Testul cu care endometrioza poate fi depistată încă din stadiu incipient

Experiţii Universităţii Oxford au creat un test cu ajutorul căruia endometrioza poate fi depistată încă din stadiu incipient.
  • Publicat:
Testul cu care endometrioza poate fi depistată încă din stadiu incipient
FOTO: 123rf.com

Un test de sânge inovator poate detecta în proporţie de 90% cazurile de endometrioză, ceea ce înseamnă că milioane de femei care suferă de această afecţiune pot fi salvate.

Testul are în vedere examinarea a fragmente mici de ADN din sânge, pentru a putea fi observate mutaţiile acestuia, iar astfel femeile nu vor mai fi nevoite să ajungă la operaţie pentru a putea fi diagnosticate cu această afecţiune. Încă de la primele semne, în medie, este nevoie de şapte ani şi jumătate ca o femeie să fie diagnosticată cu endometrioză, dar acest test poate oferi rezultatele în doar câteva zile. Testul a fost creat de oamenii de ştiinţă din Marea Britanie, experţi ai Universităţii Oxford, iar în următoarele nouă luni va intra pe piaţă sub preţul de 250 de lire.

În fiecare lună, endometrioza afectează 1,5 milioane de femei de origine britanică, dar din păcate, multe dintre ele cred că acestea sunt doar simptome dureroase ale perioadei menstruale.

Un studiu publicat în Jurnalul de Biomarkeri în Medicină arată că aceşti biomarkeri identificaţi pot detecta prezenţa endometriozei în urma probelor de sânge, în nouă din 10 cazuri, chiar şi atunci când afecţiunea este în stadiu incipient.

Ce este endometrioza şi cum poate fi diagnosticată

Endometrioza este o afecţiune recent descoperită în urma căreia, în anii trecuţi, femeile care sufereau de această problemă erau încadrate la ”infertilitate inexplicabilă”. Odată cu progresele în domeniul infertilităţii, s-a constat că endometrioza este una dintre principalele probleme de fertilitate în rândul femeilor. Nu are simptome specifice şi, de cele mai multe ori este confundată cu perioada menstruală.

Din punct de vedere medical, endometrioza reprezintă ţesutul care înconjoară uterul, mai exact, o creştere anormală de ţesut care se află în afara cavităţii uterine. Simptomele includ dureri, stări de oboseală, sângerări abundente în timpul perioadei menstruale (mai mult de 7 zile), risc de infertilitate şi probleme intestinale sau cu vezica. Poate fi o cauză genetică sau poate apărea din cauza problemelor sistemului imunitar sau expunerea la chimicale. Singura modalitate prin care putea fi depistată, până în prezent, era laparoscopia, o procedură prin care o cameră este inserată în pelvis printr-o mică incizie.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”