(P) Lombosciatica privită cu înțelepciune

Interviu realizat cu Conf. Dr. Gabriela Udrea, conferențiar universitar, doctor în științe medicale, medic primar medicină internă, medic primar reumatologie și psihoterapeut.
  • Publicat:
  • Actualizat:
(P) Lombosciatica privită cu înțelepciune

Termenul de lombosciatică descrie mai degrabă simptomul decât mecanismul de producere al acestuia. În limbajul curent, este folosit pentru a descrie durerea care se extinde din spate pe membrul inferior, dincolo de genunchi, în teritoriul de inervație al nervului sciatic. Principala cauză a lombosciaticii este hernierea discului intervertebral.

Hernia de disc presupune protruzia nucleului pulpos al discului intervertebral prin fisura creată în disc cu compresia rădăcinii nervului sciatic. Aceasta este explicația primită de cei mai mulți pacienți pentru lombosciatica asociată herniei de disc. În realitate, procesele patogenice care intervin în apariția acesteia sunt extrem de complexe, insuficient clarificate.

Compresia nervoasă singură nu explică în totalitate durerea, pentru că sunt foarte multe persoane cu hernie de disc asimptomatice, persoane la care durerea dispare fără ridicarea compresiei mecanice și altele, la care durerea persistă în ciuda ridicării compresiei.

În ultimii ani literatura de specialitate subliniază importanța mecanismelor inflamatorii și imunologice în apariția durerii.

În plus, degenerarea discului intervertebral se asociază cu activarea metaloproteinazelor, a cicloxigenazei 2 -COX 2 și scăderea agreganului. Concentrațiile crescute de TNFα induc un stres oxidativ cu creșterea concentrațiilor intracelulare de radicali liberi de oxigen la nivelul celulelor inelului fibros.

O serie de studii în fază preclinică sugerează rolul activării celulelor gliale de la nivelul măduvei spinării în dezvoltarea și amplificarea durerii.

Cum se manifestă și cum evoluează lombosciatica?

Lombosciatica se manifestă prin durere de spate iradiată pe membrul inferior. Această iradiere este diferită în funcție de rădăcina nervoasă afectată. Durerea în mod tipic este accentuată de mișcare și ameliorată de repaus. Se poate asocia cu amorțeli, tulburări de sensibilitate și în cazuri mai severe, cu scăderea forței musculare până la pareză.

În raport cu durata, durerea de spate este clasificată ca: acută, subacută și cronică. O durere este considerată acută când este prezentă între o zi și 6 săptămâni, subacută între 6 și 12 săptămâni și cronică peste 12 săptămâni. Cele mai multe episoade acute se vindecă rapid cu un tratament conservator adecvat.

Este foarte important ca încă de la primul episod medicul să identifice și să adreseze factorii de risc pentru posibila cronicizare.

Aceștia sunt factori psihosociali (stresul psihologic, depresia, frica, catastrofizarea durerii) și factori care țin de locul de muncă (durata absenteismului de la serviciu, satisfacția la locul de muncă, cerințele fizice la locul de muncă).

Care sunt beneficiile administrării ALA 600-SOD în lombosciatica din hernia de disc?

Având în vedere complexitatea mecanismelor patogenice ale durerii asociate cu hernia de disc intervertebral, pe lângă tratamentul analgetic și antiinflamator, ALA  600-SOD își găsește un loc binemeritat în faza acută a durerii, pentru acțiunea lui antioxidantă și antiinflamatoare (1 comprimat/zi). Acțiunea antioxidantă este datorată conținutului de acid alfa lipoic si de superoxid dismutază (SOD), SOD-ul având și o acțiune antiinflamatorie.

Care sunt beneficiile administrării ALAnerv în lombosciatica din hernia de disc?

ALAnerv poate fi utilizat în faza cronică (1-2 capsule/zi) pentru acțiunea lui neurotrofică, antioxidantă și antiinflamatoare. Acțiunea neurotrofică se datorează complexului de vitamine B, iar acțiunea antioxidantă se datorează conținutului de acid alfa lipoic, acid gamma linoleic, seleniu și vitamina E. Pe de altă parte, efectul antiinflamator a fost dovedit prin reducerea concentrațiilor de IL-1α și IL-6 (markeri ai inflamației) la pacienții post-AVC.

Nu trebuie să uităm că ALA 600-SOD și ALAnerv sunt administrate, de regulă, în asociere cu terapiile medicamentoase standard în durerea neuropată. Date fiind studiile care susțin importanța radicalilor liberi de oxigen în degenerarea discală și în suferința nervului comprimat și inflamat acestea ar putea deveni o opțiune terapeutică pentru prevenția degenerării discale.

Referințe:

  1. Ansari, Behnaz, et al. The effect of pregabalin and metformin on subacute and chronic radiculopathy. Adv Biomed Res, 2018, 7(1): 26.
  2. Geneway S, Atlas SJ. Lumbar spinal stenosis. Best Pract Res Clin Rheumatol 2010, 24:253-265.
  3. Satoshi Suzuki, Nobuyuki Fujita, Naobumi Hosogane, Kota Watanabe, Ken Ishii, Yoshiaki Toyama, Keiyo Takubo, Keisuke Horiuchi, Takeshi Miyamoto, Masaya Nakamura, Morio Matsumoto. Excessive reactive oxygen species are therapeutic targets for intervertebral disc degeneration. Arthritis Res &Therapy 2015, 17:316.
  4. Cinteză D, Berteanu M, et al. The consumption of Alanerv nutritional supplement and the dynamic of some inflammatory markers in post-acute stroke patients undergoing rehabilitation. Maedica.2013, 8(2): 137-142.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”