Suplimentul care scurtează cu 40% durata răcelii. Găsești acest mineral și în 10 alimente!

Suplimentele cu zinc ajută la ameliorarea simptomelor de răceală și reduc durata bolii. Află în ce alimente găsești acest mineral important.
  • Publicat:

Te supără răceala? Ai organismul sensibil, iar simptomele nu te slăbesc cu săptămânile? Ia suplimente pe bază de zinc, ne sfătuiesc oamenii de ştiinţă finlandezi, care au descoperit că acestea pot scurta cu până la 40% durata bolii.

Suplimentele cu zinc reduc durata răcelii și ameliorează simptomele

Specialiştii recomandă pastilele cu zinc care se dizolvă lent pe limbă, nu cele care se înghit cu apă. Pornind de la cazul unei fetiţe bolnave de leucemie din anii ’80, care s-a vindecat rapid de răceală după ce a supt un comprimat de zinc, doctorul Harri Hemila de la Universitatea Helsinki, Finlanda, a pus cap la cap câteva studii despre efectele acestui mineral şi a descoperit astfel beneficiile sale în tratarea răcelii.

Desigur, în unele situaţii pot să apară efecte adverse, precum modificarea gustului, însă nu există dovezi cum că acestea s-ar menţine pe termen lung.

Un alt studiu, apărut în The Cochrane Library, arată că suplimentele cu zinc reduc nu doar durata, ci şi severitatea simptomelor răcelii comune. În experimentele efectuate de oamenii de ştiinţă, siropul sau pastilele pe bază de zinc, luate la maximum o zi de la declanşarea simptomelor de răceală, reduc severitatea şi durata bolii.

Spre exemplu, în cea de-a 7 zi de la debutul răcelii, persoanele din grupul căruia i se administrase zinc erau complet vindecate, comparativ cu cele din grupul care nu a primit suplimente şi care încă mai sufereau de răceală.

În plus, cercetătorii susţin că zincul ar putea reduce utilizarea antibioticelor la copii, important dacă ţinem cont de faptul că aceştia fac frecvent complicaţii în urma răcelii.

Nu vrei să iei suplimente? Consumă alimente bogate în zinc

Dacă nu îți surâde ideea de a lua suplimente cu zinc, consumă alimente care conțin acest mineral. Iată câteva exemple:

Carne de porc, vită, miel

O porţie de 100 de grame de carne roşie conţine aproximativ 5 mg de zinc, adică aproape jumătate din doza zilnică recomandată. Nu face însă excese, deoarece carnea roşie este bogată şi în grăsimi care favorizează depunerea colesterolului pe vasele de sânge.

Stridii şi alte fructe de mare

O porţie formată din 6 stridii conţine circa 30 mg de zinc, adică de aproape 3 ori doza zilnică recomandată. Şi crabul, midiile, creveţii sunt surse de zinc, dar cantităţile sunt mult mai mici.

Leguminoase

Năutul, lintea şi fasolea sunt surse naturale de zinc. În 100 de grame de linte gătită se regăseşte peste 12% din doza zilnică recomandată de zinc.

Seminţe

Cele mai indicate seminţe sunt cele de cânepă, care oferă aproape 50% din doza zilnică recomandată de zinc în doar 40 de grame. Alte tipuri de seminţe care conţin zinc sunt cele de dovleac, de susan sau de in.

Nuci

Caju, migdalele, alunele de pădure şi mugurii de pin sunt surse excelente de zinc, precum şi grăsimi sănătoase, fibre şi vitamine. Nucile caju sunt cele mai bogate surse de zinc: o porţie de 30 de grame oferă aproximativ 15% din doza zilnică recomandată de zinc.

Lactate

Brânza şi laptele se numără, de asemenea, printre alimentele cu un conţinut ridicat de zinc uşor de absorbit de către organism, plus vitamina D, proteine şi calciu. De exemplu, 100 de grame de brânză cheddar oferă aproape 30% din doza zilnică recomandată de zinc, în timp ce un pahar cu lapte – aproape 10%.

Ouă

Un singur ou asigură aproximativ 5% din doza zilnică recomandată de zinc. Deşi nu este o sursă bogată în acest mineral, oul este un aliment complet care ar trebui consumat cât mai des, deoarece conţine şi proteine, grăsimi sănătoase, vitamine din complexul B şi seleniu, un alt mineral important.

Cereale integrale

Quinoa, chia, amaranth, orezul brun, ovăzul sunt surse excelente de zinc, dar și vitamine B, magneziu, fier, fosfor, mangan şi seleniu.

Cartofi

Legumele şi fructele în general nu conferă o cantitate mare de zinc, însă cartofii, atât cei normali, cât şi cei dulci, aduc un aport de aproximativ 1 mg de zinc la 100 de grame, ceea ce înseamnă aproape 10% din doza zilnică recomandată. Varza kale şi fasolea verde conţin şi ele zinc, dar numai 3% din doza zilnică recomandată la 100 de grame.

Ciocolata neagră

Surprinzător, ciocolata neagră cu 70-85% cacao are un conţinut crescut de zinc – aproximativ 3,3 mg la 100 de grame, adică în jur de 30% din doza zilnică recomandată. Ţine cont însă că ciocolata are şi multe calorii, deci consumă cu moderaţie!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”