Vârsta este doar un număr. Iată secretul tinereţii, dezvăluit de oamenii de ştiinţă!

Oamenii care sunt expuşi constant unui stres toxic, precum sărăcia sau nesiguranţa hranei, suferă de îmbătrânire prematură a celulelor.
  • Publicat:
Vârsta este doar un număr. Iată secretul tinereţii, dezvăluit de oamenii de ştiinţă!

Elizabeth Blackburn, biolog şi preşedinte al Salk Institute for Biological Studies, câştigătoare a Premiului Nobel în 2009, susţine că vârsta este doar un număr. Deoarece telomeriii sunt cei responsabil pentru îmbătrânirea celulelor, aceştia ar putea fi „modelaţi” pentru prevenirea îmbătrânirii.

Blackburn susţine că telomerii sunt structurile care se află la capătul ADN-ului; când aceştia încep să se degradeze, celulele îmbătrânesc. Dacă telomerii se degradează, ADN-ul nu mai este protejat, iar celulele nu mai funcţionează corect. În cazul oamenilor, uzarea capetelor cromozonilor apare în decursul anilor, aşadar menţinerea telomerilor sănătoşi ajută la menţinerea sănătăţii omului pentru un timp mai îndelungat, scrie Descoperă.ro.

Elizabeth a realizat experimente pe organisme unicelulare şi a descoperit că sunt compuse din enzime şi telomeri care ţin în viaţă celulele.

Printre principalele cauze ale degradării telomerilor se numără starea mentală şi mediul social.

Starea în care se află telomerii este dictată de istoricul genetic, de starea mentală, precum şi de sănătatea organismului.

Oamenii care sunt expuşi constant unui stres toxic, precum sărăcia sau nesiguranţa hranei, suferă de îmbătrânire prematură a celulelor. Telomerii sunt maleabili şi lungimea lor poate fluctua în timpul vieţii, aşadar pot fi protejaţi prin evitarea bolilor la vârste fragede.

Blackburn încurajează oamenii să evite stresul şi mâncarea nesănătoasă, precum alimentele hiperprocesate şi fast-foodul, şi să facă mai des lucrurile care le îmbunătăţesc starea de spirit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”