Un cunoscut jurnalist a fost diagnosticat pozitiv cu COVID-19

Deşi acum se simte mai bine, bărbatul este şocat de modul în care coronavirusul a pus stăpânire pe organismul său.
  • Publicat:
Un cunoscut jurnalist a fost diagnosticat pozitiv cu COVID-19

Potrivit cotidianului britanic The Guardian, prezentatorul Chris Cuomo, fratele guvernatorului statului New York, Andrew Cuomo, a fost diagnosticat pozitiv cu boala COVID-19 la sfârşitul lunii martie. Chris Cuomo este gazda programului „Cuomo Prime Time”, difuzat de postul de televiziune CNN. Starea de sănătate a lui Chris Cuomo este în prezent bună, însă, într-un clip video postat pe YouTube, prezentatorul explică modul perfid în care acţionează coronavirusul asupra organismului.

 

Iată mărturia lui despre lupta cu un virus ce pare să aibă o voinţă proprie şi sfaturile pe care le are pentru toţi cei care trec prin această experienţă:

„Iată ce am aflat, iată care e secretul să scapi de acest virus. Nu are legătură cu o pastilă sau un sirop. Are legătură cu voinţa ta. Virusul ne vrea la pământ, vrea să îl luăm. Cu excepţia câtorva norocoşi, care nu au simptome foarte grave, ceilalţi care îl luăm vom trece prin stări cum nu am mai avut niciodată în viaţa noastră. Pe zile şi în valuri.

Vechea abordare, că trebuie să stai în pat când te îmbolnăveşti, sună bine. Dar dacă te lupţi cu acest virus, trebuie să faci şi cel mai mic efort posibil, credeţi-mă, am trecut prin asta. Nu poţi să rămâi acolo. Pentru că fiara nu rămâne la fel, se schimbă.

Chiar dacă febra cedează, corpul te doare atât de rău, pentru că virusul nu vrea să te mişti. Deloc. Aşa poate ajunge în plămâni. Simt cum îmi strânge pieptul. Când am făcut radiografia, am văzut imediat cum s-a infiltrat. Nu aveam de gând să fac show-ul în seara aceea, eram terminat. Mă scăldam în transpiraţie. Şi 12 ore mai târziu, eram în acelaşi loc, nu am închis un ochi. Eram moale şi speriat.

Şi pe urmă am primit un telefon, de la prietenul unui prieten al unui prieten. Şi doctorul ăsta, specialist în pneumologie, mă întreabă:

– Poţi să te ridici?

– Da.

– Fă-o! Poţi să-ţi întinzi abdomenul?

– Of, Doamne! Nu prea e bine.

– Fă-o! Poţi să-ţi ţii respiraţia 10 secunde?

– Probabil că nu, să fiu sincer.

– Fă-o!

Şi atunci mi-a dat cheia. Zice: Am auzit că vrei să ţii infecţia departe de plămâni. E deja acolo, ti-am văzut radiografia. Şi ai temeri justificate, dar ai o abordare greşită. Nu poţi să aştepţi să scapi de ea. Trebuie să lupţi cu infecţia, dar nu metaforic. Trebuie să faci lucrurile care te vor ajuta să scapi de acest virus. Trebuie să respiri adânc şi când te doare. Poţi să faci temperatură mare timp de cel puţin 10 zile. Trebuie să te înfofoleşti, să bei multă apă, să iei paracetamol. Şi să lupţi, să cobori febra cum poţi. Durerea din piept te dărâmă. Te face mic. Iar covid se bazează pe faptul că tu nu vei face nimic, pe indolenţa ta, vrea să stăm pasivi, pe spate, să nu facem nimic. Aşa că răspunsul trebuie să fie că vom face tot ce putem.

Stau pe o parte, stau pe burtă, mă ridic, îmi fac exerciţiile de respiraţie.  Ştiu că e în plămânii mei. Dar nu voi pierde în faţa acestei chestii. Nu pot să le fac asta soţiei şi copiilor mei şi tuturor celor cărora le pasă de mine. Şi nu mă duc  la spital pentru ceva ce pot să evit. Dacă-l pot evita. De aceea încerc să muncesc, să-mi fac treaba, e o motivaţie”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”