Untul şi smântâna previn diabetul

Consumul de grăsimi saturate din produse lactate, cum ar fi untul şi smântâna, este benefic pentru sănătate, potrivit unor studii noi care au arătat că limitarea impusă consumului de produse din lapte integral în ultimele decenii de către medici a fost greşită.
Autor: Andra Nastase
Untul şi smântâna previn diabetul

Consumul de grăsimi saturate din produse lactate, cum ar fi untul şi smântâna, este benefic pentru sănătate, potrivit unor studii noi care au arătat că limitarea impusă consumului de produse din lapte integral în ultimele decenii de către medici a fost greşită.

Limitarea consumului de lapte integral şi înlocuirea lui cu produsele degresate a influenţat foarte puţin creşterea numărului de cazuri de obezitate şi diabet de tip II, iar o serie de studii au scos grăsimile saturate de pe lista factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Un studiu nou al experţilor suedezi a arătat că o dietă care conţine produse din lapte integral duce la o scădere a riscului de îmbolnăvire de diabet de tip II – chiar cu 23% este mai mic riscul în cazul celor care consumă opt sau mai multe porţii de produse lactate bogate în grăsimi pe zi.