Testarea pentru COVID-19, extinsă. Gravidele asimptomatice aflate în carantină sau în izolare la domiciliu pot cere testarea

Ministerul Sănătăţii a aprobat testarea pentru COVID-19 a gravidelor asimptomatice care se află în carantină sau în izolare la domiciliu.
  • Publicat:
Testarea pentru COVID-19, extinsă. Gravidele asimptomatice aflate în carantină sau în izolare la domiciliu pot cere testarea

Ministerul Sănătăţii a aprobat testarea pentru COVID-19 a gravidelor asimptomatice care se află în carantină sau în izolare la domiciliu, fie că au venit în ţară din zone roşii sau au fost expuse unui caz confirmat, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii. De asemenea, au fost aprobate pentru testare şi alte categorii importante de pacienţi, precum pacienţii oncologici asimptomatici aflaţi în curs de chimioterapie şi personalul de îngrijire din cămine de bătrâni.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a aprobat pe 16 aprilie propunerea Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19 privind modificarea algoritmului de testare pentru COVID-19, precum şi a definiţiei de caz.

Având în vedere că, în prezent, România a trecut într-o altă fază epidemiologică, specialiştii epidemiologi, cei de boli infecţioase, terapie intensivă şi medicină de urgenţă din cadrul Comisiei MS au stabilit includerea în priorităţile de testare pentru COVID-19 a unor categorii de pacienţi cu risc mare de forme severe şi deces.

„Până în acest moment am luat o serie de măsuri restrictive cu scopul de a limita transmiterea infecţiei şi de a reduce numărul de forme severe şi decese. Sunt măsuri pe care le menţinem în continuare, mă refer aici la distanţare socială, izolare, carantină etc. Dar, având în vedere evoluţia numărului de decese este necesar să aplicăm, suplimentar, şi măsuri de detecţie a infecţiei la categorii de bolnavi care pot să dezvolte forme severe de îmbolnăvire, în scopul de a interveni cu tratament medical cât mai precoce”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Astfel, s-a aprobat testarea, suplimentar, pentru:

  • Pacienţi înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienţi cu transplant de celule stem hematopoietice aflaţi în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant — 2 teste la 24 de ore interval.
  • Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos la internare în spital — 2 teste la 24 de ore interval.
  • Pacienţi oncologici asimptomatici aflaţi în curs de chimioterapie — de 2 ori pe luna.
  • Pacienţi oncologici asimptomatici înainte de intervenţii operatorii sau manevre invazive.
  • Hemodializaţi simptomatici.
  • Hemodializaţi asimptomatici contacţi cu caz confirmat, 2 testări, la 6-7 zile interval între ele; pe durata acestei perioade aceştia vor fi dializaţi în sesiuni separate de restul pacienţilor
  • Gravidele asimptomatice care se afla în carantină/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat.
  • Personalul de îngrijire din cămine de bătrâni — de 2 ori pe luna.

De asemenea, s-a hotărât că unităţile sanitare pot stabili protocoale de testare prin tehnici de RT-PCR, suplimentar, pentru personalul sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant, care pot fi realizate cu resurse proprii în laboratoarele pe care le deţin sau în alte laboratoare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”