

Analizele peste care nu sărim 
Sigur ştiţi, sper că ştiţi, dar vă reamintesc: nu trebuie să treacă anul fără să bifaţi un test Papanicolau. El şi numai el poate semnala schimbările celulare şi ne poate spune dacă există risc de cancer de col.

Controlul ginecologic trebuie făcut cam o dată la 
6 luni dacă nu avem motive de îngrijorare. Iar atunci doctorul poate cere ecografie şi analiza secreţiilor pentru a se asigura că nu este nimic cu adevărat grav.

O grijă sporită trebuie să vină din partea femeilor care au avut în familie mame, bunici, mătuşi suferinde de cancere ginecologice. Medicul le va spune pas cu pas ce au de verificat şi cât de des. 
 

Citeşte şi: Top 5 controale anuale obligatorii

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”