Variaţiile genetice ale virusului gripal slăbesc eficacitatea vaccinului antigripal

Variaţiile genetice în cazul a jumătate dintre virusurile dominante ale tulpinii H3N2, care provoacă gripa, de anul acesta ar putea slăbi eficacitatea vaccinului, ducând la agravarea sezonului gripal,
  • Publicat:
Variaţiile genetice ale virusului gripal slăbesc eficacitatea vaccinului antigripal

Variaţiile genetice în cazul a jumătate dintre virusurile dominante ale tulpinii H3N2, care provoacă gripa, de anul acesta ar putea slăbi eficacitatea vaccinului, ducând la agravarea sezonului gripal.

Tulpina H3N2 a virusului gripal a fost cel mai des întâlnită în sezoanele 2012-2013, 2007-2008 şi 2003-2004, marcate de cea mai ridicată mortalitate a acestor ultimi zece ani, au explicat reprezentanţii Centrului american pentru controlul şi prevenire bolilor (CDC).

În plus, riscurile privind severitatea simptomelor gripale sunt crescute anul acesta de descoperirea că jumătate dintre virusurile H3N2 analizate au suferit mutaţii în raport cu virusul utilizat pentru realizarea vaccinului antigripal, au mai spus experţii.

Acest lucru înseamnă că vaccinul ar putea avea o capacitate scăzută de protejare împotriva acestor tulpini mutante.

Pentru sezonul 2007-2008, virusul dominant H3N2 a fost o variantă, dar vaccinul a avut totuşi o eficacitate de 37% până la 42% contra virusurilor din gama H3N2, a precizat CDC, care şi-a menţinut recomandarea ca populaţia să se vaccineze.

„Vaccinarea a arătat că garantează o anumită protecţie împotriva acestor virusuri mutante, dar şi împotriva altor tulpini virale ale gripei, care ar putea fi prezente mai târziu pe parcursul sezonului”, a declarat Joseph Bresee, responsabil al diviziei de epidemiologie şi prevenţie a gripei din cadrul CDC.

Virusul gripal se schimbă permanent, au reamintit specialiştii.

Mutaţiile virusului H3N2 au fost descoperite la sfârşitul lunii martie, la puţin timp după recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind selecţionarea tulpinilor virale pentru pregătirea vaccinului antigripal pentru sezonul 2014-2015 în emisfera nordică.

La acel moment, un foarte mic număr dintre aceste virusuri mutante au fost descoperite printre miile de specimene testate.

În fiecare an, experţii selecţionează virusurile care vor fi utilizate pentru producerea vaccinului cu mai multe luni înainte, pentru ca laboratoarele să poată produce şi livra dozele de vaccin în timp util pentru următorul sezon gripal, au explicat specialiştii CDC. Există întotdeauna posibilitatea ca aceste virusuri să sufere mutaţii în această perioadă.

În prezent, numărul de cazuri de gripă înregistrate în Statele Unite este scăzut.

„Ne aflăm abia la începutul sezonului şi nu este prea târziu pentru ca oamenii să se vaccineze”, a declarat Tom Frieden, director al CDC, care a precizat că „este prea devreme pentru a spune cu certitudine dacă acest sezon gripal va fi unul sever”.

Expertul a subliniat importanţa protejării în cazul persoanelor cu grad mare de risc, cum sunt copiii de vârstă mică, femeile însărcinate şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Sursa: Mediafax

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”