Vapatul dăunează grav sănătăţii plămânilor. Medic pneumolog: „Dacă vapezi 20 sau 30 de ani, poţi dezvolta BPOC”

Riscurile la care se expun persoanele care folosesc dispozitive de vapat pot fi majore pentru sănătate.
  • Publicat:
Vapatul dăunează grav sănătăţii plămânilor. Medic pneumolog: „Dacă vapezi 20 sau 30 de ani, poţi dezvolta BPOC”

Potrivit unui studiu experimental publicat în revista Thorax, vaporii degajaţi de ţigările electronice dezactivează celule imune cheie şi generează o reacţie inflamatorie la nivelul plămânului. Aceste efecte sunt asemănătoare celor observate la fumători şi la pacienţii afectaţi de boli pulmonare cronice. Studiul a concluzionat că vaporii de ţigară electronică irită plămânul, sporind producţia de substanţe chimice inflamatorii şi, în acelaşi timp, afectează activitatea macrofagelor alveolare, celule cu rol de protecţie la nivel pulmonar.

Acestea, în mod normal, îndepărtează particulele străine care pătrund accidental în plămâni: praf, bacterii, alergeni, şi menţin spaţiile de aer libere de particule potenţial nocive.

Experimentul a avut mai multe etape; întâi s-au obţinut vaporii de e-lichid prin proceduri mecanice asemănătoare activităţii de vapare şi s-au prelevat celule macrofage alveolare din probe de ţesut pulmonar de la opt nefumători sănătoşi (persoane care nu au avut niciodată astm bronşic sau boală pulmonară obstructivă cronică – BPOC). Apoi o treime din celule au fost expuse la lichid simplu de ţigară electronică, o treime la concentraţii diferite de vapori cu şi fără nicotină şi o treime nu au fost expuse la nimic.

După 24 de ore, numărul total de celule viabile expuse la vaporii de e-ţigaretă a fost semnificativ redus în comparaţie cu celulele netratate, iar conţinutul de vapori care conţinea nicotină a amplificat acest efect. Expunerea la vaporii de e-ţigară a crescut mortalitatea celulelor, a amplificat producţia de radicali liberi şi a crescut semnificativ producţia de substanţe chimice inflamatorii direct proporţional cu conţinutul de nicotină.

„Multe companii de ţigări electronice au fost cumpărate de giganţii de tutun şi există cu siguranţă o agendă pentru a descrie e-ţigaretele ca fiind sigure”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul David Thickett.

Rezultatele experimentale obţinute însă indică faptul că şi vaparea este potenţial periculoasă pentru sănătate, deşi efectele, cel puţin la prima vedere, sunt ceva mai puţin nocive: „În ceea ce priveşte moleculele cancerigene, spre deosebire de fumul de ţigară, există cu siguranţă un număr redus de substanţe cancerigene în vaporii de e-ţigară. E mai sigură în ceea ce priveşte riscul de cancer, dar dacă vapezi 20 sau 30 de ani, poţi dezvolta BPOC, asta e ceva ce trebuie să ştim”, afirmă David Thickett.

Crezând că se feresc de efectele cunoscut nocive ale fumatului de ţigarete clasice, fumătorii recurg din ce în ce mai des la metode de fumat alternative. Totuşi, majoritatea cercetărilor legate de vapat şi e-ţigări au studiat mai degrabă compoziţia chimică a e-lichidului şi potenţialul nociv al acestuia înainte de utilizare, iar studiile asupra efectelor vaporilor şi a altor substanţe produse în timpul vapării sau încălzirii tutunului şi inhalate asupra organismului sunt încă foarte puţine şi se află în stadii experimentale, incipiente.

Efectele pe termen lung ale utilizării dispozitivelor de vapat nu sunt cunoscute încă, iar riscurile la care se expun persoanele care le folosesc pot fi majore pentru sănătate.

Acest studiu indică faptul că fumătorii trebuie să fie sceptici şi să nu recurgă la alternative la fumat decât pe scurte perioade şi numai în vederea renunţării la fumat. Ei nu ar trebui să înlocuiască fumatul cu e-ţigaretele, ci să ia în considerare renunţarea completă la obiceiul fumatului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”