Vegetarienii sunt cei mai vulnerabili in fata bolilor

Copiii nascuti de mame care consuma doar fructe si legume au circumferinta craniana mai mica
Vegetarienii sunt cei mai vulnerabili in fata bolilor
Vegetarienii sunt cei mai vulnerabili in fata bolilor

Copiii nascuti de mame care consuma doar fructe si legume au circumferinta craniana mai mica.

Nutritionistii avertizeaza ca vegetarienii, persoanele care nu mananca produse de origine animala, au un sistem imunitar mult mai slab comparativ cu indivizii care consuma si carne. „Excesele nu fac bine organismului. Vegetarienii sunt vulnerabili in fata tuturor bolilor, pentru ca proteinele din carne ajuta organismul sa-si creeze anticorpii de care acesta are nevoie in lupta cu microbii.

Vegetarienii au probleme de concentrare, iar ideea ca acestia ar avea o capacitate de memorare mult mai mare este total eronata. Bineinteles ca si legumele sau fructele contin anumite proteine, dar acestea nu pot fi asimilate de corp decat cu aju¬torul proteinelor din carne”, afirma prof. dr. nutritionist Gheorghe Mencinicopschi, directorul de la Institutul de Cercetari Alimentare.

Specialistul avertizeaza ca situatia devine si mai grava atunci cand femeile vegetariene raman insarcinate. „In aceasta perioada, femeia nu se hraneste doar pe ea. O alimentatie adecvata include si proteinele de natura animala, care ajuta fatul sa se dezvolte in conditii normale.

De regula, astfel de femei nasc copii a caror circumferinta craniana este mai mica. In plus, daca o asemenea alimentatie este adoptata inca din copilarie, la maturitate individul va avea probleme cu masa musculara, osoasa, iar inaltimea acestuia este de regula mai mica”, spune dr.Mencinicopschi.

Nutritionistul precizeaza ca fierul din spanac nu poate fi absorbit de organism fara un produs de origine animala. Totodata vegetarienii nu pot absorbi vitaminele si proteinele numai din fructe si legume, deoarece cantitatea luata de corp este infima pentru a-l ajuta sa aiba un sistem imunitar complex.

Proteinele din carne, esentiale pentru metabolism

Nutritionistii atrag atentia ca proteinele rezultate din carne sunt esentiale pentru rolul fundamental al metabolismului. „Aceste proteine sunt constituite din aminoacizi importanti, avand valoare biologica superioara. Ele contin toti aminoacizii esentiali si prin prelucrarea lor se obtin proteine self, care au rol structural, functional, plastic, fundamental.

Exista si hormoni peptidici, care sunt obtinuti din proteine si un bun exemplu este insulina”, sustine doctor nutritionist  Ciprian Constantin. Totodata, specialistul mentioneaza ca proteinele de origine animala au o valoare biologica esentiala, iar cele din vegetale au asa-numitii aminoacizi esentiali, care pot limita sinteza unor noi proteine self.