Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

Caută în:

Tu ştii ce conţine sandvişul copilului tău?

51% dintre salamurile feliate conţin în 100 grame produs peste 76% din cantitatea de sare recomandată zilnic unui adult de către Organizaţia Mondială. Studiul privind calitatea salamului feliat face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiţie pe termen lung în sănătatea noastră”. 

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a achiziţionat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 51 tipuri de salam feliat, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenţia în ceea ce priveşte conţinutul acestor produse şi potenţialele efecte asupra sănătăţii consumatorilor. Au fost analizate sortimente de salam fabricate/distribuite de către: Angst, Meda, Agricola, Reinert, DiaVist, Pick Ungaria, Ifantis, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Caroli, Goodies Meat Production, Billa, Prodprosper, Profi, Intercarn, Pikok, Espina/Spania, Kemper Germania, Kamarko/Germania si Espana Bonita/Spania.

Salamul, pe lângă folosirea ca mezel foarte potrivit pentru o gustare frugală rece, sau chiar ca masă intermediară, este aproape nelipsit din prepararea pizzei şi a altor preparate calde sau reci. Dată fiind răspândirea sa largă în consumul cotidian în orice parte a lumii, salamul are o piaţă viguroasă şi, cu toate avertizările privind riscurile pe care le presupune consumul exagerat de salam şi mezeluri în general pentru sănătatea consumatorilor, nu sunt semne că piaţa sa ar cunoaşte un declin.
 

1. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestor produse pentru prezentarea unor puncte de vedere

La fabricarea sortimentelor de salamuri feliate analizate s-au folosit următoarele ingrediente: pulpă de porc, carne de porc, guşă de porc fără şorici, carne de vită, şorici, slănină, apă, sare, amidon din cartofi, hidrolizat proteic vegetal din soia, proteină vegetală din soia, amestec de condimente, extracte din amestec de condimente, glucoză, fructoză, zahăr, cultură starter, boia de ardei, lactoză, dextrina, proteine din lapte, fibre vegetale din morcov, proteină animală din porc, transglutaminază, gelatină, boia de ardei iute, ardei gras, ceapă, usturoi, acid acetic, extract de drojdie, grăsime de pui, maltodextrină, culturi de maturare, aromă vită, emulsie de şorici, fum lichid şi sfeclă roşie.

La 75% dintre salamurile feliate  producătorii nu declară cantitatea de carne din 100 grame produs.

Top 10 mezeluri feliate după conţinutul de carne

1.    Salam de Sibiu (Kaufland Classic) – 100 grame produs finit (salam) se obţin din 123 grame carne de porc şi 37 grame slănină;
2.    Salam Parmesali (Reinert) – 100 grame de produs finit se obţin din 121 grame carne de porc;
3.    Salam ardelenesc Pikok (Reinert) – 100 grame de produs finit se obţin din 120 grame carne de porc;
4.    Salam clasic Linessa (Kemper Germania) – 100 grame de produs finit se obţin din 118 grame carne de porc;
5.    Salam de porc (Intercarn) – 100 grame de produs finit se obţin din 113 grame carne de porc;
6.    Salam de porc Espana Bonita (Spania) – 100 grame de produs finit se obţin din 108 grame carne de porc;
7.    Salam de curcan Victoria (Zimbo) – 91 % carne de curcan;
8.    Salam de porc Victoria (Kaufland Classic) – 45% pulpă de porc şi 38% carne de porc;
9.    Salam de porc Victoria (Caroli) – 51% pulpă de porc şi 29% carne de porc;
10.  Salam de porc Victoria (Baroni Goodies) – 47% pulpă de porc şi 33% carne de porc;

2. Analiza conţinutului de sare din acest tip de produs şi impactul acesteia asupra bolilor cardiovasculare.

Conţinutul de sare per 100 grame salam feliat variază între 1,7 grame şi 6 grame.

Top 10 cele mai sărate salamuri feliate

1.   Salam de Sibiu (Cora) - 6 grame sare/100 grame produs;

2.   Salam bănăţean (Carrefour), salam de Sibiu (Billa), salam bănăţean (Reinert), salam de Sibiu (Reinert), salam de Sibiu (Kaufland), salam de Sibiu (Auchan) – 5,5 grame sare/100 grame produs;
3.   Salam de iarna (Angst) – 5,1 grame sare/100 grame produs;
4.   Salam trapez (Reinert) – 5 grame sare/100 grame produs;
5.   Salam nobil (Carrefour) – 4,6 grame sare/100 grame produs;
6.   Salam Salsihan (Espana Bonita) – 4,5 grame sare/100 grame produs;
7.   Salam chorizo (Espina) – 4,3 grame/100 grame produs;
8.   Salam Sinaia (Profi) – 4,2 grame sare/100 grame produs;
9.  Salam chorizo (Agricola), salam Sinaia (Agicola), Sporul casei (Reinert), salam ardelenesc (Reinert), salam Parmesali (Reinert), salam chorizo (Billa), salam cu înveliş de ceapă şi usturoi (Lidl), salam student (Pick), salam nemţean (Prodprosper), salam clasic Linessa – 4 grame sare/100 grame produs;
10.  Salam Sinaia (Cris Tim) – 3,8 grame sare/100 grame de produs.

Riscuri pentru sănătate

Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare şi un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare a mai fost pus în legătură şi cu alte afecţiuni agravate de retenţia de apă provocată de sare: insuficienţă cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecţiuni ale rinichilor şi litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc.

3. Analiza informaţiilor nutriţionale în cazul sortimentelor de salam analizate.

Salamul feliat este un produs cu un conţinut ridicat de grăsimi, acesta variază de la 7,9 grame până la 50 grame din 100 grame produs.

Top 10 salamuri feliate după cantitatea de grăsimi declarată de producător

1.    Salam bănăţean (Carrefour), salam bănăţean (Reinert) - 50 grame;

2.    Salam chorizo (Agricola) – 45 grame;
3.    Salam tapas (Caroli) – 44 grame;
4.    Salam ardelenesc (Reinert), salam de Sibiu (Reinert), salam Palaciego (Caroli), salam de Sibiu (Kaufland), salam student (Pick), salam de Sibiu (Cora) – 43 grame;
5.    Salam cu boia dulce (Pikok), salam cu înveliş de ceapă şi usturoi (Lidl) – 42 grame;
6.    Salam Sinaia (Agricola) – 41 grame;
7.    Salam de iarnă (Angst) – 39,9 grame;
8.    Salam Sinaia (Profi) - 38 grame;
9.    Salam de Sibiu (Auchan), salam de Sibiu (Reinert) – 36 grame;
10.  Salam pontic ( Cris Tim) – 35,55 grame.
 

51% dintre salamurile feliate conţin în 100 grame produs între 30 şi 50 grame de grăsimi.

Numeroase studii realizate de instituţii medicale şi universităţi de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral şi sunt un factor de risc pentru cancerele de colon şi sân.

Top 10 salamuri feliate după conţinutul de acizi graşi saturaţi

1.    Salam bănăţean (Carrefour), salam nobil (Carrefour), salam bănăţean (Reinert) – 20 grame acizi graşi saturaţi;

2.    Salam de Sibiu (Cora), salam student (Pick), salam de Sibiu (Kaufland), salam de Sibiu (Reinert) – 18 grame acizi graşi saturaţi;
3.    Salam tapas (Caroli) -16,7 grame de acizi graşi saturaţi;
4.    Salam Palaciego (Caroli) – 16,3 grame de acizi graşi saturaţi;
5.    Salam ardelenesc (Reinert), salam cu înveliş de ceapă şi usturoi (Lidl) – 16 grame de acizi graşi saturaţi;
6.    Salam chorizo (Agricola) – 15,7 grame de acizi graşi saturaţi;
7.    Salam Sinaia (Profi) – 15,2 grame de acizi graşi saturaţi
8.    Salam trapez (Reinert), salam Sinaia (Agricola) – 15 grame de acizi graşi saturaţi;
9.    Salam de iarnă (Angst) – 14,7 grame de acizi graşi saturaţi;
10. Salam de Sibiu (Billa), Salam de Sibiu (Auchan), Salam cu boia dulce (Pikok) – 14 grame de acizi graşi saturaţi.

4. Identificarea substanţelor chimice şi a aditivilor alimentari utilizaţi în compoziţia acestui tip de produs care prezintă un risc de apariţie a unor afecţiuni medicale în cazul unui consum constant şi pe termen lung.

În cele 51 de produse analizate s-au identificat 26 aditivi alimentari şi alte substanţe, după cum urmează: eritorbat de sodiu, acid citric, glucono-delta-lactona, dioxid de siliciu, gumă konjac, gumă xantan, gumă guar, esteri glicerici, aromatizant, trifosfat pentasodic, citrat trisodic, ribonucleotide disodice, cargenan, carmin, arome, monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu, nitrat de potasiu, acetat de sodiu, tartrat de sodiu, lactat de calciu, acid folic, difosfaţi de sodiu, trifosfaţi de sodiu, polifosfaţi de sodiu, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, aromă de fum, acid izoascorbic.

În ceea ce priveşte aditivii alimentari asupra cărora există studii care arată că aceştia pot provoca probleme grave de sănătate, situaţia se prezintă astfel:

63% dintre salamurile feliate sunt colorate cu carmin/coşenilă. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Acidul carminic poate provoaca rinite, astm, eruptii cutanate si distruge vitamina B12.

La 22% dintre salamurile feliate s-a folosit caragenanul ca agent de îngroşare. Caragenanul (E407) este un gelifiant. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. În UE este interzis a fi utilizat în formulele pentru bebeluşi din motive de precauţie.

La 96% dintre salamurile feliate s-a folosit nitritul de sodiu ca şi conservant. La nivelul Uniunii Europene este permis a fi utilizat numai în amestec cu sarea într-o proporţie de 0.0625%. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.

La 35% dintre salamurile feliate s-a folosit monoglutamatul de sodiu ca intensificator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului.
 Citește și:
Avertisment APC Romania: 85% dintre conservele din carne conţin nitrit de sodium
Persoanele care beau mai multă apă consumă mai puţin zahăr, sare şi grăsimi saturate
GROAZNIC! Iata cele mai nocive mezeluri din România, care ne pun sănătatea în pericol
GANDUL.RO: Dezvăluirea momentului în cazul Caracal! Unde este...
EVZ.RO: Margherita e KO! Când ies testele? Detalii-bombă...
CAPITAL.RO: Irina Tănase a revenit! E mai schimbată ca niciodată....
Exclusiv Online - 31.05.2016
11 alimente care nu expiră niciodată Doctorulzilei.ro 11 alimente care nu expiră niciodată
Adriana Bahmuțeanu s-a dezlănțuit. „Este un abuz!”. Care este situația iubitului său? Infoactual.ro Adriana Bahmuțeanu s-a dezlănțuit. „Este un abuz!”. Care este situația...
Planta adorată de pisici. De ce le face ”cătușnica” să-și piardă mințile Animalzoo.ro Planta adorată de pisici. De ce le face ”cătușnica” să-și piardă...
Gemeni Gemeni 22 mai - 21 iunie

Cineva va interveni în planurile dumneavoastră şi acest lucru vă va enerva, dar nu este cazul să vă manifestaţi supărarea. Încercaţi să discutaţi nemulţumirile dumneavoastră cu persoana...citește mai departe

×

Gandul.ro
CORONAVIRUS. Nu gura este poarta de intrare în corp! Descoperire incredibilă CORONAVIRUS. Nu gura este poarta de intrare...
Senator BĂTUT MĂR în direct la TV! Atacul-fulger...
Raed Arafat face anunțul: Vor urma alte...
ApropoTv.ro
Explozia TikTok Explozia TikTok
Există vreo modalitate sigură de socializare...
Marilyn Monroe cântând “Happy Birthday,...
Go4it.ro
Veste proastă din Rusia. Va putea ajunge în România în câteva minute Veste proastă din Rusia. Va putea ajunge...
Și-a făcut selfie, dar nu a fost atentă...
Atenție la această escrocherie 5G: te...
ProMotor.ro
Ce mașină deține Patriarhul Daniel! Adio Audi, a trecut la ceva mai "lumesc"! Ce mașină deține Patriarhul Daniel! Adio...
Tot ce nu știai despre uleiul de motor....
TOP 15 mașini de care să FUGI. Adevărate...
Descopera.ro
Cupluri din întreaga lume s-au CRONOMETRAT în timp ce făceau sex. Rezultatul lor indică durata medie a unui act sexual. La voi cât ţine? - FOTO Cupluri din întreaga lume s-au CRONOMETRAT...
DOVEDIT științific! Metoda SIMPLĂ care...
Stârneşte multe CONTROVERSE dar este pe...
ULTIMA ORĂ
Veste proastă din Rusia. Va putea ajunge în România în câteva minute

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .